Ekmeğimiz büyüsün

Güncelleme Tarihi:

Ekmeğimiz büyüsün
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2014 02:09

Ankara Sıhhiye Meydanı’nda DİSK ve KESK’in çağrısıyla toplanan 30 bin kişi Meclis’te görüşmeleri süren 2015 bütçesini protesto etti. “Saraylar değil ekmeğimiz büyüsün” sloganları atan protestocular, ‘Savaş, soygun ve yoksulluk bütçesine hayır’ pankartları taşıdı.

Haberin Devamı

DİSK ve KESK’in çağrısıyla yaklaşık 30 bin kişi Ankara Sıhhiye Meydanı’nda toplanarak 2015 yılı bütçesini protesto etti. ‘Savaş, Yoksulluk, Talan Bütçesine Karşı Halkçı Bütçe, Demokratik Türkiye’ mitinginde bir araya gelen grup, “Saraylar değil ekmeğimiz büyüsün” sloganları attı.

MEYDANA YÜRÜYÜŞ

Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyeleri sabah erken saatlerde Ankara Garı önünde toplandı. Sıhhiye Meydanı’na yürüyen gruplar, ‘Hırsızlar yargılansın, seçim barajı yıkılsın’, ‘Sendika haktır engellenemez’, ‘Saraylar değil ekmeğimiz büyüsün’, ‘Savaş, soygun ve yoksulluk bütçesine hayır’ pankartları taşıdı. Gruplar alana üst aramasından geçirilerek alınırken, polis de geniş güvenlik önlemleri aldı.

Haberin Devamı

KURBANLIK KOYUN DEĞİLİZ

Mitingte konuşan KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, şunları söyledi: “Savaşa karşı, barış ve kardeşlik vaazı verenler suçlu ilan edilip, görevden alınıyor. Yine de utanmadan bütçeden en çok harcamanın personel giderlerine ayrıldığını söylüyorlar. Asgari ücrete günlük 1 lira, Diyanet ve savaş harcamalarına neredeyse diğer tüm bakanlıkların harcamasına denk bir pay. İmamlar cüzdan ve vicdan arasına sıkışmış durumda vaazlar veriyor. 2014 kayıplarımız en az yüzde 23 dolayındadır. Bu kayıpların vebali hükümet kadar, hükümetin memur kolu olan konfederasyonundur. Bireysel ikballeri için milyonlarca emekçinin haklarını sattılar, peşkeş çektiler. Toplu sözleşme masası artık işyerleridir, emeğin üretildiği yerlerdir. Yeni bir satış sözleşmesine izin vermeyeceğiz. Kayıplarımızın telafisi için an be an mücadelemizi yükselteceğiz. Hükümeti uyarıyoruz. Kurbanlık koyun gibi boynumuzu uzatmamızı, yasalarınızı birer birer hayata geçirmenizi beklemeyeceğiz. Bu yasalar geri çekilinceye kadar demokratik eylem ve tepkilerimizle önünüze dikileceğiz.”

ASGARİ ÜCRET 1800 LİRA OLMALI

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise hükümetin tasarruflu davrandığı tek konunun işçi ücretleri olduğunu kaydederek şöyle konuştu: “İşçiye gelince elleri sıkı. DİSK olarak bir sloganımız var: Asgari ücret 1800 net. Asgari ücret açlık sınırının altında. Asgari ücretle ilgili 4 ayrı hesap yaptırdık. Hepsinde de aynı sonuca ulaştık, asgari ücret net olarak 1800 lira olmalıdır. Bu hükümet büyüme rakamlarıyla çok övünüyor. Ekonomi büyürken, biz alınteri döküyoruz. Çalışırken biz hastalanıyor, biz sakatlanıyor, biz ölüyoruz. Madem Türkiye ekonomisi büyüyor, bizim aşımız, bizim ekmeğimiz neden büyümüyor? Büyümeden payımızı alsaydık şimdi asgari ücret 1800 lira olacaktı. 1800 liranın altında ücret, kabul edilemez.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!