Ecevit: Vicdanım rahat

Güncelleme Tarihi:

Ecevit: Vicdanım rahat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2000 00:00

Başbakan Bülent Ecevit, Şartla Salıverilme Yasası’nın bir af olmadığını belirterek, "Yasa ile yeniden suç işlenmesinin caydırılması amaçlanmıştır" dedi.

Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası’nda yaptığı açıklamada, TBMM’de, bugün sabaha kadar süren verimli bir çalışma yapıldığını ve Bütçe Yasası’nın kabul edildiğini belirtti. 2001 Yılı Bütçe Yasası’nda harcamaların 48.3 katrilyon, gelirlerin de 43.1 katrilyon lira olarak öngörüldüğünü anlatan Ecevit, "Böylece, bütçe açığının 5.2 katrilyon, faiz dışı fazlanın ise 11.4 katrilyon lira olması beklenmektedir. 2001 yılı bütçesinin ulusumuza hayırlı olmasını dilerim" diye konuştu.

Ecevit, TBMM’de daha sonra, kamu personelinin idari, mali ve sosyal hakları arasındaki adaletsizliklerin giderilmesi amacıyla hazırlanan Yetki Yasası’nın kabul edildiğini belirtti.

ŞARTLA SALIVERİLME YASASI

TBMM Genel Kurulu’nda son olarak da yeniden incelenmek üzere Cumhurbaşkanı’nca TBMM’ye geri gönderilen Şartla Salıverilme Yasası’nın benimsenerek Cumhurbaşkanı’na sunulduğunu ve Yasa’nın Cumhurbaşkanı tarafından imzalandığını bildiren Ecevit, şöyle devam etti:

"Yasa kapsamındaki tutuklu ve hükümlülerin, en çok 10 yıla kadar olan cezaları toplam cezalarından indirilecektir.

Bu, bir af değil, şartla salıvermedir. Dolayısıyla, hükümlüler veya tutuklular, erteleme süresi içinde suç işledikleri takdirde, her iki suçun cezalarını çekmek zorunda kalacaklardır. Böylece Yasa ile yeniden suç işlenmesinin caydırılması amaçlanmıştır. İşlemlerin en kısa sürede gerçekleşeceğini umarım."

VİCDANIM RAHAT

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başbakan Ecevit, Şartla Salıverilme Yasası’ndan yararlanacak hükümlülerin serbest bırakılmasıyla ilgili işlemlerin Ramazan Bayramı’na kadar yetişmesinin mümkün olup olmayacağının sorulması üzerine, "Sanmıyorum. O zor olabilir. Bu düzenlemeden yararlanmaları kesinleşmiş olur. Fakat bazı yönetsel, idari işlemler yapılacaktır. Bayrama kadar ne kadarı gerçekleşir, ne kadarı gerçekleşmez bilemiyorum ama en kısa sürede gerçekleşmesini takip edeceğiz" diye konuştu. Ecevit, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile bugün yaptığı görüşmede Şartla Salıverilme Yasası’nın gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, Cumhurbaşkanı Sezer’in, Yasa’nın kendisine ulaşır ulaşmaz imzalayacağını söylediğini ve ulaşınca da imzaladığını söyledi.

Bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı ile görüşmesinde Şartla Salıverilme Yasası’nın, Anayasa Mahkemesi’ne götürülüp götürülmeyeceği konusunun gündeme gelmediğini bildiren Ecevit, "Af Yasası çok tartışıldı. Gelinen noktada vicdanınız rahat mı?" sorusuna "Benim vicdanım kesinlikle rahat" karşılığını verdi.

Ecevit, Anayasa Mahkemesi’nin Yasa ile ilgili yürürlüğü durdurma kararı vermesi halinde ne olacağına ilişkin bir soruya, bu türden varsayımlara girmek istemediği yanıtını verdi.

YETKİ YASASI

Yetki Yasası çerçevesinde kamu çalışanlarının mali durumlarının iyileştirilmesi amacıyla ne gibi çalışmaların yapılacağına ilişkin soruyu yanıtlarken de Ecevit, şunları söyledi:

"Kamu görevlilerinin ücretleri ve sosyal hakları arasında bir takım adaletsizlikler, dengesizlikler var. Bu Yetki Yasası, bunları gidermeyi amaçlıyor. Onun dışında biz, ekonomik durumumuzu sağlamlaştırdığımız oranda, tabii, kamu görevlilerinin parasal haklarındaki eksiklikleri olabildiğince gidermeye çalışacağız. Kaldı ki kamu görevlilerini enflasyona ezdirmeme kararlılığımızı sürdürüyoruz."

Yetki Yasası’nın, kamu görevlilerinin sadece ekonomik durumlarının iyileştirilmesi amacıyla mı kullanılacağı sorusuna Ecevit, "Ücretlerinin iyileştirilmesi ve genellikle sosyal haklarla ilgili olarak" karşılığını verdi.
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!