Ekonomiyi kim yönetecek?

Güncelleme Tarihi:

Ekonomiyi kim yönetecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2007 12:21

AKP seçim öncesinde, “Ekonominin tek elden yürütülmesi” formülüne karşılık sunduğu “Ekonomi yönetiminde daha iyi koordinasyon”u sağlamak için, gerekli olan adımları planlanmaya başladı. Ankara kulislerinde, “Ekonominin koordinasyonunun Kemal Unakıtan’a bırakılacağı” konuşuluyor.

Haberin Devamı

Başbakan Recep  Tayyip Erdoğan ile Kemal Unakıtan’ın konuyu geçtiğimiz hafta, Başbakan  Erdoğan tatile gitmeden önce görüştükleri ve ekonomi yönetimiyle ilgili bakan isimleri ve örgütlenme biçimi üzerinde durdukları belirtiliyor. AKP’nin Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısından sonra Erdoğan ile Unakıtan’ın başbaşa yaptıkları görüşme konusunda detaylı bilgi alınamadığı için, ister istemez çeşitli varsayımlar üzerinde duruluyor.

Kulislerde konuşulan formüle göre Unakıtan, Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener’in boşalttığı Başbakan Yardımcılığı koltuğuna oturacak. Ancak Şener’e kıyasla, Unakıtan’a  daha fazla  yetki  verilmesi bekleniyor.Örneğin,  Özelleştirme İdaresi’nin doğrudan Unakıtan’a bağlı olması, bu arada önümüzdeki dönem yabancı sermaye akışı için canlandırılması beklenen Yatırım Ajansı’nın da yine Unakıtan’a bağlanması bekleniyor. Devlet Planlama Teşkilatı'nın  (DPT) da bağlı olması beklenen Başbakan Yardımcılığı göreviyle birlikte Unakıtan’ın, çeşitli bakanlıklardan gelen aşırı harcama taleplerini de durduran, böylece mali disiplinin sağlanmasında etkin rol oynayacak bir konumda olacağı söyleniyor.

Haberin Devamı

Bu arada Unakıtan’ın Maliye Bakanlığı ile birlikte ekonominin koordinasyonu görevini birlikte yürütebileceğini  söyleyen AKP’liler de var. Yalnız buna karşılık, tüm bu görevlerin bir arada toplanmasının sorun yaratacağını söyleyenlerin sayısı bir hayli yüksek.

Unakıtan’ın Başbakan Yardımcılığı koltuğuna oturması halinde Maliye Bakanlığı görevi için de çeşitli isimler kulislerde dolaşıyor. Bu isimlerin içinde en güçlü adayın Sivas 1. sıra milletvekili, maliye müfettişi kökenli Mustafa Açıkalın olduğu görülüyor. Açıkalın, yeni hükümette görev alması beklenen isimlerin başında geliyor. Örneğin Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı’nın yeniden Kürşat Tüzmen’e verilip verilmeyeceğiyle ilgili olarak, “Açıkalın’ın Maliye Bakanı olmasa bile Tüzmen’in görevine getirilebileceği”de söyleniyor.

İHRACATÇI 'TÜZMEN'LE DEVAM' DİYOR

Tüzmen’in eski görevini sürdürmesi ihtimali ise, seçim sonuçlarının ardından, yeniden ağırlık kazandı. İhracatçıların Başbakan Erdoğan’dan “Tüzmen’in görevine devam etmesini istedikleri” öğrenilirken, MHP kökenli olmasının ve Mersin’deki olumlu seçim sonuçlarının Tüzmen’in bakanlık şansını oldukça artırdığı görüşü hakim. Tüzmen’in Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı olmasa bile, Turizm Bakanlığı için adı geçiyor.

Haberin Devamı

Seçim öncesi ekonomi yönetimi için konuşulan Mehmet Şimşek’in bakanlığı için ise “kesine yakın” tahminleri yapılıyor. Abdullah Gül’ün durumuna göre Ali Babacan’ın Dışişleri Bakanlığı konuşulurken, Babacan’ın Dışişleri Bakanı olması halinde Şimşek’in Hazine’den Sorumlu Devlet Bakanlığı' na kesin gözüyle bakılıyor. Babacan ekonomiyle ilgili bakanlıkta kalsa bile, Şimşek’in mutlaka yeni kabinede yer alacağı tahmin ediliyor.

GÜLER VE YILDIRIM KESİN

Bu arada yatırımcı bakanlıklar olan Enerji Bakanlığı'na yeniden Hilmi Güler’in, Ulaştırma Bakanlığı'na da yeniden Binali Yıldırım’ın atanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu arada Diyarbakır’da AKP’nin beklenenin çok üstünde oy almasının, Tarım Bakanı Mehdi Eker’in yeniden aynı bakanlığa atanmasını da kesinleştirdiği konuşuluyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!