ECB Yunanistan için önlemlerini açıkladı

Güncelleme Tarihi:

ECB Yunanistan için önlemlerini açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2010 16:16

Yunanistan’daki borç krizinin diğer ülkelere de yayılabileceğine yönelik endişelerin arttığı bir dönemde, toplanan Avrupa Merkez Bankası (ECB), Yunanistan krizinin euro bölgesinin diğer ülkelerine yayılmaması için gerekli önlemleri açıkladı.

Haberin Devamı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Jean-Claude Trichet, bugünkü faiz açıklamasının ardından bir basın toplantısı düzenliyor. ECB, gösterge faiz oranını beklendiÄŸi gibi yüzde 1 seviyesinde bırakmıştı.      Â

Finans piyasaları, Trichet'nin açıklamasını yakından izliyor. Piyasalar, ECB'den Yunanistan'ın yaşadığı krizin bölgenin geneline yayılmasını engelleyecek önlemleri almaya hazır olduğu mesajını duymak istiyor.

Bu açıklama, Avrupa ortak para biriminin kaderi açısından olduğu kadar bugün euronun dış piyasalardaki seyri için de büyük önem taşıyor. Euro, Trichet'nin Yunanistan'la ilgili açıklamalarının ardından dolar karşısında 1.2710 seviyelerine gerileyerek, günün en düşüğünü gördü. Borsalarda da kayıplar yüzde 1'e ulaştı.

Haberin Devamı

Ä°ÅŸte Trichet'in konuÅŸmasının satır baÅŸları :     Â

YUNANÄ°STAN

Yunanistan'ın tarafında güçlü bir şekilde duruyoruz. Yunanistan için borcunu ödeyememesi gibi bir durum söz konusu değil. ECB, Yunanistan'ın toparlanma programını tamamıyla gözden geçirdikten sonra kredileri aktive etmeye karar verdi. Yunan devlet tahvili satın alınması konusunu hiç görüşmedik. Yunanistan'ın borcunu ödeyemediğini ilan etme prosedürüyle ilgili herhangi bir görüşme yapılmadı.

FAÄ°ZLER MAKUL

Faiz oranları, makul seviyelerde bulunuyor… Bu politika çerçevesinde fiyat gelişmelerinde ılımlı kalmasını bekliyoruz.

TOPARLANMA

Euro bölgesinde ekonomik toparlanma 2010’un ilk aylarında da devam etti. Euro bölgesi ekonomisinin 2010 yılında ılımlı bir hızda büyümesini bekliyoruz ancak yüksek belirsizliğin olduğu bu ortamda büyüme modelleri farklılık gösterebilir.

FÄ°YAT Ä°STÄ°KRARI

Zayıf para ve kredi büyümesinin de ortaya koyduğu gibi enflasyonist baskılar orta vadede kontrol altında tutulacak. Genel olarak, orta vadede fiyat istikrarının sürdürülmesini bekliyoruz.


SON GELÄ°ÅžMELER

ECB İcra Konseyi olarak önümüzdeki dönemde yaşanabilecek tüm gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz.

HAVA DURUMUNUN ETKÄ°SÄ°

Yılın bazı dönemlerinde hava koşulları büyümeyi de olumsuz etkilerken, baharla birlikte toparlanma görülmeye başlandı.

Haberin Devamı

MALÄ° KRÄ°Z

Mali krizin, bazı sektörlerde bilanço ayarlamaları sürecinin deavm etmesinin, düşük kapasite kullanımı beklentisinin ve istihdam sektöründeki zayıflığın etkisiyle ekonomik büyüme üzerinde olumsuz etki yaratması bekleniyor. İcra Konseyi, yüksek belirsizliğin olduğu bir ortamda bu görünüme yönelik riskleri izlemeye devam ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!