Ecevit'ten Doğulu çocuklara birlik dersi

Güncelleme Tarihi:

Ecevitten Doğulu çocuklara birlik dersi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Güneydoğu Anadolu'dan gelen çocuklara Türk ulusu kavramı içinde ‘Türk-Kürt’ ayrımı bulunmadığını vurgulayarak, ‘‘Hiçbir güç bizi birbirimizden ayıramayacak ve birliğimizi bozamayacak’’ diye seslendi. Başbakan Mesut Yılmaz ve Yardımcısı Ecevit, dün, Atatürk'ün 59'uncu ölüm yıldönümü dolayısıyla Kültür Bakanlığı'nın davetlisi olarak, Batman, Siirt, Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa'yı temsilen Ankara'ya gelen çocukları kabul ettiler. Kabulde, Yılmaz, ‘‘Sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz’’ dedikten sonra sözü Ecevit'e bıraktı.

Konuşmasına Atatürk'ü anlatarak başlayan ve Atatürk ile başta Hitler olmak üzere Mussolini, Stalin gibi diktatörleri karşılaştıran Ecevit şöyle konuştu:

ATATÜRK SAVAŞA KARŞIYDI

‘‘Hitler, Mussolini ve Stalin dünyada yeni imparatorluklar kurma hevesindeydiler. Atatürk ise emperyalizm çağına son vermek üzere adım attı. Diğerleri savaştan ve topraklarını genişletmekten yanaydılar. Atatürk ise savaşların acısını yüreğinde duyduğu için karşıydı, amacı geniş topraklar değil, derli-toplu vatandı. Diğerlerinin katı ideolojilerine karşın Atatürk her ideolojiye kapısı açık olan demokrasinin yolunu açtı.’’

Demokrasi ve özgürlüğün yolunun açılmasıyla ‘‘ulusal birlik’’ kavramının getirildiğine dikkat çektikten sonra da ‘‘birlik beraberlik’’ dersi veren Ecevit, ‘‘Türk ulusu ırkın adı değildir, ortaklaşa oluşturulan ulusun adıdır. Türk, Kürt demeden Kurtuluş Savaşı'nda elele verilmiş ve bu devlet kurulmuştur’’ diye konuştu.

Başbakan Yılmaz ise il temsilcisi çocuklardan, istek ve sorunlarını dinledikten sonra, eğitim reformunu anlattı. ‘‘Bölgeye dair bizi en çok ilgilendiren öğretmen ve işsizlik sorunu’’ diyen Yılmaz, GAP'ı öncelikle tamamlama sözü verdi. Daha sonra fotoğraf çektirdiği çocuklara, üzerinde ‘Darphane’ yazan kutu içinde Atatürk rozeti hediye eden Yılmaz, çocuk ve öğretmenlerin imza isteklerini de yerine getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!