Ecevit'in Merve ricası

Güncelleme Tarihi:

Ecevitin Merve ricası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Ecevit, sağ kolu Hüsamettin Özkan'ı FP'li Abdullah Gül'e göndererek, türbanlı yeni vekil Merve Kavakçı için mesajlar verdi. Gül'e ‘‘Gerginlik yaratmayalım. Anlayış bekliyoruz’’ diyen Özkan'a Gül, ‘‘Biz karışmayız, kendi bilir’’ yanıtını verdi.

TBMM'de pazar günü yapılacak yemin töreni öncesinde, DSP ile FP arasında sürpriz bir ‘‘Türban Zirvesi’’ gerçekleşti. Başbakan Bülent Ecevit, sağ kolu Hüsamettin Özkan'ı, FP'nin ağır toplarından Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül ile buluşturarak, FP'den İstanbul Milletvekili seçilen türbanlı Merve Kavakçı'yla ilgili hassasiyetini iletti.

Başbakan Yardımcısı Özkan, Başbakanlık'taki makamında önceki gün gerçekleşen görüşmede, Gül'e önce, Kavakçı'nın durumunu anımsatarak, bu konuda ne yapmayı düşündüklerini sordu. Gül de ‘‘Bizim yapacak birşeyimiz yok. Biliyorsunuz, YSK'ya da türbanlı fotoğrafını vermiş ve oradan herhangi bir itiraz gelmemiş. Onun için biz karışmayız. Kendisi bilir’’ yanıtını verdi.

ANLAYIŞ BEKLİYORUZ

Özkan bunun üzerine, ‘‘Sizden anlayış bekliyoruz’’ diyerek, Gül'e, Kavakçı'nın ya yemin töreninde Meclis'e gelmemesinin sağlanması, ya da gelecekse de başını açması gerektiğini ima etti. Özkan, ‘‘Bu işi sertleştirmemek lazım. Gerginliğe yol açmamak lazım. Koşulları görüyorsunuz’’ dedi.

BİZ KARIŞMAYIZ

Gül, Özkan'ın bu sözlerine de ‘‘Biz parti olarak buna karışmayız, ne yapacağına kendisi karar verecektir’’ yanıtını vermekle yetindi. Gül, parti olarak kesinlikle gerginlik yaratmak istemediklerini, bu yönde bir davranış içinde olmayacaklarını da söyledi. Ancak Özkan'ın, Gül'ün bu sözlerinden tatmin olmadığı bildirildi.

KAVAKÇI'YA TAVSİYELER

Gül, bu görüşmenin ardından Kavakçı'yla iki ayrı görüşme yaparak, bazı uyarılarda bulundu. Kavakçı'ya başını açıp açmaması konusunda herhangi bir telkinde bulunmayan Gül, uyarılarını şöyle sıraladı:

‘‘Sakın ideolojik bir tavır içine girme. Bu senin yaşam biçimin. Bu ülkede senin gibi giyinen, yaşayan çok sayıda insan var. Seni de bu örf ve adete uyarak, bu şekilde yaşayan insanlar seçti. Sen onların bir temsilcisisin. Söz ve davranışlarında bu gerçeğe uygun hareket et. Kimseyle polemiğe girme, farklı bir yorum yapma. Basınla da iyi ilişkiler kur, git onlarla konuş, kendini anlat.’’

Kavakçı'nın durumu, FP'nin dün TBMM'de yapılan Başkanlık Divanı'nda da gündeme geldi. Burada, ‘‘Biz parti olarak ne başını açması, ne de kapalı olarak devam etmesi yönünde bağlayıcı bir telkinde bulunmayalım’’ görüşü savunuldu.

ERBAKAN'IN MİLLETVEKİLİ

Bu arada Merve Kavakçı'nın, FP'nin milletvekili aday listesine, yasaklı lider Necmettin Erbakan'ın kontenjanından girdiği ortaya çıktı. FP'nin, YSK'ya sunmak üzere hazırlandığı listede adı yer almayan Kavakçı'nın adının, son anda Erbakan tarafından konulduğu belirlendi. FP'ye milletvekili adaylığı için herhangi bir başvurusu da bulunmayan Kavakçı'nın evraklarının da bu son dakika müdahalesi nedeniyle listelerin YSK'ya teslim edildiği gün son anda tamamlandığı kaydedildi.

