Düşen uçağın karakutusu "boş" çıktı

Güncelleme Tarihi:

Düşen uçağın karakutusu boş çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2007 10:40

Isparta'da dağı çakılarak 57 kişiye mezar olan Atlasjet uçağının iki karakutusu da arızalı çıktı. Milyonda bir görülen bu durum, kazanın aydınlatılmasını güçleştirince geriye tek bir ihtimal kaldı: Pilotaj hatası

Haberin Devamı

Yenişafak Gazetesi'nin haberine göre Isparta'da 57 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasının ardından Almanya'da incelemeye alınan iki karakutu da 'boş' çıktı. Kaza nedenini ortaya çıkarmak için Almanya'daki Lufthansa teknik laboratuvarına gönderilen karakutulardan ilki kokpitteki pilotların konuşması ve diğer sesleri kaydeden CVR (Cockpit Voice Recorder) cihazıydı. Bu cihazın arızalı olduğu ve hiçbir kayıt yapmadığı tespit edildi. Uçağın teknik durumuyla ilgili kayıt yapan diğer cihaz olan FDR ( Flight Data Recorder) de kısmen arızalı çıktı. FDR'den elde edilen çok kısıtlı miktardaki kayıtlarla İstanbul, Ankara ve Antalya havalimanlarının radar kayıtlarını birleştiren uzmanlar, kazada plotaj hatası görüşünün ağırlık kazandığı kanaatine vardı.

Haberin Devamı

PİLOTUN KONUŞMALARI YOK

Atasjet'in World Focus'tan kiraladığı MD-83 tipi uçak, İstanbul-Isparta seferini yaparken 30 Kasım günü Isparta'ya inişi sırasında dağa çakılmıştı. Kaza Kırım ekibinin uçaktan çıkardığı karakutu olarak bilinen CVR ve FDR cihazları geçen hafta Almanya'ya götürülmüştü. En az 8 gün sürmesi beklenen karakutuların çözümü 3 günde tamamlanmıştı. Heyetin kısa sürede dönmesinin nedeni dün ortaya çıktı. Lufthansa'nın teknik laboratuvarında çözülen CVR'ın arızalı olduğu ortaya çıktı. Pilotların konuşması ile kokpitteki diğer sesleri kaydeden CVR'ın arızalı olması yüzünden konuşma ve seslerin çok büyük bölümünün kayıt edilmediği anlaşıldı.

Bir başka sorun ise uçağın düşmeden önceki son teknik durumuyla ilgili bilgilerin kayıt edildiği FDR'da yaşandı. FDR çözümleri yapılırken, kayıtlarda kısmi kayıp olduğu tespit edildi.

RADAR KAYITLARI DA İNCELENDİ

CVR'ın çok az bir bölümündeki kayıtlardan yola çıkan kaza heyetindeki uzmanlar, İstanbul, Ankara ve Antalya'daki radar kayıtlarını incelemeye aldı. Uçağın Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na inişte tercih ettiği güzergahı da dikkate alan uzmanlar, kaptan pilot Serhat Özdemir'in 'durum bilincini yitirdiği' ilk tespitini yaptı. Bu tespit; pilotun, iniş talimatlarına uymadığı, VOR tarafından verilen sinyalleri dikkate almadığı komutları yerine getirmediği anlamına da geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!