Efsane ‘Cin Ali’ye karşı

Güncelleme Tarihi:

Efsane ‘Cin Ali’ye karşı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2011 00:00

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, tüm Türkiye’de şenlik havasında kutlandı. Taksim Meydanı’nda toplanan binlerce emekçi, 34 yıl aradan sonra AKM’ye çekilen “zincirlerini kıran işçi” pankartıyla coştu. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, istifaya çağırıldı.

1 MAYIS Emek ve Dayanışma Günü, başta İstanbul Taksim Meydanı olmak üzere tüm Türkiye’de törenlerle kutlandı. Alanları tıklım tıklım dolduran işçiler, memurlar, öğrenciler, gerginlikten uzak, şarkılar söyleyip halay çektiler.

1 MAYIS COŞKUSUNDAN KARELER

SANITÇILAR TAKSİM'E KOŞTU / FOTOGALERİ

1 MAYIS'TA MESAJLAR KARIŞTI / FOTOGALERİ


DÜNYADA 1 MAYIS / FOTOGALERİ

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için Türk-İş, DİSK, KESK ve Hak-İş konfederasyonları, partiler ve sivil toplum örgütleri çeşitli noktalarda kortej oluşturdu. DİSK Şişli’de, Türk-İş Dolmabahçe’de, Hak-İş Mete Caddesi’nde, KESK de Şişhane’de kortejin başını çekti. İşçi konfederasyonları, parti ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu kortejler 4 koldan Taksim Meydanı’na yürüdü.

Ayhan Hanım filminden

Haberin Devamı

Türk-İş, DİSK, KESK ve Hak-İş konfederasyonları, siyasi partiler ve dernekler ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının Taksim’de organize ettiği kutlamaların en büyük sürprizi ise 1 Mayıs 1977’ye damgasını vuran, ellerinden zincirlenmiş dev işçi afişinin benzerinin, 34 yıl sonra yine Atatürk Kültür Merkezi (AKM) cephesine asılması oldu. 12 Eylül 1980 darbesi öncesi yaşananların konu edildiği “Ayhan Hanım” filmi için hazırlanan ve 1 Mayıs olaylarının çekimleri için birebir ölçüleri ile yapılan 33x15 metre boyutlarındaki ’zincirlerini kıran işçi’ pankartı DİSK’in özel isteğiyle yeniden AKM’de açıldı. Pankartın AKM’nin önünde açılabilmesini 3 vinç sağladı.18 günde tamamlanan pankart için 495 metrekare kumaş, 380 kilo boya kullanıldı. Pankartın, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın özel izniyle AKM bahçesine alındığı belirtildi.
YGS’deki şifre skandalının çalkantısı sürerken ortalarda görünmeyen ÖSYM Başkanı Prof Dr. Ali Demir, dün de 1 Mayıs kutlamalarının başrolündeydi. Ağzını bantladıkları Ali Demir’in fotoğrafının yer aldığı ‘Cin Ali İstifa’ yazılı dövizlerle yürüyen öğrenciler Demir’i istifaya çağırdı. Liseli Emek Gençliği, “ALS, YGS, KPSS Şifre yeter artık söz liselilerde” pankartı ile yürürken, kendilerine Facebook İstanbul Lise ve Dershane Öğrencileri adını veren diğer bir grup da, Başbakan Tayyip Erdoğan ve ÖSYM Başkanı Ali Demir’in fotoğraflı kuklalarını taşıdı.

Direnenler kazanacak

Öğrenci grupları ‘Cin Ali istifa’ dövizinin yanı sıra, ‘Ömür törpüsü ÖSYM’, ‘ Bizim hiç şifremiz olmadı anne-Emek hırsızı ÖSYM Grubu’, ‘Emek hırsızı ÖSYM’, ‘Şifreli kopyalı sınavlara son’, ‘Şifreyi bulduk; A-Hoca, B-Ampul, C-Siyaset-D- Tarikat, E-İmam, F- Rezalet’ dövizleri ve “Ayaklar baş olacak, şifreciler yargılanacak, sınavlar kalkacak, direnenler kazanacak” pankartı açtı. Kortejlerin Taksim Meydanı’nda yerlerini almasının ardından kutlama programı başladı. 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin ortak açıklaması, DİSK Genel Başkan Yardımcısı İsmail Yurtseven tarafından okundu. Yurtseven, konuşmasında, “İşçiler, emekçiler, kamu çalışanları, işsizler, mimarlar, mühendisler, doktorlar, sağlık çalışanları, sanatçılar, aydınlar, yoksullar, dışlanmışlar, ezilenler sosyalistler, demokratlar, kadınlar, erkekler, gençler, yaşlılar, yüreği bu memleketin mutluluğu için atanlar hepinize tertip komitesi adına hoş geldiniz” dedi. Konuşmaların ardından müzik etkinlikleriyle program sona erdi. Bir grup BDP’linin Cumhuriyet Anıtı’ndaki Atatürk’e poşu takıp teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın resmini asması tepki çekti.

