Ecevit, Özkan'ı ibra etmiş

Güncelleme Tarihi:

Ecevit, Özkanı ibra etmiş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2002 02:02

Hürriyet'in ortaya çıkardığı belge, örtülü ödenek hesabını kullanan Özkan'ın Başbakan Ecevit tarafından ibra edildiğini gösteriyor.

Hürriyet, DSP'nin üst kademesi ile Hüsamettin Özkan arasında patlak veren örtülü ödenek tartışmasına ışık tutan gizli bir belgeyi gün ışığına çıkartıyor. Bu belge, Başbakan Ecevit'in yakın çevresinin, Özkan'ın son döneminde örtülü ödenek kullanımında soru işareti bulunduğu yolunda yaydıkları havaya karşılık, Özkan'ın Ecevit tarafından ibra edildiğini, Maliye Bakanı Sümer Oral'ın da ibra işlemine imza attığını gösteriyor.

Örtülü Ödenek Yasası, bu fonun kullanımıyla ilgili yetkiyi doğrudan Başbakan'a veriyor ve sorumluluğu da benzer şekilde Başbakan'a yüklüyor. Buna karşılık, başbakanlar çoğunlukla imzaladıkları onay yazılarıyla örtülü ödeneğin kullanımı için bir devlet bakanına yetki verebiliyorlar. Ecevit, Başbakanlığı üstlenmesinden sonra bu yetkiyi geçen 3.5 yıllık süre içinde en yakın çalışma arkadaşı olan Özkan'a vermişti. Özkan, bu görevinden 8 Temmuz tarihinde ayrıldı.

Hürriyet'in ele geçirdiği iki sayfalık belge, Başbakan'ın yetkiyi devrettiği kişinin (Özkan) harcamalarına ilişkin standart bir ibra yazısı. Bu belge, Başbakanlığın Vakıflar Bankası'nda bulunan örtülü ödenek hesabı ile ayrıca Başbakanlığın kasasında nakit olarak tutulan parada 1 ile 10 Temmuz tarihleri arasındaki hareketleri ve Ecevit'in bu harcamaları onayladığını gösteriyor. Özkan'ın 8 Temmuz tarihinde istifa ettiği hatırlandığında, 10 Temmuz tarihli ibra belgesi, Özkan'ın ayrılırken banka hesabında yaklaşık 1 trilyon 938 milyar lira mevduat, kasada ise 2.8 milyar lira ile 146 bin 621 dolar ve 21 bin 824 Euro bıraktığını gösteriyor.

BANKA HESABINDA DURUM

Buna göre, 30 Haziran'da 1 trilyon 937 milyar lira bulunan Vakıflar Bankası'ndaki hesaba 10 gün içinde faiz olarak (VDMK: Vadeli Menkul Kıymet Karşılığı) 1 milyar 820 milyon lira eklenmiş. Bu süre içinde banka hesabından yalnızca 500 milyon liralık bir transfer yapılmış.

Bu harcamanın 1998'den bu yana sürmekte olan ve her ay yapılan standart bir ödeme olduğu anlaşılıyor. Bu para düşüldüğünde Vakıflar Bankası hesabında 10 Temmuz tarihi itibariyle yaklaşık 1 trilyon 938 milyar lira bulunduğu gözüküyor.

KASADAN 20 MİLYAR

Başbakanlık'taki örtülü ödeneğin bir diğer faslını, banka hesabına ek olarak kasada nakit olarak tutulan para oluşturuyor. Türk Lirası, Dolar ve Euro olmak üzere üç ayrı para birimi bulunduruluyor.

Türk Lirası bulundurulan kasa, Başbakan Özel Kalem Müdürlüğü tarafından tutuluyor ve buradan yapılan her harcama ibra aşamasında belgeleriyle gösteriliyor. Bu kasa, Başbakan'ın konumu gereği yapmak durumunda olduğu harcamalar için kullanılıyor. Örneğin, Başbakan bir açılışa çiçek gönderecekse ya da uluslararası bir başarıya imza atan bir sporcuyu saat gibi bir armağanla ödüllendirecekse, harcama bu kasadan yapılıyor.

Kasa hesabı 30 Haziran itibariyle 22 milyar 872 milyon lira olarak gözüküyor. Sonraki 10 gün içinde bu kasadan Başbakan Özel Kalem Müdürlüğü tarafından Başbakan adına toplam 20 milyar liralık harcama yapılmış ve toplam miktar 2 milyar 872 milyon liraya düşmüş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!