Ecevit'ten üç mesaj

Güncelleme Tarihi:

Ecevitten üç mesaj
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2001 01:48

Başbakan Bülent Ecevit, Saddam'a "BM'ye kapılarını aç", Dostum'a "Geçici hükümete gir" diyen Ecevit, Filistin zirvesinin de Türkiye'de yapılmasını istedi.

IRAK:  Saddam Hüseyin kapılarını BM'nin silah denetçilerine açsın.

ORTADOĞU: Türkiye'de Arafat-Şaron zirvesi düzenleyebiliriz.

AFGANİSTAN: Dostum yönetimi tanısın. Türkiye öncü role hazır.

Avrupa Ordusu ve Kıbrıs konularında attığı olumlu adımlarla dikkat çeken Türkiye, şimdi de dünyanın en önemli sorunları olarak sivrilen Afganistan, Ortadoğu krizi ve ABD-Irak gerginliği konusunda arabuluculuğa yönelik aktif diplomasi atağı başlattı. Ankara'nın bu üç ana cephede başlattığı diplomasi atağının sinyallerini dün Başbakan Bülent Ecevit, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri için düzenlendiği basın toplantısında verdi.

IRAK VE ABD

Irak ve ABD ile yakın ilişkileri olduğunu söyleyen Ecevit, ABD'nin şu anda Irak'a harekatla ilgili kararının bulunmamasının ümit verici olduğunu söyledi. Ecevit, Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell'a da endişelerini aktardığını söyledi. Kendisinin Bağdat'a gezisi veya bir temsilci göndermesinin gündemde olmadığını kaydeden Başbakan, iki tarafa şu net sinyalleri gönderdi: ‘‘ABD haklı olarak Irak'ın BM denetçilerinin yeniden Irak'a dönmesine izin vermesini bekliyor. Irak'ın BM kararlarına uyması, hem bu ülkenin kendi yararına olacaktır hem de bütün bölgeye huzur getirecektir. Irak yönetimine biz öteden beri gerekli telkinlerde bulunmaktayız.’’

ORTADOĞU ZİRVESİ

Başbakan Ecevit, Ortadoğu'da barışın sağlanması için tek samimi çabayı Ankara'nın gösterdiğini belirterek, İsrail Başbakanı Ariel Şaron ve Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın Türkiye'de bir araya gelebileceğini söyledi. Başbakan, Arafat ve Şaron ile telefon diplomasisi yürüttüğünü hatırlatarak, Powell ile görüşmesinde de ABD'nin elinden geleni yapması konusunda uyarıda bulunduğunu kaydetti. Ecevit, Şaron'u izlediği yöntemler nedeniyle eleştirdi.

AFGANİSTAN SAVAŞI

Ecevit, Afganistan'daki yeni geçici hükümete katılım konusunda sorun çıkaran Özbek General Raşid Dostum'a Ankara olarak gerekli dostça uyarıları yapacaklarını belirtirken, öncü kimliği ve askeri gücü ile Türkiye'nin bu ülkeye her açıdan önemli katkıda bulunabileceğini söyledi. Ecevit,‘‘Sayın Dostum'la bir diyalog olanağı henüz bulamadık. Fakat Dostum ile yıllardan beri sık sık görüşürüz, diyalog içinde oluruz. Bu konuda da gerekli girişimleri yapacağız’’ diye konuştu.

Ecevit, Afganistan'daki siyasal yapılanmada, barış gücünde ve kalkınmada Türkiye'nin ağırlıklı bir yeri olacağının kesin olduğunu vurguladı. Ecevit, Afganistan'a gönderilecek barış gücünün boyutu ve ne gibi etkinliklerde bulunacağının henüz belli olmadığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!