e-Devlet sistemine nasıl giriş yapılır? Giriş yöntemleri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

e-Devlet sistemine nasıl giriş yapılır Giriş yöntemleri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2016 16:52

Türkiye’deki kamu hizmetleri alanında oldukça önemli bir role sahip olan e-Devlet uygulaması sayesinde devlet kurumlarının dijital hizmetlerine kolayca erişilebiliyor. e-Devlet giriş yöntemleri nelerdir? e-Devlet sistemine giriş nasıl yapılır?

Haberin Devamı

Dijital kamu hizmetlerine erişim sağlanan e-Devlet sistemine giriş için öncelikle www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Kimlik doğrulama işlemi ile birlikte güvenli bir şekilde sisteme giriş yapabilen vatandaş, kamu kurumlarının tüm dijital hizmetlerini kullanarak kamu işlemlerini hızlı ve kolayca gerçekleştirebiliyor.

İnternete erişim sağlanabilen her noktadan sadece birkaç dakika içerisinde sorgulama yapılabilen e-Devlet sistemine; ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ 4 farklı yüksek güvenlikli giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanılarak giriş yapılıyor.

E-DEVLET ŞİFRESİ GİRİŞ

E-devlet girişi için öncelikle "www.turkiye.gov.tr" adresine girilmelidir. e-Devlet sisteminden yararlanmak ve işlem yapmak için e-Devlet şifresi olması gerekiyor. Şifre TC kimlik kartı ile PTT şubelerinden 2 TL ücret karşılığında alınıyor. PTT şubesinden TC kimlik kartınıza tanımlı E-Devlet şifresi verilecek. Sisteme ilk girdikten sonra bu şifre değiştirilmelidir. Şifresini unutan vatandaşlar, PTT şubesinden yeni şifre almalıdır.  

Haberin Devamı

e-Devlet sistemine nasıl giriş yapılır Giriş yöntemleri nelerdir

MOBİL İMZA İLE GİRİŞ

Mobil imza, e-devlet tarafından herhangi bir ücret talep edilmeden, vatandaşlara sunuluyor. Fakat mobil imzanın alınması aşamasında, GSM operatörleri tarafından, kullanıcılardan belirli bir miktar ücret talep ediliyor. Cep telefonu ve mail onayını yaptıktan sonra e devlet şifresi alma işlemlerinde direk cep telefonu üzerinden yeni bir aktivasyon yapılması yeterli olacak. Bu bakımdan şifre konusunda daha sonra herhangi bir sorun yaşamak istemeyen kişilerin ilk şifre alımı sonrasında portala girdiklerinde gerekli profil ayarlarını yapması gerekiyor. Bu sayede sonraki dönemlerde e devlet şifresi unutulsa dahi herhangi bir sorun yaşanmadan direk internet üzerinden tekrar şifre alınabilecek.

Mobil imza güvenli olmasının yanı sıra elektronik imza görevini de üstlenir. Mobil imza aynı zamanda, ıslak imza niteliğindedir. Mobil imza ile e-devlet sistemini kullanmak için yapmanız gerekenler; T.C kimlik numaranızı, GSM numaranızı ve GSM türünüzün bilgisini sistemde bulunan ilgili bölümlere doldurarak, e-Devlet uygulamasını kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

ELEKTRONİK İMZA İLE GİRİŞ

Islak imzaya eşdeğer olan elektronik imza, sanal ortamda bulunan belgeye aktarılması yolu ile kimlik tespitinde kullanılan bir imza çeşididir. Elektronik imza ile e-devlet uygulamasını kullanmak için sadece, T.C kimlik numaranızı kullanmanız yeterli.

E-DEVLET SİSTEMİNE GİRİŞ YAPMAK İÇİN TIKLAYIN!

BAKMADAN GEÇME!