Eğitim, AB'ye 2003'te girecek

Güncelleme Tarihi:

Eğitim, ABye 2003te girecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2001 12:03

Türkiye'nin eğitim sistemindeki ilkeler, AB ülkeleriyle uyumlu. Eğitim'de tam katılım 2003 yılında gerçekleşecek.

Haberin Devamı

AB Komisyonu`nun açıkladığı Türkiye İlerleme Raporu`nda, AB ülkelerinde uygulanan "Socrates", "Leonardo da Vinci" ve "Youth" isimli eğitim programlarıyla ilgili Türkiye`deki çalışmaların ivme kazandığı belirtildi. Raporda, Türkiye`nin söz konusu programlara tam katılımının 2003 yılında başlayacağı ifade edildi.

Mesleki eğitim alanındaki projeleri içeren Leonardo da Vinci programına 1999, genel eğitimle ilgili Socrates programına da 2000 yılında katılmaya hak kazanan Türkiye, tam katılım için bu tarihlerden itibaren hazırlıklarını sürdürüyor.

Hazırlık döneminde, Türkiye`deki eğitim ve gençlik programlarının uygulanmasından sorumlu bir Ulusal Ajans kurulması gerekiyor.

İlerleme Raporu`nda, ``Ulusal Ajans`ın nasıl kurulacağı konusunda bir öneriye ihtiyaç duyulduğu`` kaydedilerek, tam katılımın sağlanması için Ulusal Ajans kurulması şart koşuldu.

Haberin Devamı

RAPORDAKİ DİĞER KONULAR

Raporda, Türkiye`de eğitim ve öğretim alanında sınırlı bir gelişme sağlandığı belirtildi.

Göçmen işçi çocuklarının eğitim ve öğretimi konusunda ilerleme sağlanmadığı ifade edilen raporda, ortaöğretimde mesleki ve teknik alanda yapılan yasal düzenlemelere yer verildi. Ortaöğretimdeki yeniden yapılanmanın finansmanı için eğitime katkı payı uygulamasının 2010 yılına kadar uzatıldığı hatırlatılan raporda, kredi destekleriyle12 yıllık zorunlu öğretime 2005 yılına kadar geçileceği kaydedildi.

EĞİTİM SİSTEMİ UYUMLU

Raporda, eğitimle ilgili genel değerlendirme yapılırken, şöyle denildi:

``Genel olarak eğitim sisteminde yer alan ilkelerin çoğunluğu üye devletler ile uyumludur. Bununla birlikte eğitimin kalitesi özellikle kırsal kesimde düşüktür. Yeni eğitim kanunu olumlu bir adımdır ve mesleki eğitim ve öğretim sektörüne yararlar sağlayacaktır. Buna rağmen kanun, mesleki eğitim sistemini iş dünyasının ihtiyaçları ile doğrudan bağlantılı duruma getirmemektedir. Bu doğrultuda sanayi ve sosyal taraflar ile birlikte çaba sarfedilmelidir. Yakın gelecekte Türkiye, AB eğitim programlarının başarı ile yönetilmesi için Ulusal Ajans`ın kurulmasına öncelik vermelidir. Türkiye`nin bu programlara katılımı için bu önemli bir şarttır. Göçmen işçi çocuklarının eğitimi ile ilgili direktif henüz yayımlanmadı ve uygulama sağlanmak zorundadır.``

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!