Aileden eylemci

FP'nin ‘‘Başımı açmayacağım’’ diye direnen türbanlı milletvekili Merve Kavakçı'nın, aileden türban eylemcisi olduğu ortaya çıktı. Baba Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı ile anne Gülseren Gülhan Kavakçı'nın isimleri 1974 sonrası Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde ‘ilk türban eylemlerini başlatan öğretim üyeleri’ arasında geçiyor.

Türkiye'nin yetiştirdiği ünlü İslam Hukuku profesörlerinden biri olan Prof. Kavakçı, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim dalında 1974 yılında göreve başladı. Eşi Gülseren Gülhan Kavakçı da bir süre Atatürk Fen-Edebiyat Fakültesi'nde Alman Dili ve Edebiyatı okutmanı olarak çalıştı. Anne Kavakçı'nın, üniversitede ‘‘ilk türban takan ve bunda direnen akademik elemanlardan biri’’ olduğu bildirildi. Eşinin baskısıyla türban taktığı öne sürülen Kavakçı'nın, üniversite yönetiminden gelen baskılara dayanamayarak bir süre sonra görevinden istifa ettiği ve ev hanımı olmayı tercih ettiği bildirildi.

BABA, RUHANİ İMAM

1974'te girdiği ve sonra dekan olduğu Atatürk İlahiyat Fakültesi'ndeki görevinden ‘‘Yetkisini keyfi kullandığı’’ gerekçesiyle alınan Kavakçı, 1982'de üniversiteyi bıraktı. Erzurum'dan çıkıp eşiyle birlikte önce Libya'ya sonra ABD'ye giden Kavakçı, Teksas'a yerleşti. Uzun yıllar yaşadığı Teksas'ta bir cemiyete ait okulda öğretmenlik yaptığı bildirilen Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı'nın, ‘‘Dallas Merkez Cami ruhani imamlığı’’nı yaptığı öğrenildi.

Dallas'ta günlük yayımlanan Dallas Morning News ve aylık Texas Monthly gazetelerindeki demeç ve görüşlerini ‘Spiritual leader of Dallas Central Mosque’ (Dallas Merkez Cami ruhani lideri) veya ‘The imam of a mosque in Richardsan’ (Richardsan'da bir cami imamı) olarak veren Kavakçı'nın ayrıca bir ‘ruhani liderliği’ daha bulunuyor. Kavakçı'nın adı ‘‘Spiritual leader of The Islamic Association of North Texas’’ (Kuzey Teksas İslam Birliği ruhani lideri) diye de geçiyor.

İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça ve Farsça dillerini çok iyi bilen Kavakçı hakkında ‘‘Who is who in Turkey?’’ kitabında Başbakanlık DPT'de İslam Ülkeleri Müşaviri, İslam Kalkınma Bankası Türkiye Müşaviri, serbest avukat olarak çalıştığından söz ediliyor. Kavakçı için ‘‘Halen yönetmen- The Islamıc Association of North Texas Inc.’’ tanımı da yapılıyor.

Kızkardeşten uyarı:

Don't talk

Fazilet Partisi'nin türbanlı İstanbul milletvekili Merve Kavakçı, İl Seçim Kurulu Müdürü Birgül Issı'dan mazbatasını alırken gazetecilerin, TBMM'ne türbanlı girip girmeyeceğine ilişkin ısrarlı sorularını yanıtsız bıraktı.

İl Seçim Kurulu'na kızkardeşi Ravza Kavakçı ile birlikte saat 10.00'da gelen Merve Kavakçı, burada FP'li milletvekilleriyle buluştu. Nazlı Ilıcak, Mukadder Başeğmez, İsmail Kahraman, Mustafa Baş, Hüseyin Kansu, Azmi Ateş ve İrfan Gündüz ile birlikte mazbatasını alkışlarla alan Kavakçı, bu sırada basın mensuplarına da bir süre poz verdi.

BASINA SUÇLAMA

İl Seçim Kurulu'ndan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakan Kavakçı'ya kızkardeşi Ravza Kavakçı'nın ‘‘Don't talk, don't talk (konuşma, konuşma)’’ diyerek uyarıda bulunması dikkat çekti.Gazetecilerin Kavakçı'ya yönelik türbanla ilgili sorularına tepki gösteren milletvekili Hüseyin Kansu ise ‘‘Türkiye gündeminde böyle bir tartışma yok. Herşeyi siz yaratıyorsunuz’’ dedi. Mazbatalarını önceki gün alan Nevzat Yalçıntaş, Abdülkadir Aksu ve Mehmet Ali Şahin de İl Seçim Kurulu'na geldiler. Bu arada, MHP'li Mehmet Gül de mazbatasını aldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!