Edirne-Istanbul 3 yerde kapandı

Güncelleme Tarihi:

Edirne-Istanbul 3 yerde kapandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2001 01:29

Şiddetli kar ve soğuk hava, dün yurdun büyük bölümünde yaşamı felce uğrattı, Trakya'da nehirler dondu, ulaşım durdu.

Hava sıcaklığı -6'ya düştü. Edirne ve Kırklareli'nin tüm ilçe ve köyleriyle ulaşımı kesildi. Yüzlerce araç yollarda mahsur kaldı, yolcular traktörlerle kurtarılarak, köylere götürüldü. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da okullar tatil edildi.

Karakıiş fena vurdu. Yurdun büyük bölümünde kar ve soğuk yaşamı felce uğratırken, Trakya'da nehirler dondu, ulaşım durdu. Edirne ve Çanakkale'de 2 kişi donarak öldü. Hava sıcaklığının sıfırın altında 6 dereceye düşmesi, tipi ve buzlanma nedeniyle Edirne-İstanbul arasındaki TEM otoyolu ve D 100 karayolu önceki gece trafiğe kapandı. TEM'in Çerkezköy bölümünde önceki gece saat 22.00 sıralarında bir TIR'ın kayması sonucu Edirne yönünde, D-100 karayolu da yine araçların kayması sonucu Edirne-Havsa ve Havsa-Babaeski bölümlerinde ulaşıma kapandı. Karayolları, Köy Hizmetleri ve DSİ'nin tüm makineleri yolları açmak için seferber edildi. Ancak şidetli tipi ve fırtına yüzünden araçların peşpeşe kayması nedeniyle yollar açılamadı. Yolda kalan araçlarda bulunanlar mahsur kalıp saatlerce kurtarılmayı bekledi. TEM Çorlu, Çerkezköy ve Tekirdağ gişelerinde uzun kuyruk oluştu. TEM dün öğle saatlerinde kayan araçların çekilmesiyle açıldı ancak araç geçişine izin verilmedi. D-100 karayolunun açılması ise akşama kadar süren çalışmalarda mümkün olmadı.

MÜTHİŞ TİPİ

Yetkililer, yolda kar ve buzdan temizledikleri bölümün hemen yeniden kapandığını belirterek, ‘‘Bu nedenle çalışmalarımız boşa gidiyor. Ekiplerin hepsi kapanan yollarda açma çalışmalarına katılıyor, ancak tipi yüzünden yetersiz kalıyor’’ dediler. Saatlerce mahsur kalan vatandaşlar traktörlerle köylere götürülerek misafir edildi. Yüksek kesimlerde 50 santime kadar ulaşan kar kalınlığı yüzünden bölgede 200'ün üzerinde köy yolunun da ulaşımı kesildi. Yetkililer, zorunlu olmadıkça araç sürücülerini yola çıkmaması konusunda uyardılar. İlk ve orta dereceli okullar Kırklareli ve Tekirdağ'da bugün ve yarın, Edirne'de ise bugün tatil edildi.

2 KİŞİ ÖLDÜ

Yunanistan'a kaçmak için yasadışı yollardan Türkiye'ye gelen 9 Pakistanlı da Meriç İlçesi'nde kötü hava koşullarına teslim oldu. Meriç İlçesi Tütüncüler Kömür İşletme Şantiyesi'ne sığınan yabancılarla ilgili ihbar üzerine traktörlerle bölgeye giden jandarma ekipleri 25 yaşındaki Muhammed Arshad Muhammed'i donarak ölmüş buldu. Çanakkale'de, Biga İlçesi'ne bağlı Işıkeli Köyü'nden Biga'ya yürüyerek gitmek isteyen 60 yaşındaki Hamdi Kısa donarak yaşamını yitirdi.

MAÇLAR ERTELENDİ

Edirnespor'la oynayacağı karşılaşma için yola çıkan Lüleburgazspor kafilesi de Havsa'nın Necatiye Köyü yakınlarında mahsur kaldı. Çanakkale 18 Mart Stadı'nda dün oynanması gereken 18 yaş altı Hastanebayırıspor-Barbarosspor Amatör küme maçı hava muhalefeti nedeniyle ertelendi.


ANTALYA


Dalgalar attı

Antalya'da fırtınada kabaran deniz Konyaaltı sahiline denizden kaya parçalarını taşıdı. Karayolları ekipleri, dün sabah erken saatlerde başladıkları çalışmalarla kayaları kaldırıp yolu trafiğe açtılar. Antalya'da son 24 saat içinde metrekareye 38 kilogram yağış düştü.


BOLU


Kuşlar aç

Bolulular dün sabah karla uyandı. Kent merkezinde 10 santime ulaşan kar ulaşımı da olumsuz etkiledi. Yiyecek bulamayıp aç kalan kuşları da vatandaşlar besledi. Güvercinleri eliyle besleyen taksi şoförü Tahir Akça, ‘‘Zavallılar perişan halde’’ dedi.


Tunca dondu


Trakya, son yılların en şiddetli kışını yaşıyor. Hava sıcaklığı gece sıfırın altında 6 dereceye kadar düşerken, Tunca Nehri başta olmak üzere bölgedeki akarsular ve göller dondu. Bir çok yerleşim merkezinde içme suyu şebekesi dondu. Fırtına ve buzlanma yüzünden enerji nakil hatlarındaki arızalar nedeniyle bazı yerleşim birimine elektrik verilemedi.


Çanakkale geçilmez


Çanakkale ve çevresinde kar ve soğuk etkili oldu. Fırtına ve görüş mesafesinin düşmesi yüzünden kara ulaşımı aksarken, deniz ulaşımı tamamen durdu. Fırtınada dev dalgalar liman ve iskelelerde demirleyen teknelerde hasara neden oldu. Çanakkale- Eceabat, Gelibolu- Lapseki, Odunluk- Bozcaada arabavapuru seferleri iptal edildi.


Mersin'de FELAKET geri döndü


Son bir haftadır İçel ve ilçelerinde felakete neden olan şiddetli yağışlar, önceki gece yeniden başladı. Dün günboyu devam eden yağışlar akşam saatlerinde etkisini kaybederken, yıllık yağış ortalaması metrekarede 618 kilogram olan İçel'e son 9 günde 533 kilogram yağış düştü. Dünkü yağışlar sırasında Erdemli'de Alata Deresi kenardında odun toplarken sel sularına kapılan 12 yaşındaki Havva Okur öldü. Mersin Üniversitesi yakınındaki bir serada çalışan 25 yaşındaki Cemil Kaya, altına sığındığı duvarın sel sularıyla yıkılması sonucu can verdi. Güneykent Mahallesi'nde de 8 yaşındaki Berivan Şimşek sel sularına kapılarak kayboldu.

OTEL ÇÖKTÜ

Kızkalesi Beldesi'nde DYP'li Belediye Başkanı Necati Kale'nin amca çocukları Sebahattin ve İbrahim Kale'ye ait 4 katlı Burg Otel, sel sularının temeli oyması nedeniyle çöktü. Otel önceden boşaltıldığı için facia önlendi. Oteldeki eşyalar ise sel sularıyla denize sürüklendi. Aynı bölgede sel sularıyla temeli oyulan 5 otel ve motel de yıkılma tehlikesi nedeniyle boşaltıldı. Kızkalesi'ndeki sele, Belediye Meclis üyesi Ali Görgülü'nün beldenin içinden geçen Mintan Deresi üzerine kaçak olarak yaptırdığı 2 katlı binanın neden olduğu, bu binanın suyun denize ulaşmasını engellediği ileri sürüldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!