Egemen Bağış, Hristofyas'ı neden çağırdığını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Egemen Bağış, Hristofyası neden çağırdığını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2012 13:12

Türkiye ile Ermenistan arasında, sonu protokol imzalanmasına kadar varan uzlaşma sürecini bir futbol karşılaşması başlatmıştı.

Haberin Devamı

Şimdi benzer bir fırsat Kıbrıs sorunu için de ortaya çıktı; Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Kıbrıs Rum takımı Limasol'a eşleşti.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da, bu tesadüfü bir fırsata dönüştürmek için harekete geçti; İlk çağrıyı twitter üzerinden yaptı. Rum Lider Hristofyas'a "İstanbul'daki maça gel. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile birlikte maçı izleyin. Çıkışta kahveler benden..."

Bakan Bağış, bu çağrısının amacını da Hürriyet'e anlattı. "Yaptığım çağrıda samimiyim. Hristofyas sürekli Türkiye’ye gelmek istediğini beyan eden açıklamalarda bulunuyordu. Biz de kendisine muhatabı olan KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Eroğlu ile birlikte İstanbul’a gelebileceğini söylüyorduk. Şimdi Fenerbahçe’nin UEFA Avrupa Ligi’nde Rum Limasol takımı ile eşleşmesi bu arzusu için bir vesile olabilir" dedi.

Sporun  sadece insanları ve kitleleri yakınlaştırmakla kalmadığını, tarihte ülkeleri, medeniyetleri, farklı kültürleri de buluşturduğuna ilişkin örnekler bulunduğunu belirten Bağış, şöyle konuştu; "Spor, farklılıkları bir saha içinde, bir salon içinde kaynaştırabiliyor. Sporun ortak dilini, birleştirici yönünü şimdi Ada’da iki toplumun huzur ve refahı için önemli bir fırsat olarak değerlendirebiliriz. İstanbul’da, Şükrü Saraçoğlu’nda iki liderin yan yana maçı izlemesi Ada’daki çözüm sürecinde de yeni bir umut ve heyecan doğuracaktır. Bu sportif platformdan, Kıbrıs için bir çözüm platformuna ışık doğabilir"

Haberin Devamı

"SPOR İNSANLARI ZARARLI DÜŞÜNCELERDEN KURTARIR"

Bağış, sporun "insanları zararlı alışkanlıklardan olduğu gibi, zararlı düşüncelerden de kurtaracağına" dikkat çekerek, "Spor, ırkçılığın da, ayrımcılığın da, hoşgörüsüzlüğün de panzehiridir.

Türkiye sportif ruhunu harekete geçirerek Hükümetimiz döneminde geçmişin yaralarını sararken, Avrupa’da geçmişteki acıları tekrar yaşatma arzusunda olan yara kaşıyıcılar Avrupa Birliği’nin temel direği ve sporun da asıl mesajı olan barışa zarar veriyorlar. Avrupa, Sayın Başbakanımız gibi kitlelere umut veren liderlerle mi yoksa insanlığa korku salan liderlerle mi yoluna devam edecek? Bu tercih, içinde bulunduğumuz yüzyılın kaderini de belirleyecek bir tercihtir" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

"SPOR TERÖRE DE PANZEHİR OLABİLİR"

Bakan Bağış, sporun Türkiye'de yaşanan teröre de "panzehir olabileceğini" vurgulayarak, "Spor bu ülkede inşallah terörün de panzehiri olarak her zaman güçlü bir şekilde varlığını sürdürmeye, bizi birleştirmeye devam edecek. Bu terör belasını eninde sonunda ülkemiz topraklarından def edeceğiz" dedi.

Türkiye'nin terörle mücadelede "ne askeri mücadeleden, ne de terör bataklığını kurutacak demokratik duruştan, temel hak ve özgürlüklerden vazgeçmeyeceğini" söyleyen Bakan Bağış, şöyle konuştu:

"Cesaretse herkesten daha cesuruz. Kararlılıksa herkesten daha kararlıyız. Vatanperverlikse, herkesten daha vatanperveriz. Özgürlükse herkesten daha özgürlükçüyüz. Bu hain örgütün Kürt kökenli kardeşlerimizi, onların değerlerini temsil etmesi de söz konusu değildir, asla da olamaz. Kürt halkının da en büyük düşmanı PKK’dır. Türkiye bütün meseleleri gibi terör meselesinin de üstesinden gelecek kudrete sahiptir. Terör de terörden beslenenler de bu ülkede yaşamlarını sürdürecek oksijen bulamayacaklardır. Şu da bilinmelidir ki Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası etkinliğini kırmak için terör örgütünü taşeron olarak kullanmaya yeltenenler boşuna uğraşırlar. Türkiye’nin vicdanlardan, adalet ve hakkaniyetten yana yükselen sesini hiçbir güç, hiçbir çaba, hiçbir lanetli el başaramayacaktır. Türkiye’nin bölgesel ve küresel ölçekte artan etkinliğini hiçbir güç zayıflatamaz. Türkiye’nin bölge halklarından gördüğü teveccühü, Türkiye’ye duyulan muhabbeti hiçbir fitne fücur çabası azaltamaz."

Haberin Devamı

BDP'YE VE CHP'YE ELEŞTİRİ

BDP'nin üslup ve politikalarına, Suriye'de izlediği politika nedeniyle CHP'ye de eleştiriler yönelten Bağış, şu ifadeleri kullandı; "PKK’nın vekili olma sıfatını, milletin vekili olma sıfatından daha üstün görüp milletle değil de teröristle kucaklaşanlar bu gerçeği anlayamazlar. Adında Barış ve Demokrasi kavramlarını taşıyan ama barışın ve demokrasi düşmanlığını körükleyenler bunu anlayamazlar. Bu lanetli örgütün saldırılarından en çok memnun olanlar arasında eminiz ki “Esad’a canımız feda” diye Hatay’da pankart açanlar vardır. Ne yazık ki o pankartların sözcülüğüne soyunurcasına Baas sevdasında olan Anamuhalefet Partimiz de Türkiye’nin terörle mücadelesine destek değil, köstek olan bir noktadadır. Terör örgütünün ekmeğine yağ süren eylem ve söylemlerde bulunan siyaset anlayışı bu ülkenin kalbine kurşun sıkmakla eş değerdir. Terör sadece iktidarın, sadece ordumuzun bir meselesi değildir. Bu mesele hepimizin meselesidir. Ne olursa olsun kardeşliğimizden taviz vermeyecek, bu lanetli yapıyı ülkemiz topraklarından def edeceğiz. Terör bizim birlik ve beraberliğimize, bizim kardeşliğimize mağlup olmaya mahkûmdur."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!