DVD’de yeni teknoloji savaşları

Güncelleme Tarihi:

DVD’de yeni teknoloji savaşları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2007 00:00

20 yıl önce VHS-Beta kaset savaşları yaşanırdı. Video kaset formatını empoze etmek için elektronik eşya üreticileri kıyasıya kapışırdı. Evlerde de VHS’nin mi, Beta’nın mı daha iyi format olduğu yönünde tartışmalar bitmezdi. Şimdi aynı kapışma dijital alanda sürüyor. Yeni DVD formatı olarak Blu-Ray mi kabul görecek, yoksa HD-DVD mi? Bu mücadeleye yakından bakalım.

DVD formatındaki disklere yeni alışmıştık. DVD formatındaki filmleri iyi kötü 10 yıldır izliyor, birkaç yıldır da bilgisayarımızdan DVD’ye veri aktarıp kayıt yapıyorduk. Tam artık bu format standart oldu, ne güzel derken bilişim teknolojisi yeni bir yol ayrımına geldi. High definiton (HD) yani yüksek çözünürlüklü görüntüleri alabilecek 30, 50 hatta 100 GB kapasiteli iki disk formatı arasında karar verme zamanı. Sony, Panasonic, Samsung, Dell ve yedi büyük film prodüksiyon şirketinin desteklediği Blu-ray ve karşısında Toshiba, Microsoft ve Intel’in desteklediği HD DVD.

Henüz Türkiye’de bu iki format da çok yeni. Ürünleri pahalı ve seyrek olarak piyasada bulunuyor. Ama dünyada iki yıldır kıyasıya bir mücadele var. İki formatın savunucuları da kendi standartlarını yaygınlaştırmaya çalışıyor. Tabii tüketiciler hálá kararsız.

Bazı araştırmalara göre yeni formattaki DVD satışları tüketicinin alışmasıyla ancak 2007’de ciddi bir artış gösterdi. Geçen yıl sadece 29 milyon dolarlık ciro elde edildi bu iki yeni formattan. Bu yıl ise çok büyük bir artışla bu rakam 749 milyon dolara çıkacak. Chip dergisinin aktardığına göre Screen Digest şirketinin araştırması piyasada daha fazla Blu-ray oynatıcısı var ama Toshiba’nın yeni HD-DVD oynatıcısı satışa çıkınca pazar payları dengelenecek. Üstelik Paramount ve Dreamworks de filmlerini HD-DVD olarak yayınlamaya karar verdiği için denge daha da iyi sağlanacak.

ÇÖZÜM HİBRİD DİSKTE Mi?

Ancak, Home Media Research araştırma şirketinin analizine göre 2007’nin ilk yarısında ABD’de Blu-ray satışları daha iyi gitti. Altı aylık dönemde Blu-ray formatında 1 milyon 600 bin adet film, HD-DVD formatında ise 795 bin film satıldı. Buna en iyi örnek ise "300" filmi. Bu filmin Blu-ray formatı 190 bin satarken, HD-DVD formatı satışları 97 binde kaldı.

Ayrıca, hem üreticiler hem de içerik sağlayan stüdyolar standart sağlama mücadelesi uğruna çok zarar edecek. Örneğin sadece bir formatı tüketicilere kabul ettirmeye çalışan şirketlerin zararının bu yüzden 2008’de toplam 270 milyon doları bulacağı tahmin ediliyor.

Bu zararı önlemek için yapım şirketleri filmlerini iki formatta da üretebilir. Bunun ilk örneğini 2007’de başında Warner Bros verdi ve filmleri hem Blu-ray hem HD-DVD formatında görüntü içerecek hibrid disk olarak pisayasaya süreceğini duyurdu. Peki yakın gelecekte ne olacak? SNL Kagan analisti Wade Holden’a göre ABD’de 2010’da tüm film satışlarının üçte biri, 2013’te ise üçte ikisi bu iki yeni formatta yapılacak. Bu sayede video film satışlarının toplam 30 milyar doları geçmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!