Düşürülen Türk jetiyle ilgili taraflar ne demişti

Güncelleme Tarihi:

Düşürülen Türk jetiyle ilgili taraflar ne demişti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2012 20:07

El Arabiya televizyonunun düşürülen Türk jetiyle ilgili olarak Suriye istihbaratına ait olduğu iddia edilen belgeleri yayınlaması akıllara daha önce tarafların konu hakkında yaptığı açıklamaları getirdi.

Haberin Devamı

Türkiye: Genelkurmay Askeri Savcılığı, Doğu Akdeniz’de iki pilotumuzun şehit olduğu RF4-E savaş uçağımız ile ilgili en net açıklamayı 19 Eylül'de yapmıştı. Askeri savcılık, uçağın Suriye hava savunma unsurları tarafından atılan füzenin blast (basınç) etkisi etkisiyle düştüğünü açıklamıştı.

Açıklamada, 22 Haziran’da düşen uçağın uluslararası hava sahasında Suriye sınırına paralel, 7 bin 400 feet irtifada, 300 knot süratte, 211 derece yönündeyken en son 35.48.2 Kuzey, 35.33.21 Doğu koordinatında istikrarlı uçtuğu ifade edildi. Bu koordinatta saat 11.57’de sola ani bir dönüşle uçağın irtifa kaybederek Suriye topraklarına 8.6 deniz mili mesafede, Suriye karasularında 35.48.26 Kuzey, 35.37.59 Doğu koordinatında denize düştüğünün tespit edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Şam: Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhuriyet Gazetesi'ne verdiği röportajda, "Gerçek olan şudur: Bu uçak küçücük bir uçaksavar bataryası tarafından düşürüldü. Bu sistemler asla 2.5 km’den fazla uzaklıktaki bir hedefi vuramaz. Normalde uçak düşüremezler. Tek bir koşulu vardır. O da, çok alçaktan yaklaşıyorsa. Bu uçak çok alçakta uçuyordu ve sahile yaklaştığı anda düşürülmüştür" demişti. Ordu da Suriye karasuları üzerinde vurulduğunu iddia ettiği hedefin daha sonra Türk askeri uçağı olduğunun fark edildiğini açıklamıştı.

Rusya: Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, uçakla ilgili ellerinde objektif verileri bulunduğunu ve bunları paylaşmaya hazır olduklarını söylemişti. İsmi açıklanmayan bir Rus yetkili ise ellerindeki verilerin, Suriye hava savunması tarafından vurulan Türk jetinin, Suriye hava sahasını ihlal ettiğini ortaya koyduğunu söyledi. Ancak Moskova elindeki verileri resmen açıklamadı.

UÇAĞIN ENKAZINA AİT FOTOĞRAFLAR

DÜŞÜRÜLEN UÇAĞIMIZIN PARÇALARI / WEB TV

Haberin Devamı


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!