E.postanızı cepten atın cepten alın

Güncelleme Tarihi:

E.postanızı cepten atın cepten alın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2005 01:15

E.posta mesajı alıp göndermeniz için cep telefonunuzda yapmanız gereken ayarları sizin için yazdık. Sayısı giderek artan akıllı telefonlar sayesinde cepten e.posta almak ve göndermek mümkün oluyor. Taşınabilir bilgisayarlara giderek yaklaşan telefonlarda e.posta özelliğini kullanmak için bazı cihaz ve operatör ayarlarını uygulamak gerekiyor.

Tüm e.posta hesaplarınıza cep telefonunuzdan her an her yerde erişebilirsiniz. Üstelik bazı telefon modelleri, e.posta sunucusunu sürekli olarak yoklayarak yeni gelen iletiler hakkında uyarı veriyor. Kullanıcısına çevrimiçi veya çevrimdışı e.posta yazma ve okuma, çevrimdışı mesaj oluşturma ve çevrimdışı klasörlerde mesajlarını saklayabilme olanaklarını sunan akıllı telefonlarda gerekli ayarları yapmak çok basit. Symbian işletim sistemine sahip cihazlarda, cep telefonu üzerinden e.posta yüklemeyi, okumanıyı ve göndermeyi olanaklı kılan bir e.posta programı bulunuyor. E.posta istemcisi, en çok kullanılan PC e.posta protokolleri olan POP3, IMAP4 veya SMTP protokollerini destekleyen özel veya kurumsal e.posta hesabına giriş yapma olanağı sunuyor.

Sistemin çalışma şekli

E.posta genellikle, mobil şebeke bağlantısı üzerinden cep telefonları arasında gönderiliyor. Seçtiğiniz bağlantı yöntemi, telefonunuzun desteklediği teknolojilere de bağlı. Akıllı telefonlar farklı türde veri bağlantılarını destekleyebiliyor. GSM veri bağlantısı (CSD), GSM yüksek hızlı veri bağlantısı (HSCSD), genel paket veri bağlantısı (GPRS), GSM evrimi için gelişmiş veri oranları (EDGE), geniş tabanlı kod bölünmeli çoklu erişim (W-CDMA) ya da kablosuz yerel alan şebekesi (WLAN) bağlantı türleri olarak sıralanabilir.

İlk adım bağlantı

Öncelikle veri servisine bağlanmak için erişim noktası konfigüre edilmeli. Yani cihazınızın, kullandığı operatörün data servisine açık olması gerekiyor. Bu bağlantı hazır halde olduktan sonra, cihazınızın e.posta programını çalıştırıp gerekli ayarları yapmak gerekiyor. Genellikle bu servis, telefonların ‘Mesajlar’ bölümünde bulunuyor. Buradaki e.posta ayarları kısmına girerek ilgili yerlere kullanılacak e.posta adresi, giden ve gelen posta sunucuları, posta kutusu türü ve diğer tercihler gibi e.posta ayarlarını tanımlamak gerekiyor. Posta kutusu türü, POP3 veya IMAP4 gibi e.posta alma protokollerini tanımlıyor. Çoğu servis sağlayıcı, gerekli ayarları doğrudan telefonunuza gönderebiliyor. Bu destek için operatörünüzü arayabilirsiniz.

Türkiye’de GPRS servisi diğer ülkelere göre daha makul fiyatlarla sunuluyor olsa da, servisin aşırı kullanımı faturanızda etkisini gösterebilir. Bunun önüne geçmek için de doğru ayarlar yapmanız gerekiyor. Bu yüzden ilk adımınız, gelen mesajlarda öncelikle gönderen ve konu satırını içeren e.posta başlıklarını almanız için telefonda ‘sadece başlıkları yükle’ seçeneğini işaretlemek olacaktır. Sonra, hangi mesajların yükleneceğine siz karar verebilirsiniz, böylelikle hem zamandan hem de bağlantı ücretinden tasarruf edersiniz.

Mesaj trafiğini başlatın

İstediğiniz yerden istediğiniz zaman e.posta gönderme konforunu yaşamak için tanımladığınız posta kutusuna giriş yapıp dilediğiniz gibi mesaj gönderebilirsiniz. Yeni posta kutusu için ayarları tanımladıktan sonra, o posta kutusuna verilen isim, telefonun ana ekranında görünecektir. Bağlantı kurmanız gereken tek zaman, mesaj gönderdiğiniz ya da aldığınız yeni mesajları topladığınız zamandır.

Mesajları çevrimdışı olarak da oluşturabilir ve okuyabilirsiniz. Birçok yeni akıllı telefon cihazında ‘Web tabanlı’ e.posta hesabına ulaşmak için kullanabileceğiniz gelişmiş HTML tarayıcı bulunuyor. Yani Yahoo, Hotmail, Gmail ve benzeri e.posta hesaplarınız da cep telefonunuzda emrinize amade.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!