Eğitim sil baştan

Güncelleme Tarihi:

Eğitim sil baştan
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2012 10:19

Tartışılan ‘Yükseköğretime geçiş sınavı’nın değiştirilmesi için düğmeye basıldı.

Haberin Devamı

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nda (BTYK) alınan kararla 2014’te üniversiteye giriş sisteminin sil baştan değişeceği açıklamasının ardından, yeni sistemin ayrıntıları belli olmaya başladı. 2014 sonunda uygulanmaya başlanacak yeni sınav sistemi, bu yıl 4+4+4 eğitim sistemi ile liseye başlayacak öğrencileri etkileyecek. TÜBİTAK’ın ilköğretim ve liselerdeki müfredata ilişkin yeni modelleri de uygulanmaya başlanacak. Buna göre matematik, fen, teknoloji ve yabancı dil ders saatleri artacak. Yeni alternatif öğretme modelleri geliştirilecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YÖK, ÖSYM ve TÜBİTAK’ın ortaklaşa çalışmasıyla hayata geçirilmesi planlanan sistemin ayrıntıları şöyle:

YGS yerine “Olgunluk Sınavı”

Haberin Devamı

“Üniversiteye girişte ilk basamak sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) kaldırılıp, yerine ‘olgunluk’ sınavını getirilecek. Böylece lise bitirme sınavı gelecek ve ortaöğretim başarı puanı da bu sınavın sonucundan alınacak. Bu sınavı MEB yapacak, YÖK ve ÖSYM sadece Lisans Yerleştirme Sınavı’nı (LYS) yapacak. Öğrenciler lise son sınıfta ‘Lise bitirme sınavı’na girecek. Bu sınav öğrencinin lisede gördüğü derslerle ilgili olacak. Bu sınavda açık uçlu soru da sorulabilecek. Öğrenciler bu sınavda genel kültür ve yeteneklerine göre de değerlendirilecek. Eğitim hayatları boyunca aldıkları dersler yetenekleri ve ilgi alanlarına göre yönlendirilecekler. Öğrenciler bu sınavı geçmeden üniversiteye gidemeyecek. Bu sınavı geçen öğrenciler LYS’ye katılıp tercih yapabilecek. LYS’de baraj kalkacak. Açık uçlu sorular sorulacak. Eleme ve seçme sınavı değil. Sıralama sınavı olacak.

Randevulu sınav sistemi

Öğrencilerin randevu ile sınav girmesi planlanıyor. Bir yerine birkaç sınav yapılacağı için aday istediği sınava girmek için veya bütün sınavlara girmek istiyorsa hepsi için ÖSYM’den randevu alacak. Öğrenciler girdikleri birden fazla sınavın hangisinden daha yüksek puan alırlarsa, yüksek olan puan geçerli olacak.

Sınav kampüsleri

ÖSYM, yeni sistem kapsamında öncelikle sınav kampüsleri kurmayı planlıyor. Bütün illerde ayrı ayrı okullarda sınav yapmak yerine tek noktaya kurulan büyük “sınav merkezi kampüsleri”nde adaylar sınava alınacak. Bu merkezler güvenlik ve donanım açısından üst düzeyde dizayn edilecek. Böylece, binlerce okul ve sınav salonunda gerçekleşen sınavlar her ili için tek bir noktadan yapılacak.

Haberin Devamı

Online sınav sistemi

Öncelikle büyükşehirlerde kurulması planlanan bu kampüslerde, öğrencilerin “online” sınav olmasının önü de açılacak. Dünyada da geçilmeye başlanan bu sistemde, öğrenciler elektronik sınavlara bu merkezlerde girecek. Online sınava geçilmesi halinde, ÖSYM’in soru kitapçığı ve cevap kağıdı basımı, adaylara dağıtılan, kalem, silgi gibi gerekçeleri dağıtması zorunluluğu da ortadan kalkacak.

Seçme yerine beceri odaklı

Okul türleri arasında programlardan kaynaklanan kalite farklılıkları ortadan kaldırılacak. Lise türleri bir veya ikiye indirilecek. Öğrenci ilgi duyduğu alanın zorunlu ve seçmeli derslerine ağırlık verecek. Ortaokul ve lisede aldığı derslerin ağırlığına göre istediği üniversitenin bölümüne geçiş yapabilecek.

Haberin Devamı

Lise türü giderek azalacak

Son yıllarda türlerin azaltılması ve programların güncellenerek artırılması yönünde bir çalışma yapan MEB; Anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu öğretmen liseleri ve güzel sanatlar ve spor liseleri olmak üzere tür sayısını 6’ya kadar indirmişti. MEB, iki öğretim yılı boyunca uygulamaya devam edilen genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi çalışmalarına da devam edecek. Önümüzdeki öğretim yılı sonunda bu çalışma tamamlanarak genel liseler tamamen kaldırılacak ve bunlar ya Anadolu Lisesi ya da mesleki ve teknik liseye dönüşmüş olacak.

Seçme ve sıralama yok

Tür azaltılması çalışması tamamlandığında hem tür bazında azalma hem de türlerin programları bazında bazı değişiklikler hayata geçirilecek. Mesleki ve teknik eğitimde ise türlerin tamamının kaldırılması ve programların güncellenerek artırılması çalışması da sürdürülecek. Bunların sonucunda türler arasında programlardan kaynaklanan kalite farklılıkları kaldırılmış olacak ve ortaokullardan liselere geçişler de seçme ve sıralamaya dayalı merkezi sınav uygulaması da gereksiz hale gelecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!