Edebiyatın 86'lık çınarından 'Deli Aşk'

Güncelleme Tarihi:

Edebiyatın 86lık çınarından Deli Aşk
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2002 13:47

Türk edebiyatının 86 yaşındaki 'çınarı' Peride Celal, 10 yıllık bir aradan sonra Deli Aşk adını verdiği yeni romanı ile okuruyla buluşuyor. En son 1991 yılında Kurtlar adlı romanı Orhan Kemal Roman Ödülü'ne değer görülen Celal'in tutkulu bir aşk öyküsünü anlattığı Deli Aşk, Türkiye'nin yakın tarihine de ışık tutuyor.

Haberin Devamı

Peride Celal, "Aşık bir kadının neler yapabileceği" düşüncesinden yola çıkarak kurguladığı Deli Aşk'ı 3 buçuk yılda tamamladı.

"Benim için aşk çok önemli" diyen Celal romanıyla ilgili olarak şunları söylüyor: "Aşık olmayan insanlar yarım insanlardır, yaşamlarında bir şeyi hep kaybetmiş insanlardır. Ama ne yazık ki aşk devamlı bir şey değil. Bir an gelip geçen bir şey. Romanımda da ben bir kadının aşkını anlatıyorum. Bu kez kahramanlarımı oradan buradan almadım, romanı tamamen kurgusuyla insanıyla tasarladım. Aşık bir kadın delice neler yapar diye düşündüm ve öyle yazdım. Benim önem verdiğim, severek yazdığım ve kahramanlarıyla beraber coştuğum bir roman oldu."


Deli Aşk, kocasına saplantılı, çılgınca bir aşkla bağlı olan Elif'in romanı. Roman, yakın geçmişimizde, 70'li, 80'li yıllarda yaşanıyor ve İstanbul'la Paris arasında dokunuyor. Kitap Can Yayınları tarafından okura sunuluyor.

Haberin Devamı

60 YILDIR YAZIYOR

İstanbul'da 1916'da doğan Peride Celal, Saint Pulchérie Fransız okulunda okudu. Çeşitli işlerde çalıştıktan sonra, 1944'te İsviçre'ye gitti. Bern'de Basın Ateşeliği'nde sekreterlik yaptı, Dönüşte Basın-Yayın Kurumu ve Yeni İstanbul gazetesinde görev aldı. Sanat hayatına, 1935 yılının Kasım ayında Yedigün dergisinde yayınlanan "Ak Kızın Hikayesi" adlı öyküsüyle başladı.

Peride Celal'in önemli romanları arasında Sönen Alev, Yaz Yağmuru, Ana-Kız, Kızıl Vazo, Ben Vurmadım, Atmaca, Aşkın Doğuşu, Yıldıztepe, Dar Yol, Kırkıncı Oda, Gecenin Ucundaki Işık, Güz Şarkısı, Evli Bir Kadının Günlüğünden, Üç Yirmidört Saat, Jaguar, Bir Hanımefendinin Ölümü, Pay Kavgası, Mektup, Melahat Hanımın Düzenli Yaşamı sayılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!