Ege'de fırtına var Akdeniz ise yanıyor

Güncelleme Tarihi:

Egede fırtına var Akdeniz ise yanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2001 01:29

Bu yılki iklim koşulları şaşkınlık verici. Akdeniz Bölgesi aşırı sıcakların etkisinde kavrulurken, ülkenin batısı önceki gün başlayan fırtınadan yıkılıyor. İzmir'de 4 kişinin ölümüne yol açan şiddetli yağış ve dolunun ardından yine fırtına bekleniyor.

Düzce'nin Yılıca İlçesi’ndeki bir barakaya yıldırım düşmesi sonucu 25 yaşındaki Ramazan Kara ile 1.5 yaşındaki oğlu Muhammet Kara, yanarak hayatını kaybetti.

İzmir Valisi Alaaddin Yüksel, önceki gün 17.25'te başlayan ve 45 dakika süren şiddetli yağmurda 240 işyeri ve 43 konutu su bastığını söyledi. Vali Yüksel, düzenlediği basın toplantısında, yağışın Bornova, Buca ve Konak ilçelerinde etkili olduğunu belirtti. 3'ü elektrik çarpması, 1'i de balkondan düşmek kaydıyla 4 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Vali Yüksel, ‘‘Ağaç ve kiremit düşmesi nedeniyle de 23 vatandaşımız yaralandı ve hastanelerde tedavi altına alındı. Yine yağış nedeniyle 79 trafik kazası meydana geldi. 240 işyeri ve 23 konutu da su bastı’’ dedi.

MİNARE YIKILDI

Eskişehir'in Çifteler İlçesi'nde yağmur ve dolu ile birlikte gelen fırtına, 2 caminin minaresinin ve çok sayıda evin duvarlarının yıkılmasına, çatıların uçmasına ve ağaçların devrilmesine neden oldu. Fırtına nedeniyle traktörden düşen ve yıkılan duvarların altında kalan 5 kişi yaralandı.

KÜTAHYA'DA SEL

Kütahya'nın Emet İlçesi'nde de etkili olan şiddetli yağış sonucu meydana gelen sel baskınlarında, çok sayıda ev ve iş yerinin alt katlarını su bastı, ekili tarım alanları ile elektrik ve haberleşme sistemleri zarar gördü. İlçede, 18 küçükbaş hayvanın sel sularına kapılarak telef olduğu, 8 otomobilin de yine aynı nedenle hasar gördüğü kaydedildi.

GÜNEY YANIYOR

Antalya'da ise yaklaşık 15 gündür 31-33 derece dolayında seyreden hava sıcaklıkları, Ağustos ayı ile birlikte yükselmeye başladı. 3-4 derece artarak 35-37 derece olan sıcaklıklar hafta sonunda 40 derecenin üzerine çıkacak. Akdeniz'deki nem oranı ise özellikle geceleri yüzde 95'lerde seyredecek.

Felaket yeni değil

Uzmanlar, İzmir'deki sel felaketinin yeni olmadığını belirterek 1999 Kasım’ında ve 1995 yılında meydana gelen 55 ölülü afetleri hatırlattılar. 1995 yılındaki felakette 55 vatandaşımız yaşamını yitirirken çarpık kentleşmenin ve erozyonun ne gibi acı sonuçlara yol açtığı da ortaya çıkmıştı. Dere yataklarının imara açılması, toprağa düşen suyu emip saklayacak yeşil dokunun yok edilmesi sonucu İzmir, büyük bir felaketle karşılaşmıştı ve karşılaşmaya da devam ediyor.

İstanbul’da yağış yok

İstanbul ve çevresinde bugün hava parçalı bulutlu olacak ve hava sıcaklığı ise 27-28 derece dolayında seyredecek. İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Saffet Sarı, İstanbul ve çevresinde bugün yağış beklenmediğini belirterek, ‘‘Hafta sonunda aşırı bir sıcak da beklemiyoruz. Bugün (dün) Göztepe ve Kartal dolaylarında rüzgar ve hafif yağmur görüldü. Ancak bu yağış, Marmara'nın doğusuyla güneyinde etkili olan yağmurların bir uzantısıdır. Hafta sonunda da bol miktarda kuzey rüzgarı, poyraz alacağız. Yağış ise gözükmüyor’’ dedi.

Cehenneme 29 yıl kaldı

Türkiye'yi çöl ikliminin etkisine alacak küresel iklim değişikliği 2030 yılında kendini gösterecek.

Intergovernmental Panel on Climate Change'nin (IPCC) Küresel İklim Modelleri ile ilgili yapılan projeksiyonlara göre 2030 yılında Türkiye'nin büyük bir kısmı oldukça kuru ve sıcak bir iklimin etkisine girecek. Türkiye'de sıcaklıklar kışın 2 santigrat, yazın ise 2-3 santigrat artacak. Yağışlar kışın az bir artış gösterirken, yazın yüzde 5-15 oranında azalacak. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de özellikle gece sıcaklıklarında önemli artışlar olduğu belirlendi.

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Meteoroloji Karakterli Doğal Afetler Komisyonu'nun hazırladığı ‘‘Meteorolojik Karakterli Doğal Afetler ve Meteorolojik Önlemler’’ isimli kitapta yer alan bilgilere göre de, günümüzde iklim değişikilği toplumların en az kalkınma, açlık ve sağlık kadar dünyanın üzerinde durması gereken çevre sorunlarının başında geliyor. Artan şehirleşme, özellikle sanayi ve yerleşim bölgelerinden çıkan sera gazları ile çevre ve atmosfer büyük miktarda kirleniyor ve küresel ölçekte havanın ısınma eğilimi de giderek artıyor.

Küresel ısınmanın sonucu ısınarak genişleyen deniz suları ile birlikte kutup ve dağ buzullarındaki erime nedeniyle yükselen deniz suyu seviyeleri, Türkiye kıyılarını ‘Van Gölü’nde olduğu gibi' olumsuz etkileyecek. Bu ise Türkiye'de yaz turizmi ve tarım sektöründe kayıplara neden olabilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!