DYP'nin ‘ses’i kayıp

Güncelleme Tarihi:

DYPnin ‘ses’i kayıp
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

DYP'nin 250 kilometrekarelik alana yayın yapabilen 250 watt gücündeki elektronik istasyonu kayıplara karıştı. Dinleme amaçlı olarak da kullanıldığı ileri sürülen istasyonun bugünkü değerinin 10 milyar liranın üzerinde olduğu belirtiliyor.

DYP'nin mitinglerde kullanmak için 24 Aralık 1995 seçimleri öncesinde aldığı ve dinleme amaçlı olarak da kullanıldığı öne sürülen elektronik istasyonu kayıplara karıştı.

Üç yıl önce 3.5 milyar liraya satın alınan ve miting alanı dışındaki 250 kilometrekarelik alana yayın yapan 250 watt gücündeki istasyonun nerede olduğu bilinmiyor. DYP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Karakuyu, cihazların ‘Bir yerlerde olabileceğini’ belirterek, ‘‘Kaybolduğunu sanmıyorum’’ dedi. Karakuyu, cihazların nerede olduğu konusunda ise net bir açıklama yapamadı. Bugünkü piyasa fiyatlarıyla 10 milyar liranın üzerinde bir değere sahip olan cihazların seçim çalışmaları öncesinde partiye ait bir minibüse monte edildiği belirlendi. Ancak cihazların seçim sonrasında söküldüğü anlaşıldı.

Geçen yıl DYP'nin miting çalışmaları için aldığı bu cihazların telefon dinlemede kullanıldığı iddiaları ortaya atılmıştı. İddialar, parti minibüsüne yerleştirilen bu cihazlara yapılan ek montelerle, muhalif isimlerin bu sayede telefonlarının dinlendiği üzerinde yoğunlaşmıştı. Ancak o günden buyana konuya açıklık getirilmemişti. Hürriyet'in elde ettiği fatura, bu cihazın varlığını ortaya koyuyor. Ancak cihazın hangi amaçla kullanıldığı kesin olarak bilinmiyor. DYP yöneticileri ise bu radyo verici istasyonundan haberdar olmadıklarını belirtiyorlar.

Hürriyet'in ele geçirdiği belgeler, parti içindeki yolsuzluk ve usulsüzlüklerle ilgili gerçekleri de gün ışığına çıkardı. Çiller yanlısı yayın yapan BTV ve Öncü'nün sahibi olarak görünün Bekir Altınok, DYP Genel Sekreter Yardımcılığı yaptığı dönemde, partinin propaganda ihtiyaçlarını da kendi şirketi aracılığı ile karşıladı. İhtiyaçlar için parti yönetimine resmi başvuru yapan Altınok, başvuru talebine imza atarken, aynı zamanda onay makamı gibi de davranarak, talebi uygun gördüğünü bildirdi. Partide kaybolan ses yayın cihazlarının yanısıra, Altınok'un istediği propaganda malzemeleri yine Altınok'un şirketi tarafından karşılandı. Parti yetkilisi olarak ihtiyaç talebinde bulunan Altınok, bu talepleri aynı belge üzerinde onaylarak, milyarlık faturalarla kendi şirketinden karşıladı. Faturalara da kendi imzasını attı.

24 Aralık seçimlerinden önce ve sonra ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ı hicveden karikatürlerin yanısıra, ‘Mesudyn hapı’ adı verilen haplar ve çeşitli yayınlar için partiden milyarlarca lira alındı. Hürriyet'e bilgi veren DYP Genel Merkezi'nden bir kaynak, ‘‘İsteyen de, onaylayan da, daha sonra bu malzemeleri partiye satan da aynı kişi. Partinin paralarını peşkeş çekmişler’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!