Ecyad Kalesi için dünya ayağa kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

Ecyad Kalesi için dünya ayağa kalkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2002 01:52

Cidde'de bulunan eski bir Osmanlı eseri olan Ecyad kalesinin Suudi yönetimi tarafından yıkılmasına tepkiler büyüyor. UNESCO ve ünlü ‘‘National Geographic Society’’ konuyu incelemeye aldıklarını bildirdiler. Dışişleri Bakanlığı da, Suudi yönetimine karşı yaptırımlarla ilgili değerlendirme yapıldığını açıkladı.

Suudi Arabistan'da başta Ecyad Kalesi olmak üzere Osmanlı eserlerini yıkıp yerle bir eden Suudi yönetimine karşı protestolar dünya çapına yayılmaya başladı.

UNESCO ve dünyaca ünlü ‘‘National Geographic Society’’ konuyu incelemeye aldıklarını bildirdiler. Dışişleri Bakanlığı da, Suudi yönetimine karşı yaptırımlarla ilgili değerlendirme yapıldığını açıkladı.

Hürriyet'in elde ettiği bilgiye göre, Dışişleri'nin UNESCO nezdinde yaptığı ilk girişime yanıt geldi. UNESCO yetkilileri Ecyad Kalesi'nin dünya mirası listesinde bulunmadığını, ancak böylesine eski tarihi bir yapının yakılmasının incelemeye değer bulunduğunu belirtti.

Ecyad Kalesi'nin yıkımıyla ilgili dünyaca ünlü ‘‘National Geographic Society’’ de harekete geçti. Suudi yönetiminin ‘‘Taliban kafasıyla’’ Osmanlı eserlerini yerle bir etmesini e-mail aracılığıyla tüm dünyaya duyuran ‘‘Atatürk'ün Kızları’’na ‘‘National Geographic’’den gönderilen yanıtta, konunun dergi yönetimine ve baş editöre iletileceği bildirildi.

Dışişleri Sözcüsü Hüseyin Diriöz de, Ecyad Kalesi'nin yıkılmasını önlemek için yeterli çaba gösterilmediği yolundaki eleştirilere karşı ‘‘Geç kalınmadı, başından beri gereken telkinleri ve girişimlerimizi yaptık. Şu anda değerlendirmeyi yapıyoruz.’’ yanıtını verdi.

Bu arada UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nun geçen 5 Nisan'da Ecyad Kalesi ile birlikte Kosova ve Bosna'daki Osmanlı kültürel mirası konusunda bir uyarı yaptığı, ancak bu uyarının yetkililer tarafından dikkate alınmadığı ortaya çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!