Düşen THY uçağında askeri sırlar vardı

Güncelleme Tarihi:

Düşen THY uçağında askeri sırlar vardı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2009 00:00

Amsterdam yakınlarında tarlaya düşen Türk Hava Yolları’na ait Tekirdağ uçağında hayatlarını kaybeden dört Boeing görevlisinin dizüstü bilgisayarlarında yeni bir radar sistemine ait gizli planların bulunduğu ve planların olayın ardından Hollanda’ya gelen FBI ajanlarına teslim edildiği belirtildi.

25 Şubat’ta Amsterdam yakınlarında bir tarlaya düşen Türk Hava Yolları’na ait Tekirdağ uçağında, Amerikalılara ait gizli savunma planlarının bulunduğu ortaya çıktı.

Hollanda’nın en yüksek tirajlı günlük gazetesi De Telegraaf’ta yer alan haberde, yeni bir radar sistemine ait gizli planların kazada hayatlarını kaybeden dört Boeing görevlisinin dizüstü bilgisayarlarında bulunduğu ve olayın hemen ardından Hollanda’ya gelen FBI ajanlarına teslim edildiği belirtildi.

Peace Eagle istasyonu

Haberde İstanbul’dan Seattle’a giden Boeing görevlilerinin Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından uçan özel bir radar istasyonu üzerinde çalışmak için görevlendirildikleri belirtildi. ’Peace Eagle’ (Barış Kartalı Programı) adlı özel radar istasyonun Türk Hava Kuvvetleri için geliştirildiği ileri sürüldü. Haberde, Boeing 737-700’ün ’Airborne Early Warning and Control’ diye adlandırılan bu tip uçağının, gizli ve son derece geliştirilmiş elektronik cihazlarla donatıldığı kaydedildi.

FBI kaza yerinde

Kazanın hemen ardından Boeing’in güvenlik dairesinin, ABD’nin Lahey Büyükelçiliği’nden bilgisayarların derhal uçaktan alınarak başkalarının eline geçmelerinin önlenmesini istediği vurgulanan haberde, FBI ajanlarının Frankfurt’tan özel bir uçakla Amsterdam’a geldikleri anlatıldı. Olayın Haarlem savcılığı tarafından da doğrulandığı belirtilerek, "Haarlem savcılığı sözcüsü, sorumuza ’dizüstü bilgisayarlarda gizli askeri bilgiler bulunuyordu ve iade istemi yerine getirildi’ yanıtını verdi" denildi.

Türkiye’den ABD’nin Seattle kentine gitmekte olan teknisyenlerin, Amerikan Savunma Bakanlığı’nın görevlendirmesiyle, Türk Hava Kuvvetleri için alınan özel erken uyarı sistemiyle donatılmış uçak için çalışmalarda bulundular ve bu sistemlerle ilgili en geniş ve yeni teknolojik bilgileri yanlarında taşıyorlardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!