Ebe ve hemşirelere döner sermaye müjdesi

Güncelleme Tarihi:

Ebe ve hemşirelere döner sermaye müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2009 17:09

Trabzon'da 19 vekil ebe ve hemşirenin, döner sermaye ek ödemesinden yararlandırılması talebiyle yerel mahkemede açtığı ve kazandığı davada, Danıştay 11. Dairesi, Sağlık Müdürlüğünün, yürütmenin durdurulması istemiyle yaptığı başvuruyu reddetti.

Daha önce Batman'da görev yapan bir vekil hemşirenin başvurusu üzerine aynı yönde karar veren Danıştayın bu hükmüyle, Türkiye'de görev yapan 5 bin civarındaki vekil ebe ve hemşireye, dava açmaları halinde döner sermaye ek ödemesi yapılması yolunun açıldığı belirtildi.

Türk Sağlık-Sen Trabzon Şube Başkanı Mustafa Serdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'da görev yapan 19 vekil ebe ve hemşirenin, döner sermaye ek ödemesinden yararlanmak için sendikanın bölge avukatı aracılığıyla Trabzon İdaresi Mahkemesine açtığı davayı kazandığını söyledi.

Bunun üzerine İl Sağlık Müdürlüğü'nün, hazine avukatları aracılığıyla yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştaya başvurduğunu belirten Serdar, itirazı değerlendiren Danıştay 11. Dairesi'nin, 2009/1983 Esas No'lu kararıyla, bu talebi reddettiğini kaydetti.

Geçen yıl Batman'da görev yapan bir vekil hemşirenin başvurusu üzerine Danıştayın aynı yönde karar verdiğini hatırlatan Serdar, şunları söyledi:
“Danıştayın ikinci defa vermiş olduğu karar ile vekil ebe ve hemşirelerin döner sermaye almalarının yolu bir kez daha ve tamamen açılmıştır. Bu karar kapsamında vekil ebe ve hemşirelerin bundan sonra yapmaları gereken, öncelikle görev yaptıkları kurumlarına dilekçe ile başvurarak, kendilerine döner sermaye ödenmesini talep etmeleridir. Taleplerine iki ay içinde herhangi bir cevap verilmemesi ya da olumsuz cevap verilmesi halinde, olumsuz cevabın tarihini takip eden iki ay içerisinde, Danıştay kararlarını emsal göstererek, İdare Mahkemesine dava açabilirler.”

Serdar, Trabzon'da görev yapan 90 civarında vekil ebe ve hemşire bulunduğunu, bunlardan 30'unun dava açtığı ve hukuki sürecin devam ettiğini belirterek, “2008 yılı kayıtlarını göre Türkiye'de 5 bin 480 vekil ebe ve hemşire görev yapıyor. Danıştayın kararıyla, artık döner sermaye ek ödemesinden yararlanmalarının yolu açılmıştır. Bu vekil ebe ve hemşirelerimiz, sendikamıza başvurmaları halinde, kendilerine hukuki yardım yapılacaktır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!