Ek ders ücreti 5 YTL olacak

Güncelleme Tarihi:

Ek ders ücreti 5 YTL olacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2006 14:25

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğretmenlerin ek ders saatini ücretlerinin yüzde 40 artışla 5 YTL’ye çıkarıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Bakan Çelik, öğretmen atama işlemi sırasında yaptığı konuşmada, ek ders ücretlerinin saatinin 3.52 YTL’den 5 YTL’ye çıkarıldığını bu konuda Maliye Bakanlığı ile anlaştıklarını söyledi. Artışın yüzde 40 olduğunu kaydeden Çelik, 2006 yılında öğretmenlerin genel memur zammı ile seyyanen zamları da düşünüldüğünde yüzde 25 olduğunu savundu.
Çelik ayrıca geçici sözleşmeli olarak görev yapan öğretmenlerin sürekli sözleşmeli statüsüne alınması için çalışmalar yürüttüklerini de belirtti.

Öte yandan Bakanlığın gelecek yıldan itibaren Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın yanı sıra öğretmenleri ayrı bir sınava tabi tutarak atamalarını yapmayı planladığı, bu yöndeki çalışmaların da devam ettiği bildirildi.

EĞİTİMCİLERİN EK DERS TEPKİSİ

Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, öğretmenlerin ek ders ücretine yapılan yüzde 57’lik zammın sadece öğretmenlerin yarısını ve yöneticileri etkileyeceğini savundu. Boğa, yeni göreve başlayacak öğretmenlerin, söylendiği gibi 1080 YTL maaş almadığını da öne sürdü.

Ek ders ücretlerinin 3.50 YTL’den 5.50 YTL’ye yükseltilmesinin ardından bir açıklama yapan Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Boğa zamla birlikte, ayda 60 saat ek derse giren bir öğretmenin maaşına 330 YTL olarak yansıyacağı yönündeki bilginin yanıltıcı olduğunu savundu. Boğa, “Öğretmenlerin yarısını etkileyecek bu artışlardan en fazla olumlu etkilenecek olanlar idarecilerdir. İfade edilen 60 saat ek ders ücretini şu anda meslek liselerinin dışında çok az sayıda sınıf öğretmeni almaktadır. Meslek lisesi dışında kalan lise öğretmenlerinin büyük bir çoğunluğu ek ders ücreti bile almamaktadır” dedi.

Akademik kariyer yapmayan öğretmenlere oranla yüksek lisanslı ve doktoralı öğretmenlerin daha fazla ek ders ücreti alacağı yönündeki açıklamaları da eleştiren Güven Boğa, “Hükümetin kamuoyuna aktardığına göre yüksek lisanlı öğretmen 60 saat ek dersten ayda 412 YTL, doktoralı öğretmen 462 YTL alacak. Bu da kamuoyunu yanıltıcı bir bilgidir. Bunları söyleyenler, yüksek lisans ve doktora yapmış öğretmenlerin kaçının ayda 60 saat ek derse girdiğini yerinde tespit etsinler” diye konuştu. Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, ataması yeni yapılan bir öğretmenin maaş ve ek ders ücretleriyle birlikte ayda 1080 YTL kazanacağı yönündeki bilgiye de tepki gösterdi.

Boğa açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Sayın bakan, yeni başlayan bir öğretmenin ne kadar maaş aldığını bakanlığına en yakın bir okula giderek öğrensin. Bin 80 YTL alan bir öğretmen bulabilecek midir? Kamuoyunu, tespit edilebilecek en basit böylesine bir konu için yanıltmanın doğru bir politik manevra olamayacağının bilinmesi gerekir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!