Ecevit rüzgarı

Güncelleme Tarihi:

Ecevit rüzgarı
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

İzmir'de Ecevit'in rüzgarını ardına alan DSP, büyük bir iddia içinde. Kilit parti konumundaki CHP'nin belli bir oya ulaşması bekleniyor. ANAP'ın adayları çok güçlü, DYP'nin ise kan kaybedebileceği belirtiliyor.

İzmir'de milletvekili seçimlerinde durum belediye başkanlığı seçiminden daha kolay. Gerçi orada da partiler çok güçlü adaylarla birbirlerinin önünü kesmeyi amaçlamışlar, ama genel seçimlerde parti ağır basacak.

Belediye başkanlığında ise aday ağır basacak.

Ama nereden bakarsanız bakın İzmir seçimleri çok ilginç geçecek.

İzmir 19 Nisan seçimlerinde, 2 bölgede toplam 24 milletvekilini TBMM'ye gönderecek. 1'inci bölgede, Metropol alanın oy deposu 550 bin seçmenli Konak, Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe, Gaziemir, Buca, Yarımada ve Menderes Havzası'ndaki toplam 14 ilçe 12 milletvekilini belirleyecek.

DSP'de büyük iddia

1994'te DSP, DYP, ANAP'ın 3'er, CHP'nin 2, FP'nin ise 1 milletvekili gönderdiği 1'inci bölgede DSP'nin oy artış beklentisi var. DSP'liler, bu beklentilerinin patlama niteliğinde olacağı açıklarken, bazen abartılı sayılabilecek rakamları da ortaya atıyorlar.

Bu bölgeden 8 milletvekili çıkaracağını iddia edenler arasında 2'nci bölge adayı Genel Sekreter Yardımcısı Hayri Diri de geliyor. Bazı DSP'liler daha temkinli açıklamaları yeğliyor. Ama herkes Ecevit rüzgarına güveniyor.

ANAP adaylar güçlü

ANAP'ta daha güçlü olduğu 1'inci bölgede en azından 1995 seçimlerinin üzerinde bir oy beklentisi var. Metropol partisi görünümündeki ANAP, bu bölgede son hükümet icraatlarına da güveniyor. Işılay Saygın'ın hemen altında Manisa'dan Sümer Oral'ı listeye alan ANAP, Süha Tanık'ı 3'üncü sırada, DEÜ Eski Rektörü Namık Çevik'i 4'üncü sırada aday gösterdi.

DYP kan kaybedebilir

DYP ise 1'inci bölgede hayli kan kaybedebilir. Liste başına uzun süre Genel Başkan Tansu Çiller'e bağlılık gösteren Yıldırım Ulupınar'ı koyan DYP, 2'nci sıraya ise gazeteci Erol Yaraş'ı getirdi. Örgütten Levent Aydın'ın arkasında Çiller bir bürokratını Can Yeşilada'yı koydu. DYP'liler, ‘‘Bakmayın siz söylenenlere. Biz yine ciddi bir oy alırız’’ yorumunu yaparken, rakipleri DYP'nin bu bölgede ülke barajı altına bile düşebileceğini öne sürüyor.

CHP'liler çalışıyor

CHP İzmir'de kilit parti konumunda. Herkes CHP'nin İzmir'de belli bir oya ulaşacağını söylüyor. Ancak rakipleri, CHP'nin ülke barajı altında kalmasına umutlarını bağlamış durumda. Böyle olursa, bölgede 95'teki 2 milletvekilliği DSP ve ANAP'a kayabilir. CHP'de ‘Manisalı çocuklar’ın mücadelesini yürüten Sabri Ergül, aday listesinin başında. İl eski Başkanı Bülent Baratalı 2'nci, DİSK Bölge Temsilcisi Musa Çam'ın da 3'üncü sırada olduğu 1'inci bölgede CHP'liler iddiaları boşa çıkarmak için ter döküyor.

FP ve MHP umutlu

Fazilet Partisi'nin 1 milletvekilliğini korumak için çaba sarfedeceği İzmir'de MHP bu kez iddialı. Ülke barajını aşmaları halinde MHP'nin de 1995 oylarına göre 1 milletvekili çıkarması sürpriz olmaz.

