Durmuş'a suçüstü

Güncelleme Tarihi:

Durmuşa suçüstü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2001 01:48

Yalova Termal Tesisleri'ni kurduğu TÜRKSEV'e 20 yıllığına devreden Durmuş'un, vakfa bakanlık hesabından 20 milyar lira aktardığını gösteren belge Hürriyet'te.

Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un, bakanken kurup başkanlığını üstlendiği Türk Sağlık ve Eğitim Vakfı'na (TÜRKSEV) vakfına, bakanlık hesaplarından bir kalemde 20 milyar lira aktardığını Hürriyet belgeleriyle tespit etti.

Durmuş, Atatürk'
ün, vasiyeti üzerine özel yasayla Sağlık Bakanlığı'na devredilen Yalova Termal Tesisleri'ni, kendi kurduğu ve başkanı olduğu TÜRKSEV'e devretmişti. TÜRKSEV'e 20 milyar lira aktaran belge 8 Mart 2000 tarihini taşıyor. Vakıflar Bankası Kolej Şubesi kanalıyla yapılan hesap aktarımına ilişkin dekontta, ‘‘TÜRKSEV'e ait 2047184 nolu mevduat hesabına mahsuben’’ 20 milyar Türk Lirası yatırıldığı belirtiliyor.

Durmuş, siyasete atılmadan önce Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi iken başkanı olduğu Türk Ünivesite-Sen yönetiminde birlikte çalıştığı Doç. Dr. Temel Çalık, Durmuş'a güvenmediğini ve asla kefil olamayacağını belirterek, ‘‘Ben ve 5 arkadaşım Durmuş'un başkanı olduğu TÜRKSEV'den istifa ettik’’ dedi. Hürriyet'te çıkan haberde, Durmuş'la birlikte adının anılmasından rahatsız olduğunu bildiren Çalık, şöyle konuştu:

KEFİL OLMAYIZ

‘‘Durumun vehametini bildiğimiz için, noter aracılığıyla bu vakfın kurucu üyeliğinden 5 arkadaşımla birlikte istifa ettim. TÜRKSEV'le ilgili işlemleri şu anda bakanla birlikte çalışan bürokratlar yürütüyor. Diğer kurucu üyelere herhangi bir bilgi verilmiyor. Bu olaydan ötürü kamuoyu kadar biz de rahatsızız. Ben Sayın
Durmuş'un, 18 Nisan'dan sonra hiçbir şeyine kefil değilim. Durmuş'la, Türk Üniversite-Sen'de birlikte yöneticiydik ve samimi arkadaştık. O dönemde Türk-Metal'le birlikte bir özel üniversite kurma girişimi başlattık. Şimdi Durmuş, o projeyi değiştirerek, Sağlık Bakanlığı'nı kapsama aldı. Bu gelişmelerle bizim hiçbir ilgimiz yok.’’

Durmuş
ve arkadaşlarının TÜRKSEV'i kendi çıkarları doğrultusunda kullandıklarını öne süren Çalık, bu konuda hiçbir işlemi tasvip etmediklerini de söyledi. Durmuş'un, vakıf yönetim kurulu üyeliği teklifini reddettiğini bildiren Çalık, ‘‘Sağlık Bakanlığı'nda olup bitenlerden biz de çok rahatsızız. Sağlık Bakanlığı'nda olup bitenlerin sağlıklı olmadığını düşünüyoruz’’ dedi.

İSTİFA EDENLER

Durmuş
'un eski Müsteşarı Prof Dr. Haluk Tokuçoğlu, Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Semih Yalçın ve Hukuk Müşaviri Doç. Dr. Hasan Tunç, Mustafa Yücel, Azmi Yetim, Güler Öz de vakıf başkanlığına istifa dilekçesi verenler arasında yer aldı. İstifa dilekçelerinin, eylül ve kasımda verildiği belirlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!