Ekranını seç tablete geç

Güncelleme Tarihi:

Ekranını seç tablete geç
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2013 00:00

Piyasadaki tabletlerin hemen hepsi web’de gezinme, e-posta kullanma, oyun oynama, film izleme, müzik dinleme ve kitap okuma olanakları sunuyor. Fakat elbette her biri birbirinden farklı. En uygun modeli seçebilmek için, tabletleri biraz daha yakından tanımanızda fayda var.

Haberin Devamı

İHTİYACINIZI BELİRLEYİN

Bir teknoloji yazarı olarak en sık karşılaştığım sorulardan biri, “Şu tablet çok ucuz ama almaya değer mi?” oluyor. Herhangi bir ürünü satın almadan önce iyi düşünmek gerek: Bu tablet gerçekten işinize yarayacak mı? Genel olarak, dünya çapında bilinmeyen markalara ait ve çok ucuz görünen tabletleri almak yerine biraz daha bütçe ayırıp, bilinen bir ürünü tercih etmenizi öneriyorum. Karşılaştığım ucuz tabletler, ya ekran kalitesi ya da performans açısından hep dert yaratıyor ve işletim sistemleri için yükseltme yayımlamıyor. Tablet, kesinlikle ucuz bir yatırım değil. Piyasadaki modellerin fiyatları birkaç yüz liradan birkaç bin liraya kadar değişse de, ideal modellerin fiyatı 1.000-1.500 TL.

KONFOR ÖN PLANDA

Kim ne derse desin, bilişim ürünlerinde dış görünüş önemli. Piyasada onlarca farklı model arasında seçim yaparken, iPad haricindeki modelleri dış görünüşlerine göre de seçebilirsiniz. Dizüstü bilgisayarınızı daima çantanızda taşımanız veya yolculuk sırasında açmanız konforlu olmayabiliyor. Masaüstü bilgisayar sahipleri için bunlar zaten söz konusu bile değil. Ayrıca, elinize ilk aldığınızda değil de, çantada taşırken size ne kadar ağırlık getireceğini hesaba katmanızda fayda var. Hafif ve küçük bir tabletse daima çantanızda taşınabilir ve ihtiyacınız olduğu anda sizi işlerinizle veya eğlenceyle buluşturabilir. Böylece bir tablet sahibi olarak daha keyifli ve verimli bir hayata sahip olabilirsiniz.

Haberin Devamı

GENİŞ EKRAN AVANTAJI

Tablet seçiminde ekran büyüklüğünü belirlemenizde fayda var. Taşıma ve kullanım zorluğu yaratmayacak büyüklükte ama zengin içerikleri ve oyunları iyi görüntülemeyecek kadar küçük ekranlardan uzak durmalısınız. İtiraf etmek gerekir ki tabletler hiçbir önemli ihtiyacı tek başlarına karşılamıyor. Tablette yapabileceğiniz hemen hemen her şeyi akıllı telefonunuzda veya dizüstü bilgisayarınızda yapabilirsiniz. Öte yandan, bazı durumlarda tabletler verimliliğinizi artırabilirler. Örneğin, e-kitap okuma ve film izleme konusunda telefon ekranı yetersiz gelecektir. Tabletlerin genelde 7 ila 10 inçlik ekran boyutları, çokluortam tüketimi için ideal. Benzer şekilde web sayfalarını da çok rahat bir şekilde görüntüleyebileceksiniz.

Haberin Devamı

E-YAYINLAR İÇİN BİRE BİR

Bir tableti ön plana çıkan faktörlerden biri de e-kitap ve e-dergi okuma kolaylığı. Dokunmatik ekranlar için tasarlanan e-kitap ve dijital dergiler, basılı kardeşlerine kıyasla çok daha zengin içerikli, akılda kalıcı ve hatta eğitici olabiliyorlar. Bu yüzdendir ki bazı ders kitapları artık tabletler için baştan tasarlanıyor, hükümetler devlet okullarında tableti standartlaştırma planları yapıyor. Basılı kitaplarla aynı içeriğe sahip e-kitaplarsa daha uygun fiyata satılıyor. Piyasa bolca Türkçe e-kitap bulunabilirken, yabancı kitap ve dergilere bir dokunuşla ulaşma imkânı da cabası. Ancak ekranın mutlaka ama mutlaka kapasitif dokunma teknolojisini desteklemesi gerekiyor çünkü aksi hâlde rezistif ekranda bir süre sonra ekranınız bastırmaktan ötürü kirlenecek ve parmak eklemlerinizde ağrılar başlar.

Haberin Devamı

HANGİ İŞLETİM SİSTEMİ

Göz önünde bulundurmanız gereken belki en önemli faktör, işletim sistemi. Şu anda pazara hâkim olan iki büyük oyuncu Google’ın Android ve Apple’ın iOS işletim sistemleri. Pazara yeni giren Microsoft’un sürprizi Windows 8 de yaygınlık kazanıyor. Kullanımı en kolay mobil işletim sistemi iOS, App Store’da yaklaşık 1 milyar uygulamaya sahip. Google, Android’i kullanmak isteyen tüm üreticilere ücretsiz dağıtıyor. Üstelik uygulama mağazası Google Play’deki ücretsiz uygulama sayısı çok daha fazla. Öte yandan, Android uygulamalarının genel kalitesinin biraz daha düşük olduğunu itiraf etmeliyim. Gelelim son oyuncu Windows’a. Windows’lu tabletler harika görünüyor ama tek kusur, uygulama sayısının şimdilik rakiplerine göre az olması. Ayrıca dokunma için özelleştirilmiş modern arayüzün yanı sıra tüm masaüstü Windows yazılımlarını çalıştırabiliyor.

5 PÜF NOKTASI

Haberin Devamı

1) Tableti almadan test edin. Özellikle ekranın görüş açılarına bakın. Yatay ve düşey pozisyonda görüntüyü rahat görebiliyor musunuz bakın. Tableti farklı pozisyonlarda kullanacağınızı unutmayın. Görüş açısına dikkat etmekte fayda var.
2) Teknik özellikleri değerlendirin. Verilerinizi kaydedeceğiniz dâhili bellek kapasitesi önemli. Yükleyeceğiniz içerik ve uygulamalar kısa sürede diski doldurabilir. iPad harici tabletlerde harici bellek kartlarıyla kapasite artırmak mümkün olabiliyor.
3) Tabletinizin uygulamaları hızlı ve sorunsuz çalıştırması için işlemci kalitesi ve hızı da önemli. Ucuz tabletlerde malzemeden çalarken, çoğu kullanıcının dikkat etmediği işlemciyi geçiştirdiğini bilmelisiniz.
4) Adı sanı duyulmamış ve çok fazla uygun fiyata odaklı markasız ürünlerden uzak durmaya çalışın. Piyasada yüzlerce çakma Android tablet kol geziyor.
5) Aksesuar desteği de dikkat edilmesi gereken bir detay. Alacağınız tablet için kılıf, klavye, kalem gibi ek aksesuarların üretilip üretilmediğini göz önünde bulundurmalısınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!