Düşünceye dava açarken titiz ol

Güncelleme Tarihi:

Düşünceye dava açarken titiz ol
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2006 00:00

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, savcılara, AB’yle gerilime yol açan 301 davaları için ’ifade ve düşünce özgürlüğü ile ilgili soruşturmalarda daha titiz olun’ uyarısında bulundu. Geçtiğimiz günlerde yazar Orhan Pamuk’la ilgili ’Türklüğe hakaret’ davasının düşmesini sağlayan Bakan Çiçek, "Yazılı ve Görsel Basınla İlgili Uygulamalar" konulu genelge yayımlandı.

Ceza İşleri Genel Müdürlüğü kanalıyla başsavcılıklara gönderilen genelgede; Türkiye’nin çağdaş medeniyet seviyesine ulaşması, hukuk devletinin tüm kurallarının eksiksiz yerine getirilmesi, çağdaş bir demokrasinin tüm kural ve kurallarıyla tesis edilmesi ve işlerlik kazanması açısından temel hak ve özgürlüklerin korunmasının önemli bir yer tuttuğu vurgulandı. Temel hak ve hürriyetlerle ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türkiye Anayasası’nın ilgili maddelerine yer verilen genelgede, Anayasa’nın ’basın hürriyeti’ ile ilgili maddesine de işaret edildi.

5187 sayılı Basın Kanunu’nun, basın özgürlüğü, yayın ilkeleri ve uymayanlar hakkında verilecek cezalara ilişkin hükümlerinin hatırlatıldığı genelgede, bu itibarla temel hak ve hürriyetlerin en önemlilerinden biri olan ifade ve düşünce özgürlüğü kapsamında yapılan inceleme ve soruşturmalarda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları da dikkate alınarak yapılan düşünce açıklamalarının eleştiri sınırları içerisinde kalıp kalmadığının titizlikle değerlendirilmesi istendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!