Ekonomiye kanser teÅŸhisi

Güncelleme Tarihi:

Ekonomiye kanser teÅŸhisi
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 18, 2010 11:52

Küresel ekonomiye yönelik felaket tahminleriyle bilinen yatırım danışmanı Marc Faber, hükümetlerin son krizde aşırıya kaçan müdahalelerinin dünya ekonomisinin işleyişi için adeta 'kanser' riski yarattığı uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

1987 yılında ABD borsalarının bir günde yüzde 20'den fazla kayıp yaşadığı, 'Kara Pazartesi'yi doğru tahmin ettiği için Doktor Kıyamet lakabıyla anılan yatırım danışmanı Marc Faber CNBC ile yaptığı söyleşide, "Hükümetlerin finansal sistemde yayılan kanser hücreleri haline geldiğini düşünüyorum" dedi.

 

Faber sözlerine, "Bence aşırıya kaçan müdahale en büyük problemi oluÅŸturuyor. Bir hükümetin müdahalesi ne olursa olsun genellikle özel sektördekinden daha kötü bir sonuç ortaya çıkarıyor" diyerek devam etti.Â

 Â

Ä°ÅžARETLERÄ° ENGELLÄ°YOR

Ãœnlü yatırım danışmanı, piyasaların ters giden bir ÅŸey olduÄŸu zaman genellikle bunun iÅŸaretini verdiÄŸini ancak tıpkı Avrupa Merkez Bankası (ECB), ABD Merkez Bankası (Fed) ve Ä°ngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) gerçekleÅŸtirdiÄŸi tahvil alımlarında olduÄŸu gibi yönetimlerin baskısıyla yapılan müdahalelerin, bu iÅŸaretlerin ortaya çıkmasını engellediÄŸini söyledi.Â

 

Haberin Devamı

Hükümetler tarafından yapılan her türlü müdahalenin olumsuz ve istenmeyen sonuçları olduğuna dikkat çeken Faber, müdahalede bulunulduğu takdirde piyasanın önünde sonunda bunu saf dışı bırakacağını ve işlerin rayından çıkacağına da işaret etti.

 

Uygulamaya konulan teşvik paketlerinin ekonomik göstergeleri bozduğunu ve bunun da hisse senedi piyasalarında oynaklığa neden olduğunu söyleyen Faber, ABD'nin yeni bir teşvik paketine başvuracağı tahmininde de bulundu.

 

TEÅžVÄ°KLERÄ° ELEÅžTÄ°RDÄ°

Daha önce likiditeyi artırmak için uygulamaya konulmuş teşvikleri destekleyenler, bu tedbirler olmasaydı küresel ekonominin daha fazla işsiz ve daha çok iflas eden şirket nedeniyle şimdikinden daha kötü durumda olabileceğini savunuyor.

 

Faber bu noktada ise, "Evet, bu tip argümanlar bana tanıdık geliyor... Keynesyen politikaları savunanların hepsi şimdi buhran yaşıyor olabilirdik diyeceklerdir. Ancak, bunun doğru olabileceği konusunda benim şüphelerim bulunuyor" dedi.

 

Haberin Devamı

‘DEFLASYON TEHLİKESİ YOK’

Diğer taraftan bazı ekonomistlerin deflasyon konusunu öne çıkarmalarına rağmen, Faber buna da karşı çıkarak İngiltere'de enflasyonun yüksek olduğunu ve gelişmekte olan ülkelerde de gıda fiyatlarının yüzde 20 artış gösterdiğini belirtti.

 

Faber, "İnsanlar bana Japonya'daki büyük deflasyondan bahsediyorlar ancak neden gidip bir günlerini Tokyo'da geçirmiyorlar? Bu şehir hala dünyanın en pahalı şehri durumunda" dedi.

 

Ünlü kahin yaptığı söyleşide daha önce bahsetmiş olduğu, gelecek beş ile on yılda son krizden daha derin bir krizin yaşanacağı görüşünü de yeniden hatırlattı. Kahin, buna gerekçe olarak ise yaşanan borç sorununa gerçek anlamda çözüm bulunmadan paspasın altına itilmesini gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!