E- Devlet şifresi nasıl alınır? İşte bilinmesi gerekenler

Güncelleme Tarihi:

E- Devlet şifresi nasıl alınır İşte bilinmesi gerekenler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2016 09:02

E- Devlet şifresi kamu dairesinde yapılan pek çok işlemde avantaj sağlıyor. Ancak devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesini olanak sağlayan E- devlet şifreleri zaman zaman kaybedilebiliyor. Peki e- Devlet şifresi almak için yapılması gerekenler neler? Konu hakkındaki detaylar haberimizde!

Haberin Devamı

E- Devlet şifresi bireyler ve kurumlara pek çok işlemin gerçekleştirilmesinde büyük kolaylık sağlıyor.  Ancak devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesini olanak sağlayan E- devlet şifreleri zaman zaman kaybedilebiliyor. Peki e- Devlet şifresi kaybedildiğinde veya unutulduğunda yapılması gerekenler!

Kamu hizmetlerine tek bir yerden erişim sağlayan e- Devlet, devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda gerçekleştirildiği bir sistemdir. Bu sistemin amacı kurumların ve bireylerin devlet kurumlarına ve kurumlarca sunulan hizmetlere kolayca erişilmesini sağlamaktır. Bu olanaklardan faydalanmak isteyen bireylerin e- Devlet şifresi alması gerekmektedir. 15 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, mavi kartlılar ve yabancılar üzerinde T.C kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimliğini (nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, avukat kimlik kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi) ibraz ederek şahsen ya da vekaleti olan kişi aracılığıyla PTT merkez müdürlüklerinden veya yetkili şubelerinden e- Devlet şifrelerini alabilirler. Otomatik tanımlanan şifreler sistem içerisindeki güvenlik işlemleri bölümünden değiştirilebilir. Ancak şifrelerin unutulması durumunda problem yaşanmaması için e-imza veya mobil imza gibi kimlik doğrulama araçlarına ihtiyaç duyulmaktadır. 

Haberin Devamı

E-DEVLET ŞİFREMİ UNUTTUM NE YAPMALIYIM?

Peki, e- Devlet şifrenizi unuttuz ve doğrulama da yapmadınız, ne yapmalısınız? İşte şifrenizi yeniden almak için yapmanız gerekenler; E-devlet şifrenizi unuttuğunuzda yapmanız gereken T.C kimlik numaranızın bulunduğu kimliğiniz ile herhangi bir PTT şubesine gitmektir. Yeni bir şifre aldığınız zaman eski şifreniz geçerli olmayacaktır. E- Devlet şifresini unuttuğunuz veya kaybettiğinizde sizden 4 TL ücret kesilir.

E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPABİLECEĞİNİZ İŞLEMLER

E- Devlet sistemi sayesinde şu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz; IMIE kaydı, Cumhurbaşkanına mesaj atabilirsiniz, emeklilik bilgileri, üniversite kaydı, askerlik durum belgesi sorgulama işlemleri, 4A hizmet dökümü sorgulama gibi birçok işlemlerden yarar sağlayabilirsiniz. Bunların yanında verilen hizmetler; ödeme işlemleri, bilgilendirme hizmetleri, entegre elektronik hizmetler, kamu kurumları arasında belge ve birimlerin paylaşımı e- Devlet kapısı ile sunulmakta olan hizmetler ile sağlanmaktadır. 

BAKMADAN GEÇME!