Düşünceyi okuyan bilgisayar

Güncelleme Tarihi:

Düşünceyi okuyan bilgisayar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'li bilim adamları, bir tıp mucizesine daha imza attılar. Geliştirilen özel bir bilgisayar, tamamen cihazlara bağlı olarak yaşam süren felçli hastaların düşüncelerini okuyarak onların sözlerini ekrana aktarıyor. Felçli hastanın sadece ‘‘Sağ kolumu kaldır’’ cümlesini düşünmesi yeterli. Ekranda görülen kürsör, hastanın bu düşüncesiyle hemen sağa kayıyor.

Tıp dünyasında büyük yankı yapan ‘‘düşünceyi okuyan ilk bilgisayar’’ın ilk kullanıcısı, 52 yaşındaki Vietnam gazisi John oldu. Geçirdiği beyin kanaması ve enfarktüsten sonra hiç hareket edemeyen ve organlarını oynatamayan John, o günden beri solunum cihazına bağlı olarak yatakta yaşıyor. Yapay beslenmek zorunda olan John'un sadece beyni çalışıyor. Yani diğer sağlıklı insanlar gibi düşünebiliyor. John'un iletişimini sağlayan ve hayatını değiştiren bilgisayarın yaratıcıları, Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nin iki doktoru oldu. Müthiş buluş, şöyle işliyor: Önce çok özel yapılmış mikro elektrotlar, John'un beynindeki hareket merkezine yerleştirildi. Mikro elektrotların etrafı ise, içinde büyüme hormonu bulunan 1.5 mm küçüklükte cam fanuslarla çevrildi. Ameliyattan sonraki birkaç hafta içinde, elektrotların etrafında sinir dokuları oluştu. Bu dokular, beynin sinir hücreleri aracılığıyla gönderdiği zayıf elektrik akımlarını algılayacak duruma geldi. Kafa derisinin altına nakledilen incecik teller sayesinde şimdi algılanan akımlar, bilgisayara aktarılıyor.

Sadece düşüncesiyle kürsörü hareket ettiren John, şimdilik ekranda çeşitli alanları işaretleyip ‘‘Üşüdüm... Sıcak oldu’’ ya da ‘‘Hoşçakalın, sizinle sohbet etmek çok güzeldi’’ gibi yazılı metinleri seçebiliyor. İki mucitten biri olan Dr. Philip Kennedy ‘‘John, yakında mektup yazmayı da öğrenecek. Örneğin benim ismimi, klavyede hatasız yönlendirmeyi öğrendi bile’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!