ECB'den piyasaya ilk tahvil müdahalesi geldi

Güncelleme Tarihi:

ECBden piyasaya ilk tahvil müdahalesi geldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2010 10:10

Avrupa Merkez Bankası (ECB), bölgede açıklanan son kurtarma paketi kapsamında 16.5 milyar euroluk devlet tahvili alımı yaptı. Ancak genel kanı müdahalenin piyasaları istikrara kavuşturmaya yetecek büyük olmadığı yönünde.

Haberin Devamı

Euro, Avrupa BirliÄŸi, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve ECB koordinasyonunda açıklanan 750 milyar dolarlık kurtarma paketine raÄŸmen Pazartesi günü dolar karşısında Nisan 2006'dan beri gördüğü en düşük seviyeye gerildi.  Â

 

Paket çerçevesinde ECB'nin devlet tahvili alımı da eurodaki düşüşü engelleyemezken, euro bölgesinin ortak para biriminin dolar karşısında bu sene başından beri yaşadığı kayıp da yüzde 14'e yükseldi.

 

ECB'nin müdahalesinin büyüklüğüyle ilgili olarak ise analistlerin beklentilerinin altında kaldığı değerlendirmeleri yapılıyor. Ancak, müdahalenin boyutu beklendiği kadar büyük olmasa da, daha önce devlet tahvili alımına direnen ECB de büyük bir dönüşümün de göstergesi oldu.

 

Haberin Devamı

HSBC'de döviz stratejisi birimi küresel Yyöneticisi olan David Bloom konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Mevcut kriz yaşanmadan önce euro Alman markının kılık değiştirmiş hali olarak görülüyordu. Ancak, ülke borçlarındaki artış bu bakışı değiştirdi. Şimdi öyle görünüyor ki, insanlar euronun Yunan drahmisinin kılık değiştirmiş hali olduğunu düşünüyor" dedi.

 

ECB Başkanı Jean-Claude Trichet, bankanın müdahalesiyle ilgili olarak yaptıkları hamlenin ABD ve İngiltere'de ekonomideki çöküşü engellemek için alınan parasal genişleme önlemlerinden farklı olduğunu söyledi.

 

ECB, tahvil alımıyla piyasaya sürdüğü likiditeyi geri çekip bir anlamda 'sterilizasyon' gerçekleştirmek için Salı günü aynı miktarda haftalık repo ihalesi düzenleyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!