Ecevit, Nice'e rahat gitti

Güncelleme Tarihi:

Ecevit, Nicee rahat gitti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2000 00:00

Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye ile AB ilişkilerinin iyi yolda olduğunu söyledi ve ''Nice Avrupa Birliği Doruğu'nda teşvik edici sonuçlara varılmasını bekliyoruz'' dedi.

Ecevit, AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere Nice'e hareket etti. Ecevit, Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, AB'ye üye ve aday ülkelerin devlet ve hükümet başkanları ile dışişleri bakanlarının katılımıyla düzenlenen ilk Avrupa Konferansı'nın, 1998 yılında Londra'da yapıldığını anımsattı. 1997 Lüksemburg zirvesinin, Türkiye-AB ilişkilerinde yarattığı olumsuz durum karşısında Türkiye'nin, Avrupa Konferansı'na katılmadığını ifade eden Ecevit, ''Ancak Aralık 1999 Helsinki doruğunda adaylık statümüzün resmen kabul ve ilan edilmesinin ardından, AB ile ilişkilerimizde yeni bir döneme girilmiştir'' dedi.

Chirac davet etti

Ecevit, yarın Nice'te başlayacak zirveye, dönem Başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'ın daveti üzerine, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile katılacağını ifade ederek, şöyle devam etti:

''Avrupa Konferansı'nda, AB bünyesinde tasarlanan kurumsal reformlardaki son gelişmeler hakkında aday ülkelere bilgi verilecek ve bu anlamda AB'nin geleceği üzerinde yararlı görüş alışverişinde bulunulacaktır. Diğer taraftan 4 Aralık günü Brüksel'de toplanan AB Genel İşler Konseyi'nde, Türkiye'nin Katılım Ortaklığı Belgesi (KOB) üzerinde anlaşma sağlandığı bilinmektedir. Belgenin, Kıbrıs ve Ege konularında duyarlılıklarımızı dikkate aldığı ve Helsinki Doruğu sonuçları içinde kaldığı görülmektedir. Beklentimiz, Nice Avrupa Birliği Doruğu'nda, genişleme ve aday ülkeler bakımından olumlu ve teşvik edici sonuçlara varılmasıdır.''

"Kıbrıs için tavrımız belli, bir sorun yok"

Ecevit, bir gazetecinin, zirvenin ardından Kıbrıs görüşmelerinin başlayıp başlamayacağına ilişkin sorusunu, ''Hayır, bir karar söz konusu değil. Orada daha çok bilgi edinme olacak. Kıbrıs konusundaki tavrımız bellidir. O bakımdan bir sorun da yoktur' diye yanıtladı.

Ecevit, ''Zirvede altını çizeceğiniz konular var mı?'' sorusu üzerine de ''Şartlara göre, duruma göre, hangi konular gündeme gelirse... Ama, AB ile ilikilerimiz şu aşamada iyidir'' dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!