Üniversitede yeni sistem nasıl olacak? Haftalık ders saati kaça inecek?

Güncelleme Tarihi:

Üniversitede yeni sistem nasıl olacak Haftalık ders saati kaça inecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2019 19:19

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, üniversite ve ortaöğretim eğitiminde bazı değişikliklere gidileceğini duyurdu. Selçuk, Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı'nda, eğitim sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili bilgiler verdi. Peki, üniversitede yeni sistem nasıl olacak? Haftalık ders saati kaça inecek?

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yaptığı açıklama ile liselerde eğitim sisteminde düzenlemeye gidileceğini kamuoyuna duyurdu. Liselerde ders sayısının kademeli olarak azalacağını açıklayan Bakan Selçuk, ortaöğretim tasarımına uygun bir yükseköğretim sınavı için çalışıldığını vurguladı. Peki, yeni sistemde üniversite sınavı nasıl olacak? İşte, yeni sistemin üniversite sınavı ve ortaöğretimlerde yapılan düzenlemelerle ilgili detaylar.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı'nda, eğitim sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili bilgiler verdi. Yapılan düzenlemelerde son sınıf öğrencilerinin haftalık ders saatinin 24 saate inecek. Üniversite sınavlarına da değinen Bakan Selçuk, yeni sistemin ilk sınavının 2024 yılında yapılacağını paylaştı. 

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTE SINAVI NASIL OLACAK?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, üniversite sınavı ile ilgili şunları açıkladı;

Öğrencilerle de konuştuk. Diyorlar ki ‘Tamam çok güzel, ama üniversite sınavı böyleyken nasıl olacak?’ Kritik soru şu anda bu. Türkiye, okulları arasındaki imkan ve öğrenme farkı yüksek olan bu ülke. Bu tür ülkelerde de sınav araç olmaktan çıkar amaç haline gelir. Eğer biz okullarımız arasındaki imkan farklılıklarını azaltırsak belirli bir süreç içerisinde bütün dünyada belli ülkelerde örnekleri somut olarak görüldüğü gibi bizde de sınavın baskısı azalacak. Özellikle mesleki teknik eğitime yatırdığımız yatırımlarla orada yaptığımız çalışmalarla bu sistemin daha esnek olmasına katkı sağlıyoruz. Sonuçta ne bekliyoruz; sınav sisteminin zaman içerisinde baskısının azalmasını. Elbette bütün dünyada sınav var. Bizde de olacak ama sınav gerçek mahiyetine bürünecek, yani amaç haline gelmeyecek araç olacak. Bunun için biraz zamana ihtiyacımız var. Çünkü çok ciddi finansal yatırım bekleyen bir iş.

Yükseköğretim Kurulu ile de görüşmelerimiz var. Hem öğretmen eğitimi hem de buna benzer konularda. Ortaya koyduğumuz ortaöğretim tasarımına uygun bir yükseköğretim kurumları sınavı nasıl yapılır? Ortaöğretimdeki sınavların kendisi nasıl yapılır, yani ders sınavları nasıl yapılır? Bütün bunların cevabını ortaya koyup, çok kısa bir süre içerisinde bu sistemin ilk sınavı 2024 yılında olacak. Yani yeni başlayan sistemde yeni sınav denilen şey, 2024 yılına denk geliyor. O zamana kadar çok büyük süremiz var. Biz bunu çok daha kısa sürede netleştirmiş olacağız. Kendimize sorduk, bütün bunları tek bir sistemde nasıl buluşturacağız? Hepsi parça parça güzel, nasıl bütünleştireceğiz. Bunu bütünleştirmek asıl zamanı alan şey bu.” 

Haberin Devamı

DERS SAYISI KAÇ OLACAK?

Bakan Selçuk, ders sayıları ve saatleriyle ilgili açıklamalarını gerçekleştirdi. İşte, o açıklamalar;

Ders sayıları azalıyor. 9’uncu sınıflarda 15-16 dersten söz ederken, sekiz dersten söz ediyoruz. 10'uncu sınıflarda 10 ders olacak.
Anne babalar da soruyor. Çocuklar sabahtan akşama kadar soru soruyor peki günlük yaşamda sorunlarla karşılacına neden şaşırıp kalıyorlar. Çocuklarımız belirli şablonlara uygun olarak ezbere dayalı olarak soruları çözebilir. Gençlerin bu soruları çözerken anlamının ne olduğunu, niçin o şekilde olduğunu anlamaları gerekiyor. Soru çözmek ile sorun çözmeyi ayırarak işe başlamalıyız. Peki bu çocuklar sosyal duygusal becerileri nasıl elde edecekler, bunun için ne planlanıyor?

BAKMADAN GEÇME!