Eğitime destek aile geleneğimiz

Güncelleme Tarihi:

Eğitime destek aile geleneğimiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2005 01:57

Hayırlı ve Şevket Sabancı çiftinin yaz aylarını geçirdikleri Bodrum’un Turgutreis Beldesi’ne geçen yıl yaptırdığı Hayırlı Sabancı Lisesi’nin ve bu yıl ilave edilen 350 kişilik konferans salonunun açılışı geçen cumartesi günü Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından gerçekleştirildi.

Eşi ile birlikte el ele gönül gönüle eğitime destek vermeye devam edeceklerini belirten Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şevket Sabancı, ‘İkinci Dünya Savaşı sonrasında, ordumuzun ihtiyacı olduğu zamanlarda okul bahçemizin demir parmaklıkları dahi sökülüp götürüldü. Oysa Türkiye çok kısa zamanda dünya devleri ile yarışır hale geldi. Ülkemizde eğitimi okuma- yazma bilmekten çok, herkesin en az bir yabancı dil bilecek seviyeye getirmek gerekir’ dedi.

KIZ KARDEŞİM DE ADANA’YA YAPTIRACAK

Babasının 1938 yılında Adana’ya Ahmet Sapmaz Talebe Yurdu’nu, annesinin de hemen ardından Emine Sapmaz İlkokulu’nu yaptırdığını hatırlatarak, ailesinin geçmişten beri eğitim gönüllüsü olduğunu belirten Hayırlı Sabancı ise şöyle dedi: ‘Şimdi kız kardeşim Sevim’in de Adana’ya bir okul yaptırmak için girişimleri başlattığını öğrendim, çok sevindim. Dedelerimiz topluma eğitim, öğretim, sağlık ve sosyal konularda yardımlarda bulunmuşlar. Bende gençlik yıllarımdan gelen eğitime katkı aşkı, Şevket Bey’le evlendikten sonra daha da büyüdü. Sağolsun Şevket Bey de en az benim kadar eğitim, öğretim ve bu ülkenin kalkınmasında atılacak her adım için destek verdi, öğrencilerin, çocukların bir isteğini iki etmedi. Yaz aylarında tutkunu olduğumuz ve Bodrum’un Avrupa’ya açılan bir kapısı olan Turgutreis’in gerçekten böyle modern ve Avrupa standartlarında olan bir eğitim yuvasına ihtiyacı vardı. Çocukluğumuzda Adana’da çamurlu, son derece sağlıksız koşullarda, malzeme eksikliği ile birlikte 70 kişilik sınıflarda, zar zor eğitim görürdük. Ancak son yıllarda Türkiye’de başlatılan eğitim seferberliği ile işadamlarının, kurum ve kuruluşların, sanat, spor ve siyaset dünyasının önemli isimlerinin eğitime katkı için başlattıkları muazzam atağa biz de elimizden geldiğince katkıda bulunmaya çalıştık.’

VAKIFLAR ETKİN HALE GETİRİLMELİ

Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen vakıflar kanalıyla eğitim, sağlık, kültür ve topluma hizmet konularında çok önemli yatırımlar yapıldığını belirten Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şevket Sabancı da ancak günümüzde vakıfların etkinliğini yitirdiğini söyledi, Sabancı şöyle dedi: ‘Türk insanı geçmişten günümüze vakıfçılığı benimsemiş ve vakıflar aracılığı ile topluma yararlı işler yapılmıştır. Devletin zaman zaman yetersiz olduğu anlarda ekonomik durumu yerinde olan vatandaşlar devreye girmiştir. Günümüzde ise gerek hükümetler, gerekse işadamları, vakıflar ve derneklerle, sivil toplum örgütleri ile eğitime destek vermeyi hızlandırmışlar ve ülkemiz vatandaş-devlet işbirliğinin en güzel örnekleri ile birçok kuruma kavuşmuştur. Türk halkında çok önemli bir yeri olan vakıfçılığın daha da geliştirilip, yeniden canlandırılması ile günümüz şartlarına uyarlanması ile çok daha güzel işler yapılabilir.’

540 öğrenci eğitim görüyor

Bodrum’un Turgutreis Beldesi’nde 540 öğrencinin eğitim gördüğü, konferans ve spor salonu, kafeteryası, oyun alanları bulunan, klimalı sınıflarda ders yapılan ve Avrupa standartlarının üzerinde bir eğitim yuvasını eşi Şevket Sabancı’nın desteği ile Bodrumlu öğrencilere kavuşturan Hayırlı Sabancı, eğitime el ele gönül gönüle destek vermeye devam edeceklerini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!