DYP'den tasarı: Evlilik mal rejiminin başlangıcı

Güncelleme Tarihi:

DYPden tasarı: Evlilik mal rejiminin başlangıcı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2001 14:18

DYP milletvekilleri, yasal mal rejiminin evlilik tarihinden geçerli olması amacıyla hazırladıkları yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundular.

Haberin Devamı

DYP Grup Başkanvekilleri Nevzat Ercan, Ali Rıza Gönül ve Turhan Güven ile Kayseri Milletvekili Sevgi Esen ve İçel Milletvekili Ayfer Yılmaz`ın imzasını taşıyan teklif, ``Türk Medeni Kanunu`nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun``un 10. maddesinde değişiklik yapılmasını içeriyor.

Teklifin gerekçesinde, mal ayrılığı rejiminin uygulanması nedeniyle Türkiye`de malların erkeklerin üzerinde kayıtlı olduğuna dikkati çekilerek, kadını mağdur eden yasal mal rejiminde yapılan değişiklikle bu haksız uygulamanın sona erdirilmesinin amaçlandığı belirtildi. Gerekçede, ``Türk Medeni Kanunu yürürlüğe girmeden önceki evlilikleri eski yasaya tabi tutmak, hukukun genel prensiplerine ve kanunu mal rejiminin değişmesinin amacına uygun düşmemektedir` görüşüne yer verildi.

Haberin Devamı

3 maddeli teklif, Türk Medeni Kanunu`nun yürürlüğe girdiği tarihten önce mal rejimi sözleşmesi yapmamış olan eşlerin, kanun yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak 6 ay içinde başka bir mal rejimini seçmedikleri takdirde, evlenme tarihinden geçerli olmak üzereyasal mal rejimini seçmiş sayılmalarını öngörüyor. Teklif uyarınca, Kanunun yürürlüğe girmesinden önce mal rejimini seçmiş olan eşler, 6 ay içinde başka bir mal rejimini seçmedikleri durumunda kendiliğinden yasal mal rejimine tabi olacaklar.

Teklif ayrıca, kanunun yürürlüğe girmesinden önce açılmış olan boşanma veya iptal davaları sonuçlanıncaya kadar eşler arasında tabi oldukları yasal mal rejiminin devamını, dava boşanma ya da iptal kararıyla sonuçlanırsa eşler arasında malların tasfiyesini bağlı oldukları mal rejimi ile yapılmasını, davanın retle sonuçlanması halinde eşler, kararın kesinleşmesini izleyen 6 ay içinde başka bir mal rejimini seçmedikleri takdirde evlenme tarihinden geçerli olmak üzere yasal mal rejimini seçmiş sayılmalarını içeriyor.

ANAP`lı bazı milletvekilleri de aynı yönde başka bir yasa teklifi vermişlerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!