DYP'den 2 fire daha

Güncelleme Tarihi:

DYPden 2 fire daha
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

DYP Eskişehir Milletvekili Demir Berberoğlu ile Kırşehir Milletvekili Ömer Demir, dün partilerinden istifa ettiler. Bu istifalarla, DYP'nin TBMM'deki sandalye sayısı 99'a düştü. Berberoğlu'nun DTP'ye geçeceği bildirildi.

DYP Lideri Tansu Çiller'in yüzüne karşı, ‘‘İstifa et'' diyen TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve Eskişehir Milletvekili Demir Beberoğlu ile Kırşehir Milletvekili Ömer Demir, dün partilerinden istifa ettiler. DYP'nin TBMM'deki sandalye sayısı 99'a inerken, bağımsız milletvekili sayısı 20'ye ulaştı. 135 milletvekiliyle Meclis'e giren DYP'den şimdiye kadar bir milletvekili ihraç edilirken, 35 milletvekili istifa etmiş oldu.

Günün ilk istifası, sabah saatlerinde Berberoğlu'ndan geldi. Berberoğlu, istifa metninde, ‘‘DYP, mirasçısı olduğu DP, AP çizgisinin kendisine yüklemiş olduğu siyasi ve etik kisveden son 4 yılda uzaklaşmıştır'' diyerek, Çiller partinin başından gidene kadar DYP'ye dönmeyeceğini bildirdi. RP ile hükümet kuruluşuna tepki gösterdiğini ve bugüne kadar da her ortamda bunu dile getirdiğini hatırlatan Berberoğlu, Çiller'in hayal ve inat içinde olduğunu kaydetti. Berberoğlu, şöyle devam etti:

‘‘DYP tarihinde ve geçmişinde olmadığı kadar bütün toplum kesimleriyle hatta memleketimizin koruyucusu şerefli ordumuzla kavga halindedir. Bütün bu kötü gidişin önlenmesi için Genel Başkan dahil olmak üzere partinin üst yönetiminde en ufak olumlu işaret gözükmemektedir.''

Berberoğlu, Necmettin Cevheri, Esat Kıratlıoğlu, Mehmet Gölhan ve Nahit Menteşe'nin ‘siyasette varlıklarının sebebi' olan Cumhurbaşkanı Demirel'e edilen hareketlere sessiz kalmalarına da tepki gösterdi. Berberoğlu, ‘‘DYP idrakın bittiği yerde tıkanmıştır. Dilerim geride kalan arkadaşlar Genel Başkan'ın istifasını sağlamayı başarabilirler'' dedi. Berberoğlu'nun DTP'ye geçeceği bildirildi. Öğleden sonra istifasını açıklayan Ömer Demir ise istifa dilekçesinde, ‘‘Gördüğüm lüzum üzerine DYP'den istifa ediyorum'' dedi. Demir daha sonra yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin geldiği bu noktada toplumun katmanları arasında uzlaşmanın hızla oluşturulması gerektiğini kaydederek, 2000'li yıllara emin adımlarla, her türlü tedirginlik ve tereddütten arınmış yürünmesi gereğinin, ‘her vatandaşın ortak paydası' olduğunu söyledi. Demir, şunları kaydetti:

‘‘Bu konuda uzun yıllar her kademesinde onurla hizmet verdiğim DYP'nin, işlevini yerine getiremez, kendini anlatamaz hale gelmesi, toplumda tıkanıklığın sebebi görüntüsü vermesi, parti ve Genel Başkan mülahazalarının yerine, ülke, millet ve rejim önceliklerimi net olarak ortaya koymamı gerekli kılmıştır. Yarınlarının pırıl pırıl olacağı güçlü ülkemin ve saygın milletimin hizmetinde bir nefer olarak çalışmalarıma devam edeceğimi ve ülkemizin soluklanmasına katkıda bulunacağımı, kamuoyumuzun yüksek takdir ve bilgilerine arz ediyorum.''

Bu arada DYP Afyon Milletvekili Yaman Törüner'in de bugün istifa edileceği öne sürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!