2'nci Bölge'de de DSP ve ANAP atakta

İzmir 2'nci Bölge'deki 12 milletvekilli arasına girmek için adaylar arasında büyük bir mücadele var. DSP ile ANAP bu bölgede güç kazanmak uğraşında. DYP, 1995 seçimlerinde 4 milletvekili ile ipi göğüslediği bu bölgede de hayli sıkıntılı. 95 seçimlerini sürükleyen Rıfat Serdaroğlu, Turhan Arınç, Hasan Denizkurdu artık DYP'de değil. Serdaroğlu bu kez ANAP listesinde. ANAP bu bölgede Işın Çelebi, Rıfat Serdaroğlu eski il başkanı İlhan Kaya'nin ardından metropol dışı ilçe adaylarına ağırlık verdi.

DSP yine iddialı

Bölgedeki 2 olan milletvekili sayısını artırma çabasındaki ANAP'ın yine rakibi DSP. Bu bölgede geçen seçimlerde 4. milletvekilini 500 oyla DYP'ye kaptıran DSP, bu kez daha büyük başarı bekliyor. Şükrü Sina Gürel'in listebaşı olduğu bu bölgede Genel Sekreter Yardımcısı Hayri Diri, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hasan Metin listede yeraldı. DSP'ye adaylık için aşırı başvuru talebi yaşanırken, 4'üncü sıraya ise bölgenin önemli oy potansiyeline sahip Bergama yöresinden eski ilçe başkanı Mehmet Çümen konuldu. DSP bu isimle hem ANAP'ın, hem CHP'nin bu bölgede iki önemli ismi Rıfat Serdaroğlu ile Muharrem Toprak'ın etkinliğini kırma çabasına girişti.

DYP kırsala güveniyor

DYP ise bu bölgede Ufuk Söylemez'in arkasına Tire Belediye Başkanı Nazım Çulcu'yu koyarak girdi. Çulcu'nun FP tabanına yakın görünümünden yararlanmak isteyen DYP, 3'üncü sıraya da İTO Meclis Başkanı Necip Kalkan'ı yerleştirdi. 2 büyük metropol ilçe Bornova ve Karşıyaka'daki oylarında büyük gerileme beklenen DYP, kırsal kesimdeki oylarına güveniyor.

Batu 2'nci sırada

CHP'de ise bu bölgede kontenjandan Muharrem Toprak'ın hemen ardından listeye giren İtalya Büyükelçisi İnal Batu seçmenden ilgi görüyor. Batu'ya birçok ilçeden ‘‘Bizi de ziyaret et’’ mesajı geliyor. Batu ise seçmene ısınmış, ‘‘CHP sanılanın aksine başarılı olacak’’ diyor. CHP'nin bölgede yine 2 milletvekilini çıkarabileceği hesaplanıyor.

FP ve MHP

FP'nin bu bölgede 1 milletvekilliğini yitirmesi mümkün. Buna karşılık MHP'nin 1 milletvekili ile TBMM'de temsil edilmesi olasılığı bulununuyor.

4 başkan adayı da iddialı

İzmir'de seçmenin işi zor. 4 parti de en güçlü adaylarıyla seçmenin karşısına çıkıyorlar. ANAP'tan 7 yıl vali olarak hizmet veren ve halkın çok sevdiği Kutlu Aktaş, CHP'den Yüksel Çakmur, DSP'den Ahmet Piriştina, DYP'den ise halen belediye başkanı olan Burhan Özfatura aday.

Hepsi de İzmir’in yakından tanıdığı isimler. Adayların hepsi de seçileceğini iddia ediyor. Ama genel manzara şu:

Çakmur'un avantajı 4 yıl belediye başkanlığı yapmış olması, Özfatura'nın ki ise halen belediye başkanı olması. Bu iki aday Piriştina ve Aktaş'dan daha popüler. Piriştina'nın iyi bir ismi var bir de arkasında Ecevit rüzgarı... Onun için sürpriz yapabilir.

Aktaş çok saygın bir isim. Ama arkasında bir Ecevit rüzgarı yok. O nedenle işi daha zor. Gerçekten de kıran kırana bir seçim olacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!