Ecevit'in gezisinde azmettirici işadamı

Güncelleme Tarihi:

Ecevitin gezisinde azmettirici işadamı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2002 02:02

TOBB listesinden Başbakan Ecevit'in ABD gezisine katılan işadamı İsmail Kölük ile kardeşi Cemal Kölük, halıcı Melih Atay'ı öldürttükleri iddiasıyla gözaltına alındı.

Kölük kardeşlerin önce Melih Atay'ın dükkanına bombalı saldırı düzenlettikleri, başarılı olmayınca 100 milyara kiralık katil tuttukları öne sürüldü.

Başbakan Bülent Ecevit'in son ABD gezisine katılan Türk-Amerikan İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Yedek Üyesi İsmail Kölük ile kardeşi Cemal Kölük, Nuruosmaniye'deki otoparklarından şikayetçi olan halıcı Melih Atay'ı öldürttükleri iddiasıyla gözaltına alındı. Geçen yıl 17 Temmuz'da işlenen cinayetle ilgili Kölük kardeşlerin yanısıra 6 kişi daha, 2 ruhsatsız tabancayla yakalandı.

MAFYA DEVREDE

Uzun süre ABD'de yaşayan halı tüccarı, 51 yaşındaki Melih Atay, Kölük kardeşlerin, Eminönü Belediyesi'nden otel yapmak için izin alınan yere otopark yapıldığını görünce, savcılığa şikayette bulundu. İsmail ve Cemal Kölük, şikayetinden vazgeçmesi için Atay'ın tasavvuf hocası olduğu ileri sürülen Hasan Hoca'yı devreye soktular. Sonuç alınamayınca Kölükler'in, MHP eski İl Sekreteri Murat Gültekin'den, yardım istedikleri öne sürüldü.

İddiaya göre, Murat Gültekin, Kölükler'le mafya ile bağlantısı olduğu öne sürülen Habip Kocabaş'ı biraraya getirdi. Kocabaş, Çakıroğlu Grubu'na giderek adam ve silah temin etti. Çakıroğlu Grubu'ndan Yıldırım Şenocaklı tarafından, Metin Atay'ın Nuruosmaniye'deki dükkanı önüne, boru tipi bomba bırakıldı. Bomba, şans eseri patlamadı. Bombalı saldırıdan kurtulan Melih Atay, Marmaris'teki yazlığına gitti. Polisin aldığı bilgiye göre, Atay'ın Marmaris'te kaldığı 4 ay boyunca, peşindeki kiralık katiller geri çekildi.

KİRALIK KATİL

Atay'
ın İstanbul'a dönmesinin ardından, evlilik hazırlığı içinde bulunan Koray Kurt, 100 milyar liraya kiralık katil olarak tutuldu. Kurt, Mısır Çarşısı'ndaki ilk suikast girişiminden, çok kalabalık olduğu için vazgeçti.

Kiralık katil, kurbanının peşini bırakmadı. 2 yıl önce çalınan otomobili bulunmadığı için polise kızan ve her yere otobüsle giden Atay, 17 Temmuz 2001'de, Bebek'teki evinden Nuruosmaniye'deki işine gitmek için çıktı. Otobüs durağında beklerken, 08.30'da yanına yaklaşan 25 yaşlarındaki kişi 5 el ateş etti. 3 kurşun isabet eden Atay'ın Şişli Etfal Hastanesi'nde ölmeden önce polise, ‘‘Beni eski Eminönü Belediye Başkanı Ahmet Çetinsaya vurdurttu’’ dediği öne sürüldü. İddiaları yalanlayan Çetinsaya, ‘‘1997'de Cağaloğlu'nda bir otoparkın kaçak kat çıktığına dair şikayette bulunmuştu. Biz de kaçak katı yıktık. Sonra kendisini hiç görmedim’’ dedi.

Polis, Atay'ın öldürülmesinden sonra Kölük kardeşlerin, çete elemanlarına 10 bin dolar ve 6 milyar lira verdiğini saptadı. Bu parayla yetinmeyen çete elemanlarının sıkıştırması üzerine Kölükler'in, ‘‘Biz işadamıyız. Önemli yerlerde yakın dostlarımız var. Üzerimize gelirseniz polise şikayet ederiz’’ dedikleri belirtildi.

TELEFONLARI DİNLENDİ

Melih Atay
cinayeti, Çakıroğlu Çetesi'ne yönelik operasyonlar sırasında ortaya çıktı. Çete elemanlarının telefonlarını dinlemeye alan polis, Atay cinayetinden bahsedilmesi üzerine ipuçlarına ulaştı. İsmail Kölük ve kardeşi Cemal Kölük ile Habip Kocabaş, Yıldırım Şenocak, Koray Kurt, Mehmet Ali Çakıroğlu, Süleyman Çakıroğlu ve Zekeriya Demirtaş‘ı, gözaltına aldı.

Amcaları kumarda 90 milyon dolar kaybetti

1963'te kurulan Kölük Şirketler Grubu'nun ortaklarından İsmail Kölük Başbakan Ecevit'in son ABD gezisine, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) tavsiyesiyle katıldı. TOBB tarafından hazırlanan liste, Başbakanlık tarafından gözden geçirilip, kesinleşti.

Kölük Şirketler Grubu, 6 şirketi ile tekstil, inşaat ve finans sektörlerinde İstanbul, Malatya, Adana ve ABD'de faaliyetini sürdürüyor. Grubun kurduğu ilk tesis Boğaziçi İplik Fabrikası. 1992-1996 arasında Türkmenistan'da 3 tekstil tesisini faaliyete geçirdi. TÜSİAD üyesi Cemal Kölük ile İsmail Kölük, kısa süre önce Yalova Elyaf İplik Sanayi'nin sahipleri ile General Finans Menkul Değerler şirketiyle ortak oldular.

Kölük Kardeşler'in amcası Davut Kölük de, 1994'te Sheraton Oteli'nin kral dairesinde 3 gün 3 gece süren kumar partisinde 90 milyon dolar kaaybederek adını dünya kumar tarihine yazdırmıştı.

Sorguları sürüyor

İsmail ve Cemal Kölük, dün sorguları sırasında Haseki Hastanesi’ne götürülerek doktor kontrolünden geçirildi. Kölük kardeşlerin 100 milyar lira vererek tuttukları ve kiralık katil olduğu iddia edilen Koray Kurt da dün sorguya alındı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!