Ehliyeti için Emniyet Müdürlüğü’nü dava etti

Güncelleme Tarihi:

Ehliyeti için Emniyet Müdürlüğü’nü dava etti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2005 01:52

Nurdan Turan, ehliyeti, ‘sürücü kurslarından rüşvet karşılığı alındığı’ iddiasıyla 2003’te iptal edilince dava açtı.

Nurdan Turan, sürücü kurslarından rüşvet karşılığı aldığı iddiasıyla ehliyeti iptal edilen 8 bin 945 kişiden biri. Turan, Ankara 4. İdare Mahkemesi’ne başvurarak Emniyet Genel Müdürlüğü’nden davacı oldu. Mahkeme, Turan’ın rüşvet olayına karıştığına dair hiçbir somut delil bulunmadığına ve ehliyetinin geri alınmasının hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Turan, ehliyetine kavuşmak için temyiz sürecinin sona ermesini bekliyor.

Rüşvet iddiaları üzerine Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri, 1997 yılında İstanbul Bakırköy’deki Atilla, Aylin, Doğan, Löm ve Özgür sürücü kurslarını incelemeye aldı. müfettişler, hazırladıkları raporda 8 bin 945 sürücü adayının geçer not almadığı halde başarılı sayıldıklarını, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki görevlilere rüşvet verererek hileyle sınavı geçtiklerini belirttiler.

Rapor önce Bakırköy Emniyet Müdürlüğü’ne, sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gönderildi. Ardından Emniyet Genel Müdürlüğü’ne havale edilerek görüş bildirmesi istendi. Genel müdürlük, ancak 2003’te ehliyetlerin iptaline karar verdi. Polis, muhtarlıklar aracılığıyla ulaşabildiği sürücülerin ehliyetlerini tek tek topmaya başladı. Ölümlü ve yaralamalı kazalara karışan sürücüler hakkında ‘ehliyetsiz araç kullanmaktan’ işlem yaparak daha ağır ceza almalarını sağladı.

Nurdan Turan, memur emeklisi. 1997’de sürücü kursuna gitti. Ehliyetini aldı, altı yıl otomobil kullandı. 2003’te karakola çağrıldı, ehliyetinin geçersiz olduğu ve el konulacağı söylendi. Turan, bunun üzerine Ankara 4. İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

EMNİYET YANLIŞ YAPTI

Nurdan Turan gibi 20 ehliyetzedenin avukatı olan Ertuğrul Karali, müfettiş raporunda sözü edilen ‘rüşvet alan ve verenler’ hakkında tek dava açılmadığını söylüyor. Avukat Karali’ye göre tebligat yapmadan karakolda ehliyetlere el koyan Emniyet hukuka aykırı davranıyor. ‘Karayolları Trafik Kanunu’na göre ehliyetlerin geri alınması için, sürücünün suç ve kusuru olması gerekiyor. Raporda bunu ortaya koyan herhangi bir delil mevcut değil. İdare mahkemesi, dava dosyasına Milli Eğitim Bakanlığı’nı da ekledi. Çünkü o dönem sınavları MEB düzenliyordu. Nurdan Turan’la ilgili mahkeme kararı, ehliyeti iptal edilenler için ümit ışığı oldu’ diyor.

Bakırköy Emniyet Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şubesi, şimdiye kadar kaç ehliyete el konulduğu konusunda bilgi vermekten kaçınıyor.

Seyahat özgürlüğümü istiyorum

61 yaşındaki nurdan Turan, kursa devam edip yazılı sınava girdiğini, bu süreç içinde ne rüşvet kelimesini duyduğunu, ne de verdiğini söylüyor. Turan, ‘Kurstaki hiçbir yönetici ve öğretmeni tanımıyorum. Mahkeme de zaten bu yönde karar verdi. Şimdi temyiz sürecinin sona ermesini bekliyorum. Ehliyetimi almak ve her dürüst vatandaş gibi seyahat özgürlüğümü kullanmak istiyorum’ diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!