DYP'ye ‘foto’ davası

Güncelleme Tarihi:

DYPye ‘foto’ davası
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Üniversite öğrencisi Aslı Dönmez, kampus önünde bir ajans tarafından çekilen fotoğraflarının izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle DYP'ye dava açtı. Dönmez, DYP'nin fikirlerini benimsediği izleniminin doğduğunu belirtti.

İstanbul Üniversitesi Merkez Kampusu önünde çekilen fotoğraflarının seçim çalışmalarında izni olmadan kullanıldığını söyleyen İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi Aslı Dönmez, DYP'ye 500 milyon liralık tazminat davası açtı.

İstanbul 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvuran Aslı Dönmez, dilekçesinde 17 Şubat 1999'da çekilen ve izni olmadan kullanılan fotoğrafın, Türkiye genelinde yayınlanan gazetelerde ve büyük kentlerdeki billboardlarda yer aldığını belirterek, fotoğrafın negatiflerinin iadesini istedi. Dilekçesinde, öğrencisi bulunduğu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde siyasal ve sosyal faaliyetlerin yoğun olduğunu söyleyen Aslı Dönmez, billboardlarda ve gazetelerde yayımlanan fotoğraf nedeniyle, DYP'nin fikirlerini benimseyen bir kişi olarak partinin Gençlik Kolu'nda yer aldığı izleniminin doğduğunu, bu nedenle manevi yönden zarara uğradığını vurguladı. Bu olayın kendisini, ailesi, yakınları ve yurt arkadaşları karşısında zor durumda bıraktığını belirten Aslı Dönmez, şöyle konuştu:

‘‘Arkadaşlarla kampus önünde beklerken, bir fotoğrafçı, fotoğrafımızı çekmek istediğini söyledi. Fotoğrafı ne için kullanacaklarını sonradan telefonla bildireceğinden bir sakınca görmedim. Çekimleri yapan ajans, fotoğraftaki arkadaşlardan 2'sini daha sonra arayarak, DYP'nin seçim çalışmasında kullanacaklarını söylemiş. Diğerleriyle, benim haberim olmadı. Arkadaşlarım fotoğrafımı Üsküdar'daki billboardda görmüş. Daha sonra ajanstan her birimiz için 20 milyon göndermişler. Fotoğrafı çeken ajansla görüşerek parayı kabul etmeyeceğimi ve dava açacağımı söyledim.’’

Fotoğrafın parti broşüründe değil, büyük boyutlarda panolarda ve çok yaygın kullanılmasının da zararının büyümesine neden olduğunu söyleyen Aslı Dönmez, bazı kişilerde de maddi menfaat sağlamak için resminin kullanılmasına izin verdiği kanaatinin uyandığını belirtti.

Aslı, negatifleri istiyor

Aslı Dönmez, DYP'nin seçim afişlerinde yer alan fotoğrafının gazetelerde ve büyük kentlerdeki billboardlarda yer aldığını söyledi. Bu olayın kendisini, ailesi, yakınları ve yurt arkadaşları karşısında çok güç durumda bıraktığını anlatan Aslı, DYP'den 500 milyonun yanısıra, fotoğrafların nefatiflerini de istiyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!