Duruşmada duran adam ve günün enleri

Güncelleme Tarihi:

Duruşmada duran adam ve günün enleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2013 17:40

Ergenekon davasının karar duruşmasından birkaç gün önce valiliğin önlem açıklamalarıyla başlayan gerginlik, hükmün okunduğu dakikalarda zirve yaptı.

Haberin Devamı

Sabahın erken saatlerinden karar sonrası salon çıkışına dek uzanan süreçte gözlemlerimize gelince; işte satır başlarıyla son yılların en büyük davasından bazı final sahneleri:

SARI BASIN KARTINI ANKARA’DAN CHECK ETTİLER
*Mahkemeye kilometrelerce mesafede oluşturulan güvenlik önlemlerini aşmaktan daha zoru, seyirci alınmayan salona girişteki yığılmadan sıyrılmak oldu. Sadece sarı basın kartı olanların alındığı duruşma öncesi, kartımızın Ankara’dan da sorgulanıp çek edildiğine tanık olduk, zaman yitimi büyüktü.
*CHP 58 milletvekiliyle oradaydı, pek çok gazeteci, yazar, yabancı heyet ve tabii ki Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve İstanbul Baro Başkanı’nın aralarında bulunduğu yüzlerce avukat da.
*Salona girdiğimizde sandalyeler doldu, TBB Başkanı ve İstanbul Barosu Başkanı ile yönetim kurulu üyelerinin avukat sıralarına gözlemci olarak oturma çabaları sonuç verdi, duruşma beklenmeye başlandı.

Haberin Devamı

DURUŞMADA DURAN ADAM
*CHP’li vekillerden bir bölümünün sanıkların önünde duran jandarma komutanı ile yaşadıkları kısa gerginlik bir ara bütün salona yayıldı. Gerilimi düşüren, sanık avukatlarından Beşiktaş Divan Kurulu Üyesi Ali Rıza Dizdar’ın karşı bölümde bulunan avukatlara seslenişi oldu. Dizdar’ın “arka açık” diye bağırıp, “siyah” diye seslendiği avukat grubu “beyaz” diye karşılık verince salonda kahkahalar yükseldi.
*Avukat Dizdar, bir süre sonra avukatlarla sanıklar arasına jandarma barikatı kurulmasına itiraz etti ve jandarma komutanıyla tartışmaya girerek, çekilmezlerse salonu terkedeceklerini söyledi. Çekilme gerçekleşmeyince sanık avukatı Celal Ülgen masanın üzerine çıktı. Ülgen’in masa üzerinde kıpırtısız duruşu alkış aldı.
*Sabah 9.00 olarak bildirilen duruşma 3,5 saat gecikmeyle 12.30’da başladı. Sanıkların salona girişinde milletvekili ve avukat sıralarından alkışlar yükseldi. En fazla alkışı alan isim gazeteci Mustafa Balbay oldu.

SICAK SONBAHAR GELİYOR
*Heyeti beklerken konuşan isim Mustafa Balbay oldu. “Sıcak sonbahar geliyor, başaramayacaklar” diye bağıran Balbay, sık sık iki elini yumruk yaptı, tanıdıklarını kollarıyla uzaktan kucakladı. CHP’li vekillere ve gazetecilere teşekkür eden Balbay’ın, “Mahkemenin hükmünü merak etmiyorum. Asıl olan iktidar, bunun ötesi bizim için çok dar” sözleri alkış aldı. Balbay’ın “kendi yarattıkları korkudan korkuyorlar” sözleri de salonda yankı buldu.
*CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, Balbay’ın konuşma aralarında kendisine, “Balbay, sözcüklerle giydirmeyi bana da öğretsene” sözleri gülüşmelere neden oldu.
*Heyetin yerini almasıyla avukat sıraları hareketlendi, söz isteyenler oldu. Vekil sıralarından CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ayağa kalkarak heyet başkanına, “Sanık yakınlarının alınmadığı duruşma aleniyet kazanmaz. Sabah saat 9.00 denilen duruşma 3,5 saat geç başlıyor, böyle yargılama olmaz” sözleri de çevresindekilerin alkışını aldı.

Haberin Devamı

İLETİŞİM DİLİ
*Mahkeme başkanı pek çok avukatın itirazına rağmen hükmün açıklanacağını, kimseye söz verilmeyeceğini belirterek kısık bir sesle hükmü okumaya başladı. Mahkemedeki gerginlik, başkanın sesine de yansıdı. Arada diğer üyelere kısa karar uzatılarak okutuldu.
*Mahkeme kürsüsünde 2 savcı, 4 hakim, 6 isim yer aldı. 6 kişinin de kürsüde devam edip etmeyeceğine dair bir avukatın itirazına mahkeme başkanı usule aykırı bir durum olmadığı yanıtını verdi.
*Vekiller ve gazetecilerle arada uzun bir mesafe olduğu için Balbay, Mehmet Haberal ve Tuncay Özkan gibi isimler daha çok vücut dilini kullandı. Sanık sandalyesindeki isimler el ve kollarını “tek yumruk, çift yumruk, kucaklaşma işaretleri, tek el ve çift el selamı” şeklinde kullandılar.