Basına özgürlük, yaşasın 1 Mayıs

Efsane pankart Taksim'de

Haberin Devamı

TAKSİM'DE 1 MAYIS KUTLAMALARI / WEB TV

YURTTAN 1 MAYIS MANZARALARI / WEB TV

TÜRKİYE Gazeteciler Sendikası ve Yansak Da Dokunacağız Platformu da Taksim Meydanı’na yürüdü. Gazeteciler ellerinde “Özgür basın susturulamaz”, “Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın” dövizleri ile tutuklu gazetecilerin fotoğraflarını taşıdı. “Ahmet, Nedim onurumuzdur” sloganları atıldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası kortejinin önünde yürüyen TÜMTİS korteji, “Basına özgürlük, yaşasın 1 Mayıs” sloganları attı.
- Taksim Meydanı’ndaki kutlama programına, CHP milletvekilleri Bayram Meral, Mehmet Sevigen ve Çetin Soysal, DİSK’in öldürülen genel başkanlarından Kemal Türkler’in eşi Sebahat ve kızı Nilgün Türkler, sanatçı Rutkay Aziz ve Orhan Alkaya ile “Balyoz Planı” davası kapsamında tutuklu bulunan eski 1’inci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın eşi Nilgül Doğan da katıldı.
- Korsan kıyafeti ve elindeki “Seks işçiliği de işçiliktir” yazılı dövizin aynısını göğsüne yazdıran bir transeksüel ise hem kameraların hem de objektiflerin ilgi odağı oldu. Onbinlerce pankart, döviz ve flama taşınan yürüyüşte, elinde Nazım Hikmet’in posterini taşıyan bir kadın da yer aldı.
- Kutlamalar sırasında mitingi düzenleyen komite sık sık 1 milyon kişiye ulaştıklarını anons etse de polis yetkilileri, arama noktalarından geçen kişi sayısının 85 bin olduğunu, bariyerlerin tamamen açılması sonrası bu sayının 150 bine ulaştığını bildirdi.

Emekçi havaları

/images/100/0x0/55ea6c28f018fbb8f87ee31a


ŞENLİK havasında kutlanan İşçi Bayramı’nda, 4 ayrı kortej şeklinde Taksim Meydanı’na yürüyenler tef, davul, zurna eşliğinde coşup oynadı. Efeler, mehter takımı, kendilerine has kıyafetler giyerken, çoğu emekçi de çalınan sazlar eşliğinde halay çekti, horon tepti, göbek attı.

Ankara’da gerginlik

İŞÇİ Bayramı yurt genelinde şenlik havasında kutlandı. Ancak Ankara’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününü kutlamak üzere Sıhhiye Meydanı’na girmek isteyen Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na mensup emekçiler polis aramasından geçmek isterken BDP’li bir grubun saldırısına uğradı. Saldırıda başına taş isabet eden bir gazeteci 10 kişi yaralandı. Durumu ciddi olan 2 kişi ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sendikacılar daha sonra polis çemberinde Sıhhiye Meydanı’na girdi. Antalya’da ise davul zurna eşliğinde halay çekilirken yürüyüşün en renkli simaları üniversite öğrencileri oldu. Üniversiteliler, halat çekme yarışıyla YGS’yi protesto etti. Diyarbakır’da düzenlenen mitinge, BDP’nin desteklediği bağımsız adaylar ile CHP’nin milletvekili adayları da katıldı. Bursa’da AK Parti Milletvekili Hayrettin Çakmak, il başkanı ve yardımcılarıyla birlikte, kent meydanındaki 1 Mayıs kutlamalarını izledi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi ise 1 Mayıs’ı Soma’da kömür ocağında işçilerle kutladı.

Devrimci renkler
/images/100/0x0/55ea6c28f018fbb8f87ee31c


“RENKLERİN Kardeşliği” adı altında bir araya gelen Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatarasay, Trabzon ve Adanademirspor takımlarının taraftarları, Şişli’den Taksim’e yürüdü. “Mayıs 1 Sermaye 0/Dersim Çarşı”, “Halkın takımı- Terk etmedi Sevdan beni” pankartı ve kaşkolları açan Beşiktaş Çarşı grubu, “Cemaat bize şifre versene”, “Çarşı çıldırdı şifre istiyor”, “Hopla zıpla, zıplamayan faşisttir”, “Taraftar çıldırdı, biber gazı istiyor” sloganları eşliğinde yürüdü. Galatatasaraylılar bir yanında Metin Oktay ile Che Guevara’nın fotoğraflarının bulunduğu “Tek Yumruk, Efsane Ölmez Sadece Şekil Değiştirir” yazılı pankart açtı. Fenerbahçeli taraftarlar ise yine Che Guevara resimlerinin bulunduğu “Kara deryalarda bir Fenersin” yazılı pankart açtı. Grup kortej öncesi meşaleler yakarak 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladı.
Ne olur ne olmaz

