Ecevit'ten Saddam'a ikinci uyarı

Güncelleme Tarihi:

Ecevitten Saddama ikinci uyarı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 24, 2002 13:38

Başbakan Bülent Ecevit, Irak'a müdahale konusunda, Başkan Bush'un "Henüz bir karar vermiş değilim. Diplomatik veya başka yoldan olsun kesin başarıya ulaşacağımızdan ve işimizi yarım bırakmayacağımızdan herkes emin olsun" şeklindeki sözlerini aktararak, "Saddam Hüseyin'in bunu ciddiye almasını temenni ediyorum. Dünyanın karşısında tek başına anlamsız direnişi sürdürmenin gereği yoktur" dedi.

Haberin Devamı

Ecevit, partisinin grup toplantısındaki konuşmasında, ABD gezisini değerlendirdi. Ecevit, toplantıyı izleyen konukların, "Halkçı Ecevit" ve "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganları nedeniyle konuşmasına başlamak için bir süre bekledi.

"SADDAM'A TAHAMMÃœLÃœM YOK"

Irak konusunun ABD Başkanı Bush dışındaki yetkililerle konuşulmadığını ifade eden Ecevit, Bush'un, "uzun ve vurucu ifadelerle" Irak konusu üzerinde durduğunu anlattı. Ecevit, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sayın Bush şunu açıkça söyledi; (Saddam Hüseyin'e tahammülüm yok). Saddam Hüseyin'den Irak'ın mutlaka kurtulması gereğini ve bunun için çalışacaklarını ifade etti ve (Şu anda kesin bir planım yok. Şu aşamada diplomatik yöntemler gündemde) dedi. Aslında diplomatik önlemler yoluyla bir çözüm bulunması kapısı da açık. Bu çok ümit verici... Bush, (Değerlendirmelerimiz bizi başka yollara başvurması yoluna götürürse, Türkiye ile mutlaka istişare edeceğiz. Irak'ın toprak bütünlüğünü konusundaki duyarlılığınızı biliyoruz ve bunu paylaşıyoruz. Türkiye'yi tehlikeye sokacak hiçbir adım atılamaz) dedi."

Haberin Devamı

Ecevit, Bush'un Irak konusunda, "Henüz bir karar vermiş değilim. Diplomatik veya başka yoldan olsun kesin başarıya ulaşacağımızdan ve işimizi yarım bırakmayacağımızdan herkes emin olsun" dediğini aktararak, "Tabi, bu çok önemli bir mesajdı. Saddam Hüseyin'in bunu ciddiye almasını temenni ediyorum. Dünyanın karşısında tek başına anlamsız direnişi sürdürmenin gereği yoktur" görüşünü ifade etti.

ABD'DE IRAK KONUSUNDA FARKLI GÖRÜŞLER...

Başbakan Bülent Ecevit, Irak konusunda ABD toplumu ve yönetiminde değişik fikirlerin varlığına dikkati çekerek, bir karara varamadıklarını, inceleme ve araştırma içinde olduklarını kaydetti.

"Bizim görüşlerimize önem veriyorlar" diyen Ecevit, bu konuda Türkiye'de  bazı yorumcuların "Bush böyle söylüyor ama zamanı geldiğinde bize haber verir ve sonra kendi bildiğini yapar" dediklerini hatırlatarak, bunun mümkün olmadığını söyledi.

Ecevit, "Türkiye'nin coÄŸrafi konumu öyle ki, bizim yalnız bilgimiz dışında deÄŸil, katkımız dışında da askeri bir hareket mümkün deÄŸil. Bizimle çok verimli ve gerçek bir istiÅŸare süreci içinde olacağına inanıyorum. Bu konuda herhangi bir kuÅŸkum yok" diye konuÅŸtu.Â
   Â
 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!