Ecevit: Dayatma kabul etmeyiz

Güncelleme Tarihi:

Ecevit: Dayatma kabul etmeyiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit, ölüm orucu yapan mahkumlara seslenerek, ‘‘İnsan canı çok değerli, cana kıymaya hakınız yok’’ dedi. Başbakan, dayatmaları kabul etmeyeceklerini vurgulayarak, ölüm orucunun bitirilmesini istedi.

Başbakan Bülent Ecevit, F tipini protesto için ölüm orucuna girenlere eylemi bitirmeleri çağrısı yaptı. Ecevit, eylemi hazırlayanların dayatmalarının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Ecevit, dün TBMM'ye giderken Başbakanlık'ta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ölüm oruçlarının 50 günü aştığı halde devam etmesinin çok üzücü olduğunu belirten Ecevit, ‘‘İnsan canı çok değerli bir varlıktır. İnsanların ne başkalarının canına kıymaya, ne de kendi canına kıymaya hakkı vardır’’ dedi.

F tipinin hücre sistemiyle ilgisi olmadığını savunan Ecevit, tecrit edilme gibi bir durum olmadığını söyledi. Ecevit şöyle konuştu:

‘‘Bu eylemleri hazırlayanlar, kotaranlar, devlete bazı dayatmalarda bulunmak istiyorlar. Bunu kabul etmek mümkün değil. Fakat, dediğim, gibi F tipinin uygulanmasında Adalet Bakanı'nın da belirttiği gibi acele edilmeyecek. Bir diyalog ortamı içinde en uygun şekli bulunacak. Bu gençlerin evvela anne-babalarına sesleniyorum. Çocuklarınızın kendilerine kıymalarına lütfen fırsat vermeyin. Bir an önce artık bu ölüm orucu sona ersin. Bu konuda ailelerin de gereken katkıyı yapmalarını bekliyorum.’’

Ecevit, bir gazetecinin, ‘‘Bu kişilerin ölüm orucuna örgüt baskısıyla gittikleri söyleniyor’’ sözleri üzerine, ‘‘Artık kim örgüttür, kim örgütün baskısı altında kalmaktadır onu ben bilemem. Ama bu hoşgörülebilecek bir olay değildir. Bir an önce bu ölüm oruçlarının sona ermesini diliyorum’’ diye konuştu.

Ecevit, başka bir soru üzerine, ikna turuna çıkan milletvekillerinin son gözlemlerini alacağını belirterek, ‘‘Fakat, önemli olan bu gençlerin bu ölüm orucuna son vermeleridir. Bununla bir yere varmaları mümkün değil’’ dedi.

Devletin gereken anlayışı gösterdiğini de savunan Ecevit, gençleri hücrelere kapatmak gibi bir düşünceleri olmadığını söyledi. Ecevit, ‘‘Konuyu bu açıdan değerlendirmeleri uygun olur’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!