Ege'nin en eski isimsiz uygarlığı Urla'da bulundu

Güncelleme Tarihi:

Egenin en eski isimsiz uygarlığı Urlada bulundu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bilim adamları İzmir'in Urla ilçesinde Ege'nin bugüne kadar bilinmeyen en eski uygarlığını buldular. Uzun çalışmalar sonucu bulunan uygarlık, İyonlardan daha da eski. Bilim adamları, ‘‘Bugüne kadar bilinmeyen 5 bin yıllık uygarlık, her açıdan gelişmiş. Parfüm bile üretmişler’’ diye konuştular.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Ön Asya Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal başkanlığında İzmir'in Urla ilçesindeki Limantepe'de ve Menemen'de yapılan arkeolojik araştırmalar, bugüne kadar bilinmeyen bir Ege uygarlığını ortaya çıkardı.

Prof. Erkanal, 1985 yılında başladıkları kazılarda, Ege Bölgesi'nde klasik medeniyetlerden önce herhangi bir medeniyetin olup olmadığını araştırdıklarını belirtti. TÜBİTAK'ın yanı sıra Amerika, İsrail ve Yunanistan'dan çeşitli üniversitelerin projelerine destek verdiğini ifade eden Prof. Erkanal, kazılarda bugüne kadar önemli bulgular elde ettiklerini söyledi.

İYONLAR'DAN ESKİ

Prof. Erkanal, Urla Limantepe'de yaptıkları sualtı araştırmalarında 4500 yıl öncesine ait bir liman bulduklarını ve kazıları burada yoğunlaştırdıklarını kaydetti. Prof. Erkanal, Batı Anadolu'da yaşayan ilk uygarlığın İyonlar olarak bilindiğini, ancak elde edilen bulguların bölgede İyonlar'dan daha eski, günümüzden 5 bin yıl öncesinde yaşamış bir uygarlığı ortaya çıkardığını söyledi.

Prof. Erkanal, bulguların güçlü savunma sistemleri olan gelişmiş bir şehircilik anlayışını, madene dayalı bir ekonomik sistemini gösterdiğini kaydetti. Prof. Erkanal, dokumadan tarıma üretici bir uygarlıkla karşı karşıya bulunulduğunu, bu uygarlığın denizden iyi yararlandığı, şarap ve zeytinyağı ürettiğini vurguladı.

Kazılarda bir damıtma kabı bulunduğunu, bu kap üzerinde yapılan incelemelerden parfüm üretildiğinin de anlaşıldığını kaydeden Prof. Erkanal, ‘‘Her açıdan gelişmiş bir uygarlık. Parfüm bile üretmişler. Bitkilerin esansını, özünü alarak biraz yağlı da olsa parfüm yapmışlar’’ dedi. Bu uygarlığın İyonlar'ın Anadolu'ya gelişinden 2500 yıl önce yaşadığını dile getiren Prof. Erkanal, bu en eski uygarılğın karakteristik özellikleri henüz ortaya konulamadığı için, isimlendirilmediğini söyledi. Prof. Erkanal, ‘‘Ege bölgesi klasik kentleriyle tanınırken, şimdiye kadar bilinmeyen bir kültür ortaya çıkıyor’’ diye konuştu. Prof. Erkanal, bulgular üzerinde laboratuvarlarda araştırmaların sürdüğünü, elde edilecek sonuçların ilgili kurumlara iletileceğini belirtti. Bu arada İzmir Tahtalı Barajı'nda da bulgularla bütünlük sağlayacak bir koruma kazısının başlatıldığını belirten Prof. Erkanal, bölgedeki kazıların uzun yıllar sürebileceğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!