Durmuş’tan garip bekaret savunması

Güncelleme Tarihi:

Durmuş’tan garip bekaret savunması
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 16, 2001 15:55

Sağlık Bakanı Osman Durmuş, hiç kimsenin, kanuni vasisinin izni olmadan, savcılık ve mahkeme kararı olmadan, bekaret muayenesine gönderilemeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Durmuş, bakanlıkta gazetecilerin, ''sağlık meslek liselerinde okuyan öğrencilere, bekaret kontrolü zorunluluğu getirildiği'' yönündeki haberlere ilişkin sorularını yanıtladı.

Durmuş, sorular üzerine, hiç kimsenin, kanuni vasisinin izni olmadan, savcılık ve mahkeme kararı olmadan, bekaret muayenesine gönderilemeyeceğini belirterek, ''Bu, temel insan hakkıdır. Sağlık Bakanlığı da bunu kovuşturur. Bu kadar basit'' diye konuştu.

Sağlık meslek liselerine ilişkin yönetmelikte böyle bir konunun yer almadığını vurgulayan Durmuş, şöyle konuştu:

''Yönetmelik, kanunlara aykırı olamaz. Böyle bir şey yoktur. Bekaret muayenesinin tek istek mercii, savcılık ve mahkemelerdir. Babası, annesi istese dahi erişkin bir kişiye bekaret muayenesi yapamazsınız. Savcılık ve mahkeme kararı olmak kaydıyla bu yapılabilir. Erişkin olmayanların, vasilerinin istemesi ile savcılık kararıyla bekaret muayenesi yapılabilir. Olay bu. Velev ki ebeveynleri istesin, hekimler muayene etmez, ederlerse suç işlerler.''

Haberin Devamı

Durmuş, bir başka soru üzerine de yönetmeliklerin tamamının Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu ile Başbakanlığın görüşleri ve onayı alınarak hazırlandığını, çıkarıldığını ifade ederek, ''Bu da öyle olmuştur. Bütün yönetmelikler Milli Eğitim mühürlüdür'' dedi.

Bakan Durmuş, yönetmelikte daha önce ''iffetsizlik'' olarak yansıyan geniş kavramın, BM Çocuk Hakları Bildirgesi'ndeki, ''Fuhuş ve cinsel ilişki kavramı'' ile değiştirildiğini bildirdi.

BM'nin, çocuk haklarının korunmasında, özellikle çocukların bu yönde, cinsel yönden suiistimalini önleyemeye yönelik, tüm devletlere görev verdiÄŸini anlatan DurmuÅŸ, ''Biz, bunu yaparak kapsamı daralttık. Birçok insanın subjektif ÅŸeylerle itham ve isnat altında kalması engellenmiÅŸ oluyor. Adli tıpta fuhuÅŸ ve cinsel iliÅŸkinin tanımı çok zor ve dardır. Olay bu'' diye konuÅŸtu.Â

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!