Haberin Devamı

KARARLAR HEM SÜRPRİZ HEM DEĞİL
*Kararların okunmasına beraat ve küçük ceza alan isimlerle başlandı. Sanıklar 2 yıl 8 ay ile ağırlaştırılmış müebbet hapis arasında cezalara çarptırıldılar.
*Kamuoyunun yakından tanıdığı ve izlediği isimlerin okunmasını beklerken yaşanan gerginlik, Kemal Gürüz’ün 16 yıl hapis almasıyla şaşkınlığa, Tuncay Özkan’ın ağırlaştırılmış müebbet aldığının ilan edilmesiyle şoka neden oldu. Özkan’a verilen cezanın ağırlığı günün en sürpriz kararıydı, o da uzun süre “suçum ne?” diye tepki gösterdi bu karar nedeniyle heyete.
*Bir diğer şok Mustafa Balbay’a verilen yaklaşık 35 yıllık mahkumiyetti. Vekil ve gazetecilerin sıralarında şaşkınlık ve üzüntü nidaları yükseldi.
*Doğu Perinçek başta olmak üzere İP ve Aydınlık gazetesinden isimlere verilen ağır cezalar okundukça, avukat sıralarından “Her yer Silivri, her yer direniş” sloganları yükseldi. Sloganlara rağmen heyet üyelerinin kararı okumaya devam etmeleri dikkat çekti. Başkan Özese salonu sessizliği çağırırken, kimseyi dışarı çıkarmayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

ÖZKAN İLE KIZININ GÖZ GÖZE GELDİĞİ AN
*Duruşmaya sanık yakınlarından kimse alınmadı. Fakat ilerleyen dakikalarda bazı CHP’li vekillerin de devreye girmesiyle, bina dışında bekleyen Tuncay Özkan’ın kızı Nazlıcan ve Mustafa Balbay’ın eşi uzun tartışmaların ardından salona alındı.
*Karar açıklandığı dakikalarda salonda bulunan Nazlıcan Özkan ile babası Tuncay Özkan uzaktan hasret giderdi. Nazlıcan “Baba görüşeceğiz” diye bağırırken, Tuncay Özkan, “Seni seviyorum” sözleriyle seslendi kızına.
*Balbay’ın eşi duruşma çıkışı gazetecilerin sorularına kısa yanıtlar verdi. En dikkat çeken cümlesi, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” oldu.

ALEMDAROĞLU SALONA ZORLA GİRDİ, HAPSE DÜŞTÜ
*Kararlar okunurken en büyük dalgalanmayı 12 yıl hapis cezası alan Mehmet Haberal’ın kararla birlikte tahliye edilmesi yarattı. CHP’li vekillerin büyük sevinç yaşadığı gözlendi bu kararla.
*İÜ eski rektörü Kemal Alemdaroğlu günün kötü sürprizini yaşayan isimlerden biriydi. Sabah duruşma salonuna gelene kadar büyük sıkıntılar çeken, jandarmayla tartışan Alemdaroğlu, hakkındaki hapis kararıyla birlikte yakalama kararı da çıkınca büyük şok yaşadı. Karar daha okunmadan jandarmanın Alemdaroğlu’nu takibe aldığı görüldü.

Haberin Devamı

NUR SERTER AĞLADI
*Alemdaroğlu jandarmalar tarafından çevrilen diğer yakalamalı tutuksuz sanıklar arasından CHP’li vekillere “esir alındık” sözleriyle seslendi. “Osman Yıldırım beraat etti, biz cezalandırıldık, bu nasıl adalet, bunu TBMM’de komisyonlarda dile getirin” sözleriyle isyan eden Alemdaroğlu’nun, PKK lideri Abdullah Öcalan ve çözüm sürecine göndermelerde yaptığı görüldü. Alemdaroğlu’nun, “İrtica, irtica, irtica, gelinen nokta bu” sözleri de dikkat çekti.
*Alemdaroğlu ile uzaktan sohbet etmek zorunda kalan, rektörlük dönemi yardımcısı, milletvekili Nur Serter’in gözyaşı döktüğü görüldü. Alemdaroğlu’nun, “Cep telefonum arabamda, sesi kısık, Duygu’ya haber verin” sözleri vekilleri duygulandırdı. CHP’li vekiller, “Hocam kendinize iyi bakın, dik durun, en kısa zamanda görüşeceğiz” sözleriyle teskin ifadeleri kullandılar.

PERİNÇEK’İN CEZASINA ALFABE YETMEDİ
*İki ağırlaştırılmış müebbet ve yüz yılı aşkın cezalara mahkum edilen İP lideri Doğu Perinçek, seyirci sıralarına “AKP yıkılacak, 1 yıl sürmeyecek” sözleriyle seslendi.
*Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, vekillerin “hocam siz de konuşun” çağrılarına ellerini kaldırıp gülümseyerek karşılık verdi. Hilmioğlu’nun yorgun olduğu gözlendi.
*Kararın hemen ardından salon çıkışı vekiller ve avukatlar arasında beklenen hükmün verildiği ve hükümetin bu cezalarla çözüm sürecinde Öcalan’ın karşılıklı afla bırakılmak üzere pazarlık malzemesi yapılacağına dair iddialar dile getirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!