Duvar delip 67 kilo altın çalan 5 kişi yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Duvar delip 67 kilo altın çalan 5 kişi yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2008 01:42

ESKİŞEHİR'de tuhafiyeci dükkanının duvarını delip bitişiğindeki kuyumcunun kasasını oksijen kaynağı ile açıp içerisinden 67 kilo altın çaldıkları öne sürülen 5 zanlı 30 kilo 678 gram altın ile yakalandı. Zanlıların olay öncesinde tuhafiyeci dükkanının yanındaki boş dükkanı kiralama bahanesiyle soygun için araştırma yapıp duvarın sağlamlığını kontrol ederek ölçüler aldıkları belirtildi.

Hırsızlık, Arifiye Mahallesi Saraf Sokak'ta 6 Mayıs tarihinde meydana geldi. Muammer Celen'e ait ‘Şakir Tuhafiye' adlı tek katlı işyerinin çatısından içeri giren hırsızlar daha sonra balyozla tuğla duvarı delerek bitişikteki İnci Sokak üzerinde bulunan Ahmet, Yalçın ve Erdoğan Ercan kardeşlere ait olan ‘Ercan Kardeşler' adlı kuyumcu dükkanının çelik kasasını oksijen kaynağı ile açıp yaklaşık 3 milyon YTL değerindeki 57 kilo 220 gram 22 ayar, 10 kilo 420 gram da 14 ayar olmak üzere toplam 67 kilo 640 gram altını çaldı.

Eskişehir Emniyet Müdürlüğü, zanlıların yakalanması için 150 kişilik ekip oluşturdu. Ekipte yer alan dedektifler hırsızlığı Caner Türkcan (43), Ali Rıza Tezcan (45), Recep Erdoğan Beşkardeşler (51), Mehmet Birgül (41) ve kardeşi Metin Birgül'ün (38) yaptığını belirledi. Emniyet Müdürlüğü ekipleri 3 zanlıyı İstanbul, Çorum ve Ankara'da, Mehmet Birgül ile kardeşi Metin Birgül'ü de Rize'de yakaladı. Gözaltına alınanarak Eskişehir'e getirilen 5 zanlıdan bir kısmı eritilmiş olan toplam 30 kilo 678 gram altın, 7 bin 373 YTL, 450 Euro, 300 dolar, çok sayıda sahte euro, kuru sıkıdan gerçeğe dönüştürülen 4 tabanca, 66 mermi ile 2005 model ‘Toyota Corolla' marka otomobil ele geçildi.

Yakalanan Caner Türkcan, Recep Erdoğan Beşkardeşler, Ali Rıza Tezcan, Mehmet Birgül ve Metin Birgül'ün hırsızlık suçlarından sabıkalı olduğu belirtildi. Zanlıların hırsızlıktan önce 4 ay süreyle kuyumcuların olduğu bölgede keşif yaptıkları bildirildi. Zanlıların duvarını deldikleri manifaturacı dükkanının bitişiğindeki tek katlı boş dükkanı kiralamak için bina sahibi ile görüşürken işyerinin dekorasyonunu yapma bahanesiyle kiralık dükkanın ve bitişindeki manifaturacının çatısına çıkıp daha sonra da 2 dükkan duvarlarının sağlamlığını kontrol ettikleri ve ölçü aldıkları kaydedildi.

Kuyumcu dükkanındaki çelik kasanın bitişikteki manifaturacı dükkanın duvarına olan bölümü tesbit eden ve soygun için gerekli bilgileri elde eden 5 zanlının hırsızlığı gece yapmak üzere boş dükkanın çatısına çıkıp yandaki manifaturacı dükkanına çatıdan girdikleri anlaşıldı. Yanlarında getirdikleri balyoz ve kazmayla manifaturacı dükkanının duvarını bitişikteki kuyumcunun çelik kasasının bulunduğu bölüme denk gelecek şekilde delen zanlılar ardından kuyumcu dükkanına girmeden manifaturacı dükkanından çelik kasayı oksijen kaynağı ile açtı. Kasa içerisinden 67 kilo 640 gram altını çalan zanlılar daha sonra otomobillerine binerek Ankara’ya kaçarak altınları paylaştıkları belirtildi.

Eskişehir Emniyet Müdürü Savaş Yücel, zanlıların ‘Gürcü metodu' olarak adlandırılan yöntemle hırsızlığı yaptıklarını bunları yakaladıkları için mutlu olduklarını
söyledi. şöyle konuştu:

“Bazı çeteler ‘Gürcü metodu' denilen metodla çalışırlar. Biz işte bu çetelerini birini aldık. Bunlar önce keşif ve araştırma yaparlar, olayı planlar, polisi atlatmak için delilleri yok etme ya da polisin kendilerine ulaşamaması için ‘zincir yöntemi' ile çalışmayı çok iyi bilirler. Bu aldığımız çete bunlardan birisidir. Zanlılar 4 ay boyunca gelmiş- gitmişler, keşif yapmışlar, yan taraftaki boş kiralık dükkanı ‘kiralayacağız, duvarları lambiri kaplayacağız’ diyerek oradaki insanları kandırarak ölçü alırken kasanın sırtının geldiği yeri tespit etmişler. Bu Önce duvarı delmişler ardından da oksijen kaynağı ile kasayı delerek altınlara ulaşmışlar. Kuyumcu tedbir amaçlı önlemini almış, alarm sistemini kurmuş. Ama kuyumcu dükkanına girmeden manifaturcı dükkanından kuyumcudaki kasaya açmışlar. 34 yıllık meslek hayatımda bu kadar profesyonel bir soygun görmedim.”

Haberin Devamı

4'Ü TUTUKLANDI

Eskişehir'de kuyumcudan 67 kilo altın çalan 5 zanlıdan Caner Türkcan, Ali Rıza Tezcan, Mehmet Birgül ve kardeşi Metin Birgül, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Diğer zanlı Recep Erdoğan Beşkardeşler ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Tutuklanan 2 kardeşten Metin Birgül'ün Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Matematik Bölümü mezunu olduğu belirtildi.

Emniyet Müdürlüğü yetkilileri Metin Birgül ile ağabeyi Mehmet Birgül'ün arkadaşlarıyla birlikte çaldıkları altınları paylaştıktan sonra Ankara'da bir kuyumcuya satmak isterken yakanlandıklarını, daha sonra da diğer zanlıların gözaltına alındığını bildirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!