Düşürmek neredeyse imkansız

Güncelleme Tarihi:

Düşürmek neredeyse imkansız
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Koca bir ordunun uçakla taşınabileceğini söylesek inanır mısınız? Peki, Londra'daki Wembley Stadyumu'nun uçabileceğine ihtimal verir misiniz? Olmaz olmaz demeyin, çünkü olmak üzere.

Halihazırda en büyük askeri kargo uçağı ABD'nin elindeki 18 ton yük taşıyabilen C130 Hercules uçakları. Bir de Rusların Antonov 124'leri var.

Süperbalon emniyet açısından da avantajlı. Yani kolaylıkla düşürülemeyecek. Çünkü helyum dolu odacıklar o kadar çok ki hepsini tek tek vurmak gerekecek balonu düşürmek için. Yapılan testler balonunun uçaksavar ateşinden çok fazla etkilenmeyeceğini gösterdi.

Süperbalonlar askeri amaçlar dışında da dört gözle bekleniyor. Örneğin uzaya turist taşıma projesinde fırlatma rampası olarak kullanılabileceği düşünülüyor. Ya da bir tür uzay ‘Şark Ekspresi’ gibi dünya çevresinde yapılacak turistik turlara ev sahipliği yapması planlanıyor. Başka alanlar da var. Almanya böyle bir hava aracını ekonomik yatırımlar alanında kullanmayı tasarlıyor. Anahtar teslim inşa edilen bir fabrikanın süperbalona yüklenerek doğrudan fabrikanın kurulacağı ülkeye taşınması gibi. Böylece kara ve deniz nakliyesinde ortaya çıkan sorunlar olmayacak.

Süperbalonun prototipi Sovyetler Birliği döneminde Ruslar tarafından yapılmış ve ‘Hazar Denizi Canavarı’ adı verilmiş. Başlangıçta herşey yolunda gitmiş. Ancak tüm mühendislik çabalarına karşın ‘Canavar’ deniz seviyesinden 30 metre yüksekliğin üzerine çıkamamış.

Ordu taşıyan uçak

Amerikan Lockheed Martin havacılık şirketi 6 yıldan beri çok gizli olarak bu bir proje üzerinde çalışıyor. İngiliz ‘Airship Technologies’ firması tarafından tasarımı yapılan yarı uzay gemisi, yarı uçak araç aslında eski ve yeni teknolojiyi birleştiren dev bir balon. 240 m boyunda, 80 m genişliğindeki süperbalon 14 tane Boeing 747'nin taşıyabileceği yükü uzun mesafelere, örneğin Atlantik ötesine taşıyabilecek. Kısaca süperbalon gelmiş geçmiş en büyük uçan nesne olacak.

Bu kadar büyük bir objenin havalanması nasıl olacak? İşin püf noktası eski ve yeni teknolojilerin birleştirilmesinde saklı. Çünkü balonun üst bölümü içinde havadan hafif olduğu için kaldırma gücü sağlayan helyum gazı bulunan küçük odacıklardan inşa edilecek. Odacıklar son derece hafif malzemelerle kaplanacak. Alt bölümü ise daha sağlam metal malzemeden yapılacak. Tasarımda aerodinamik kurallara daha büyük itina gösterilecek. Balonu hareket ettirecek 4 motor hem yukarı kalkışı, hem de ileriye doğru yol almayı sağlayacak. Balon ortalama olarak küçük bir uçağın hızıyla yol alacak. 500 tondan fazla kargosuyla Atlantik'i bir günde geçebilecek.

PENTAGON DEVREDE

Projenin uygulanabilir aşamaya getirilmesi için ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da devreye girdi. Silahlı kuvvetlerin değişen ihtiyaçlarına cevap verebilmek için özellikle birlik ve teçhizat naklinde böyle büyük hava araçları gerekiyor.

Örneğin Körfez Savaşı sırasında bu tür nakliye sorunları yaşanmış. Personel yolcu uçaklarıyla, hafif teçhizat kargo uçaklarıyla, ağır muhimmat ve silahlar ise gemilerle taşınmış. Bu da tabii ki koordinasyon sorunu yaratmış, askerlerin hareket yeteneği olumsuz etkilenmiş.

Oysa süperbalon tüm bunların bir hamlede taşınmasını ve hemen kullanılmasını sağlayacak. Yani herhangi bir birlik, tankıyla, topuyla askerleriyle toptan bir yerden alınıp başka bir yere bırakılacak. Silahların montaj işlemiyle zaman kaybedilmeyecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!