Edirne'de eğitime taşkın engeli

Güncelleme Tarihi:

Edirnede eğitime taşkın engeli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2014 11:30

Edirne'de Tunca ve Meriç nehirlerinin debisinin yükselişe geçmesi nedeniyle Karaağaç Mahallesi'ndeki 3 okulda eğitime 2 gün ara verildi. Öğrenciler bölgeden askeri araçlarla tahliye edildi.

Haberin Devamı

Tunca ve Meriç nehirlerinin debilerinin yükselmesi nedeniyle Edirne'deki 3 okulda eğitime ara verildi. Yağış nedeniyle dolan Bulgaristan'daki Kırcaali Barajı'nın kapaklarının gece saatlerde açılması, nehirlerin debisini yeniden yükseltti.

EDİRNE'DEN YAĞIŞ FOTOĞRAFLARI

Edirnede eğitime taşkın engeli


Tunca Nehri'nde etkisi görülen yükselme, Tunca Köprüsü girişindeki suyun hacmini artırdı.

Edirnede eğitime taşkın engeli

İl Kriz Masası güvenlik nedeniyle Tunca ve Meriç köprülerini trafiğe kapattı. Edirne Valiliği de köprülerden geçişlerin güvenli sağlanamadığı gerekçesiyle Karaağaç Mahallesi'ndeki 3 okulda cuma gününe kadar eğitime ara verildiğini açıkladı. Öğrenciler, Karaağaç'tan kent merkezine askeri kamyonlarla getirildi. Nehir debilerini,n Bulgaristan'daki yağış ve barajdan su salınımı nedeniyle yükselmeye devam etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

EDİRNE'DEKİ NEHİRLERİN DEBİLERİ YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ

Edirne'de bir haftadır taşkına neden olan Tunca ve Meriç nehirlerinin debilerindeki artış devam ediyor.

Tarihindeki en yüksek debi oranına ulaştıktan sonra üç gün önce düşüşe geçen nehirler, Bulgaristan'ın Kırcaali Barajı'ndan kontrollü olarak su salınması ve nehirlerin doğduğu komşu ülkedeki sağanaklar nedeniyle yeniden yükselişe geçti.

Nehirlerin yer yer taşması sonucu tarihi Sarayiçi, Edirne Sarayı kalıntıları, Adalet Kasrı, Kırkpınar Güreşleri'nin yapıldığı er meydanı, Tavuk ve Kent ormanları, Balkan Şehitliği su altında kaldı. Nehir sularının kısmen üzerinden akması nedeniyle geçen hafta trafiğe kapatılan Fatih, Kanuni ve Yalnızgöz köprüleriyle Karaağaç Mahallesi'ne alternatif ulaşımın sağlandığı Süvari Köprüsü trafiğe kapalı tutuluyor.

Köprü girişinde su birikmesi nedeniyle İl Kriz Masası kararıyla gece Tunca ve Meriç köprüleri de yeniden trafiğe kapatıldı. Köprülerden askeri ve yüksek araçların geçişine izin veriliyor.

NEHİRLERİN KAYNAĞINDA YÜKSELME VAR

Edirne'de Meriç'le birleşen Tunca ve Arda nehirlerinin debileri kaynağından yükselerek geliyor. Arda'nın Ivoylovgrad, Tunca'nın Elhova, Meriç'in Harmanlı ve Svilengrad istasyonlarından gelen bilgiler debilerin yükselmeye devam edeceğini gösteriyor.

Meriç Nehri'nin debisi son ölçümlerde bin 405 metreküp/saniye, Tunca Nehri'nin ise 327 metreküp/saniye seviyelerine yükseldi.

"TAŞKIN EDİRNE'NİN KADERİ OLMAMALI"

Haberin Devamı

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Tunca Nehri kenarında belediye ekiplerinin çalışmalarını inceledi, debiler hakkında DSİ yetkililerinden bilgi adlı.

Gürkan, yaptığı açıklamada, yaklaşık bir haftadır Edirne'nin selle mücadele ettiğini söyledi.

Taşkını önlemenin yolunun nehir yataklarının temizlenmesinden geçtiğini vurgulayan Gürkan, şunları kaydetti:

"Bu sorun Edirne'nin kaderi olmaktan çıkmalı. Taşkınla mücadele hususu DSİ Bölge Müdürlüğü ve Valiliği de aşan bir husus. Tunca ve Meriç nehirlerinin yataklarının ivedilikle temizlenmesi gerekiyor. Bu konu da DSİ'nin yetkilerini aşıyor. Çünkü 190 kilometreyle sınırımızı oluşturan Meriç'in 12 kilometresi Türkiye sınırları içinde, bu da 4-5 yıl önce temizlendi. Temizlenmeden önce 800 metreküpte taşan nehir bin 500'e kadar taşma sınırına yükseldi. Demek ki temizlik bu anlamda şart. Bu olayı atlattıktan sonra Valimize teklif edeceğim hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan'a da durumu ifade etmek üzere Ankara'ya gitmemiz gerekiyor. Bunu Edirne ve Edirneli için yapacağız."

Gürkan, Tunca Köprüsü'nün girişinin çukurda kalması nedeniyle su biriktiğini ve bunu gören vatandaşların Edirne'nin her yanını su bastığını sandığını ifade ederek, "Böyle bir şey yok, Edirne'de şu an mahsur kalmış hiçbir vatandaşımız yok" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!