Efsaneden iyi durumda gitar

Güncelleme Tarihi:

Efsaneden iyi durumda gitar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

İnsanlar Erkin Koray'ı genellikle yeniyetmeyken keşfeder. Dışarıdan biraz tuhaf ve şaaşalı görünen ‘‘Erkin Koray alemi’’ insanı içine ya tam alır ya da asla almaz. Şimdiki mevzumuzsa Erkin Baba'nın şarkıları değil, ama en az onlar kadar evladiyelik emektar gitarları.

İflah olmaz Erkin Koray hayranlarının gazeteci ve arsız olanlar sınıfına girdiğimiz için durmadan bahaneyi bahaneye katıp Erkin Koray'la konuşmanın yollarını arıyoruz. Ama Erkin Baba'nın gazetecilerle konuşmayı pek sevmediğini de biliyoruz. Hatta başını alıp İstanbul'dan İzmir'e kaçmasının sebeplerinden biri de bu galiba!

Formla açık arttırma

Bu sefer kapı gibi sağlam bir gerekçemiz var, Erkin Baba'nın iki tane gitarının Akmerkez Uzelli Müzik Mağazası'nda açık artırmayla satışa sunulduğunu öğreniyoruz. Açık artırma dediysek, bu öyle ‘‘Arrrtırıyorum, benden şu kadar!’’ tarzı bir açık artırma değil. Efendi efendi mağazaya gidiyorsunuz, size bir form veriyorlar. Bu formu dolduruyorsunuz, 100 USD kadar bir kapora bırakıyorsunuz ve gitarlar için başlangıç fiyatının üzerinden kendi teklif ettiğiniz miktarı yazıyorsunuz. Kasım'ın 20'sine kadar doldurulabilecek bu formlar Erkin Koray tarafından değerlendirilecek ve gitarlar sahiplerini bulacak.

İzmir'den memnun

Daha önce de basına konuşmayı pek sevmediğini belirttiğimz Erkin Koray'ı üç yıl önce yerleştiği ve sürekli yaşadığı İzmir Bornova'dan İstanbul'a geldiği bir zaman diliminde yakalıyoruz. Buluşmaya yanından ayırmadığı biricik kızı Damla'yla geliyor. Damla kibar bir genç hanıma dönüşmüş, Erkin Baba'daki tek değişiklik ise burnunun üstündeki yakın gözlükleri.

Erkin Koray'la gitarları hakkında konuşmaya başlamadan önce yaşam koşullarının zorluğu yüzünden İzmir'e kaçtığını ama bunun kendisine daha pahalıya patladığını anlatıyor. Çünkü işleri nedeniyle sık sık İstanbul-İzmir arası gidip geliyormuş. Anlayacağınız astarı yüzünden pahalıya gemiyormuş. Ama bu geliş gidişlere rağmen İzmir'de yaşamaktan memnun, İstanbul'a yerleşmeyi hiç mi hiç düşünmüyor.

Erkin Baba'ya gitarlarını neden satışa çıkardığını soruyoruz; ‘‘Her şeyi de yanımızda götürmeyelim dedik’’ diyor. Koray'ın vakti zamanında konserlerinde kullandığı ama artık pek de fazla ihtiyaç duymadığı iki gitarından 1992 model İbanez R 540 2500 USD, 1967 model Gibson SC Standart 4000 USD başlangıç fiyatıyla satışa sunuluyor. Bu gitarların bugünkü piyasa fiyatı bu rakamların daha altında ama işin ucunda Türk müziğinin efsanevi isimlerinden birinin çaldığı çok özel ve manalı gitarlara sahip olma şansı var.

Anlamayana anlatamam!

Erkin Koray'a gitarların özelliklerini soruyoruz; ‘‘Bildiğimiz gitar bunlar ama iyi gitarlar’’ diyor. Onun ‘‘iyi gitar’’dan ne anladığını soruyoruz ama cevap vermiyor. ‘‘Hani yani gitardan hiç anlamayanlar için biraz açıklasanız’’ diye alttan alarak soruyu tekrarlıyoruz, bu sefer iyice kızıyor: ‘‘Hele gitardan anlamayanlara hiç anlatamam. Anlatmaya kalksam çok teknik olur, kimse anlayamaz. Zaten bu gitarlar anlamayanlar için değil, gitar meraklıları için satışa sunuldu’’ diyor. Gitarlara talip olursanız aklınızda bulunsun!

Bilenler bilir, Erkin Koray'ın hakikaten efsanevi bir gitarı vardır. Bir zamanlar banka kasalarında sakladığı manda kasa bir beyaz Gibson. Erkin Baba'nın sabrını taşırmaktan korka korka bu gitarı satışa çıkarmayı hiç düşünüp düşünmediğini soruyoruz. Cevap kesin ve net: ‘‘O gitar benimle mezara gidecek!’’

GİTARLARA TALİP OLANLARA

Gitarları almak isteyenler için Akmerkez Uzelli mağazasından temin edilecek örnek müşteri formu:

Müşteri Adı:

Adresi:

Telefon numarası:

Satın almak istediği gitarın özellikleri:

Ödemeyi taahüt ettiği bedel:

Erkin Koray'a ait ...... model gitarın açık artırma satışına katılarak sözkonusu gitarı ..... USD karşılığında satın alacağımı taahhüt ederim. Önerdiğim fiyatın en yüksek rakam olmaması halinde dahi yukarıda belirttiğim fiyatla satın almayı peşinen kabul ettiğimi beyan ve taahhüt ederim. Teklifim 20 Kasım 2000'e kadar geçerlidir.

Tarih/İmza

İsmimin gitar üzerinde önerdiğim fiyatla yer almasını istiyorum / istemiyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!