TAKSİM'DE ARA SOKAKLAR KARIŞTI / WEB TV

TAKSİM’deki restoranlar meydanı dolduracak kalabalık nedeniyle erkenden hazırlık yaptı. İstiklal Caddesi girişindeki büfelerde çalışanlar biber gazına karşı önlem almayı ihmal etmediler. Gaz maskesi takıp sandöviç hazırladılar, döner kestiler.
- The Marmara Oteli önüne kürsü hazırlandı. Kürsünün üzerine “Emek, Barış, Demokrasi ve Özgürlük” ile Kürtçe ve Türkçe olarak “Yaşasın 1 Mayıs” yazıları bulunan pankartlar asıldı. Alanda yer alan işçilerin töreni rahat izleyebilmeleri için 2 büyük boy LED ekranın yanı sıra kürsünün konulduğu güzergah boyunca vinçlere ses düzeni asıldı.
- Üzerlerinde orak-çekiçli eski Sovyetler Birliği bayrağı ve Che Guevara’nın resminin bulunduğu tişörtleri giyen bazı gruplar, karınlarını Amerikan hamburgerleriyle doyurdu.

F1 polisi

KUTLAMALAR öncesinde Taksim Meydanı, her olasılık düşünülerek, yerden ve havadan kontrol altına alındı. Taksim Meydanı’na çıkan yolları önceki günden itibaren bariyerlerle kapatan polis sabah erken saatlerde meydanı kontrolden geçirdikten sonra tertip komitesine teslim etti.
- İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, kutlamalar başlamadan önce meydanda alınan güvenlik önlemlerini denetledi.
- Meydanın çevresindeki bayrak ve kamera direkleri, tırmanılmaması için güvenlik güçlerince yağlandı. Ancak sürülen bu yağlar kutlamaları izlemek isteyenleri durduramadı. Bazı kişiler ellerindeki dövizlerle anıta tırmanarak kutlamayı buradan izledi.
- Çevik Kuvvet ekipleri, Formula 1 pilotlarının kullandığı kasklara benzeyen, özel teknoloji ürünü kameralı kasklar kullandı. Kasklardaki kameralarla kaydedilen görüntüler, polis merkezine ulaştırıldı.
- Bomba imha uzmanından çevik kuvvetine polisler çevrede dedektörler ve polis köpekleriyle arama yaptı.
- Polis, cep telefonu sinyallerini engelleyen jammer’lar kullandı.
- 38 bin polis görev aldı ve çevre illerden 1200 polis takviye getirildi.
- Polis her yerde bulundu ve önlem aldı, ancak fazla göz önünde olmadı.

Kazancı Yokuşu’na karanfil

İŞÇİ ve memur konfederasyonları başkanları, 1 Mayıs 1977’de çıkan olaylarda hayatlarını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakarak, saygı duruşunda bulundu. Törene, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, CHP Milletvekili adayı Süleyman Çelebi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül katıldı.

Sanatçı desteği

1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününe geçtiğimiz aylarda kurulan oyuncular sendikası (SİNE-SEN) ve tiyatro emekçileri de geniş katılım gösterdi. Mehmet Ali Alabora, Şebnem Sönmez, Fırat Danış gibi isimlerin olduğu grupta, ön tarafta bulunan bir palyaço, herkesi coşturdu.

Devrimci nine

ELİNDE Küba Devrimi’nin sembolü Che Guevara’nın posteriyle Mecidiyeköy’den Taksim’e kadar yürüyen devrimci nine, yaşına aldırmadan kendine direnen ayaklarına inat yürüdü.

Emekçi uçurtması

TAKSİM Meydanı’nda KESK tarafından üzerinde “Devrim” yazan uçurtma uçuruldu. Tören boyunca Timur Selçuk’un “1 Mayıs”, Ruhi Su Dostlar Korosu “İşçi Marşı”, Moğollar’ın “Bir şey yapmalı”, Ahmet Kaya’nın “Grev”, Grup Yorum’un “Avusturya İşçi Marşı” ile “Hürriyet Marşı”, Kazım Koyuncu’nun “Hayde”, Kardeş Türküler’in “Burçak Tarlası” türkü ve marşlarıyla Nazım Hikmet’in “Hava Toprak gibi” şiiri okundu.
- Kars’ta yıkımına başlanan Mehmet Aksoy’un İnsanlık Anıtı’nın maketi de meydandaydı.
- Meydana bakan eski sular idaresinin duvarına bazı kişiler terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan’ın posterini astı.

İZMİR'DE 1 MAYIS KUTLAMALARI / WEB TV

KOSOVA'DA COŞKULU KUTLAMA/ WEB TV

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!